Skip to content

Zeplin Gölgesinde Wembley

Soccer - FA Cup - Final - Arsenal v Huddersfield Town

Tam 84 yıl önceydi. Doksan bini aşkın taraftar Wembley’de yerini almıştı. Herkes, Huddersfield Town’ı Ada’da zirveye çıkardıktan sonra Arsenal’in yolunu tutan Herbert Chapman’ın, eski takımına karşı ne yapacağını merak ediyordu. İngiltere Kralı Beşinci George da izleyiciler arasında yerini almıştı.

Karşılaşmaya hızlı başlayan Topçular, 16. dakikada Alex James ile öne geçmişti. Kolay olmamıştı, kulüp tarihinin en önemli oyuncularından birisinin camiaya kazandırılması. O zamanlarda futbolculara haftalık en fazla 8 sterlin ödenebiliyordu. Evet, yanlış duymadınız sadece 8!

Preston North End’de parlayan forvet, çılgın bir operasyonla kırmızı-beyazlılara kazandırılmıştı. İskoç yıldıza ayrıca alışveriş cenneti Selfridges’da iş bulunmuş, yıllık 250 sterlinlik ek gelir Arsenal’in müzesinin açılmasına neden olmuştu. Sahi diziyi izliyorsunuz değil mi…

İlk yarının sonlarıydı. Tribündekiler gözlerine, kulaklarına inanamıyordu. Kapkaranlık bir gölge futbolun mabedinin üstünü kaplıyor, sağır eden bir gürültü canları sıkıyordu. Stadın üstünden helyum dolu dev bir kuş geçiyordu.

O dev kuş, bir zeplindi. 26 Nisan 1930’da İngiltere semalarında uçan mühendislik harikası, Federasyon Kupası finaline de selam etmişti. Taraftarlar ancak ikinci yarıda kendilerine gelebilmişti. İkinci yarıda sahne alan Jack Lambert son dakikalarda işi bitirmişti.

Tam 84 yıl önce Arsenal, tarihindeki ilk kupasını kazanmıştı; tam da Londra’ya Birinci Dünya Savaşı’nda bomba yağdıran zeplinlerin dost olduğu günde…