Skip to content

%50’nin Altında 82 Fersah

Hawks’un ilk maçı kazanmasıyla beraber Frank Vogel aylardır zihnini kemiren soru işaretlerini tekrar tekrar kafasında tartacak. Uzun rotasyonunu nasıl ayarlamalı, line-up’larda keskin değişiklikler lazım mı, sezon sonlarında test ettiği –ve pek işe yaramayan– garip 5’lerle küçük avantajlar yakalayabilir mi, alan paylaşımını Roy Hibbert’ın 3’lükleri üstüne mi inşa etmeli?.. Pacers hem hücum edemiyor, hem de Hawks’un yarattığı yapısal problemler sebebiyle savunmada ahenkli hareket edemiyor. Tabii Atlanta cephesinin elindeki avantajı kullanabilmesi de önemli. Şutör uzunları, penetreci guard’ları ideal kullanıyorlar, topsuz hareket ve alan paylaşımından taviz vermiyorlar.

Atlanta Hawks sezon başında Doğu’nun Spurs’ü olma ümidiyle yeni bir adım attı. San Antonio geleneğinden gelen Danny Ferry, Spurs’un yardımcı koçlarından Budenholzer ile anlaştı.1 Jeff Teague’e Parkervari bir rol verecekler, dairenin merkezine Al Horford’u yerleştireceklerdi. Horford sayısız özelliğe sahip bir yıldız ve oyunun her alanına etki ediyor. Sakatlığı da yalnızca belli alanları etkilemedi, takımın toplam kuvvetini büyük ölçüde zayıflattı. Fakat bazı temel prensipler üstünden oynamaya devam ettiler ve ucu ucuna playoff’a kaldılar.

Çok daha küçük ölçekli olsa bile sahada Spurs esintilerini görüyoruz: Teague’in ikili oyunları, alan ve top paylaşımı…2 Sahada uyguladıkları şemalar arasında da Spurs’un ayak izleri görülebiliyor. Mesela Motion-Strong. Zamanında Spurs bu şablonu en çok kullanan takımdı. Şu sıralar Thunder’dan Heat’e, Bobcats’ten T-Blazers’a dek cümbür cemaat kullanıyor. Budenholzer yönetimindeki Hawks da bu takımlar arasında.

pacers ms1

Teague topu tepedeki uzuna (Antic) veriyor, Antic de weak-side’daki kanat oyuncusuna.

pacers ms2

Teague ve Antic sağ köşedeki kanat oyuncusu için perde yapmaya gidiyor. Bu oyuncu genelde Kyle Korver oluyor. Perdelerden çıkıp pas alınca boş şut imkanı buluyor.

Eğer boş şut bulamazlarsa topsuz hareketten vazgeçmiyorlar. Tepedeki uzunun şut atması veya penetreci bir guard’ın topu uzun oyuncudan alıp boyalı alan girmesi, Hawks hücumunun ideal seçeneklerinden.

  1. Popovich, Atlanta yollarına düşen yardımcısı için “onu co-headcoach olarak da düşünebiliriz” demiş; hem teknik maharetini, hem de oyuncularla iletişim becerisini methetmişti. []
  2. İstatistik olarak tek başına fazla anlam ifade etmiyor ama asistlerin toplam sayılara oranında zirvedeler, 100 pozisyon başına en çok asist bulan takımlar listesinde de Spurs’un arkasından ikinci sıradalar. []