Skip to content

Kutsal El

Aylar sonra Lega Basket sayfasını ziyaret ediyorum. Beni bekleyen bir sürpriz yok. Montepaschi Siena yarı finaldeki rakibini süpürmüş ve üst üste altıncı şampiyonluğunu resmileştirmek için karşısına gelecek rakibi bekliyor. Onların da bu sene doludizgin gittiğini söylemek zor, fakat ligin geri kalanıyla aralarındaki klas farkı çok belirgin. Serie A’nın tarihi bu tip hanedanlıklarla dolu aslında. Fakat o aklınıza gelen efsane Olimpia Milano veya Virtus Bologna takımlarının şampiyonluk yolu hiçbir zaman bu kadar kolay olmamıştı. Finali bilindik ve cazibeden uzak bir senaryonun gerçekleşmesine tanık olmanın arzuya değer bir yanı yok.

Sayfayı kapatıp ACB yarı finalleri için adamakıllı bir yayın bulmaya çalışırken, doksanlardaki Lega versus ACB kapışmaları aklıma düşüyor. İspanya ve İtalya liglerinin en iyilerini karşı karşıya getiren organizasyon da yeni yüzyıla taşınamadı ve Avrupa basketbolunun zirve yıllarından bir başka hatıra olmaktan öteye gidemedi.

Görüntüler 1993 yılından. Önce Sasha Djordjevic1 sahne alıyor. O yıllarda bilekliklerimizi dirseğe kadar çekip laçka ediyorsak, tek sorumlusu bu adamdı. Diğer potada bir başka efsane. Başka türlü bir efsane. Uzun kariyerindeki tek İspanya durağı Valladolid’i temsilen orada bulunan Oscar Schmidt o günlerde 35 yaşında, fakat 10 yıl daha basketbol oynamaya devam edecek ve kırılması Romario’nunkiler kadar zor rekorlar bırakacak Brezilya’nın yeni nesillerine. Oyunu hiçbir zaman Djordjevic’inkiyle kıyaslanabilecek bir estetik taşımadı. Ama David Foster Wallace’ın göçmeden önce bıraktığı en güzel denemelerinden birinde2 söylediği gibi, güzellik çoğu zaman rekabetçi sporların amaçlarından biri olmamıştır zaten. Schmidt ise basketbolun yegane amacını en kusursuz biçimde yerine getirenlerden biriydi. Romario benzetmesi buradan da geliştirilebilir.

Kas hafızası söz konusuyken ve Drazen Petrovic de orada değilken, 35 yaşındaki Mão Santa’nın alt edilebileceğini düşünenenlere kınamadır.

  1. İsmin en Anglikan versiyonu bu, evet. []
  2. http://www.nytimes.com/2006/08/20/sports/playmagazine/20federer.html?_r=1 []