Skip to content

Cesurların Dili

Puccini’nin Madame Butterfly operasının Scala’da görücüye çıktığı, Newsweek’in dünyaya merhaba dediği gündür 17 Şubat. Cio-Cio San’ın ölümsüz aryası Un bel di vedremo’su 112 yıldır insanları ağlatadursun, dünyanın en ünlü yayın organlarından biri 2008’de 75. yaşındayken Türkçe’ye gelmiş; birçok dergi gibi ülkedeki serüveni kısa soluklu olmuştu.

Şüphesiz basketbol tarihinin en büyük oyuncusu Michael Jordan. 53 yıl önce bugün doğan Majestelerinin parkelerde yaptığı kimi hareketler, aklın sınırlarını zorluyor; vedasından sonra da onların birçoğu tedavülden kaldırılıyordu. Potaların ilahı bir büyücü değil mi aslında? İzleyenler hâlâ etkisinden kurtulmaya çalışıyor; dilini çıkarmış Jordan, rüyalarda potaları kırıyor.

Önce dilini koparmışlardı, ardından diri diri yakmışlardı onu. Suçu Aristo mantığını reddedip kilisenin öğretilerine karşı çıkmaktı. Yıllarca gezgin olarak yaşamış, bildiği yoldan sapmayarak başkalarının kilisenin yolundan sapmasına neden olmuştu. Ölümü göze alan bir aydındı Bruno Giordano. Her türlü işkenceye rağmen düşüncelerinden taviz vermemiş bir düşünürdü. Sayısız suçtan idamına karar veren Engizisyon’a “Ölümümü bildirirken siz benden daha çok korkuyorsunuz” diye haykırmıştı. 400 yıl sonra itibarı Vatikan tarafından iade edilse de, 1600’de diri diri yakmışlardı onu.

Sadece Giordano değildi günün yitirdiği. Güldürürken düşündüren sivri dilli Moliere 1673’te, Apaçilerin önderi Geronimo ise 1909’da son nefesini vermişti. Moliere’den sonra insanlık güldü de Geronimo’dan bu yana Kızılderililerin dili kesik değil mi…