Skip to content

Alexandra Palace’ın 16 Ziyaretçisi

Snooker gibi yapayalnız olduğunuz bir sporda böylesi prestijli bir turnuvada ilk defa yer alıyor olmak, tüm o spot ışıklarını her saniye üzerinizde hissetmek demek.

Birleşik Krallık Şampiyonası sonrası sezonun ikinci Üçlü Taç snooker turnuvası Masters, bugün başlıyor. Dünya sıralamasının tepesindeki 16 ismi karşı karşıya getiren turnuva bu sene 46. kez düzenlenecek. Bu arada hayır, Ronnie O’Sullivan turnuvada yer almıyor.

1035 yüzlük serisi ve 19 üçlü taç turnuvası kazanmış 44 yaşındaki Ronnie O’Sullivan, mevzubahis snooker olunca ister istemez akla gelen ilk isim. Çok da kötü bir sezon geçirmeyen Ronnie O’Sullivan bu sezona bir Shanghai Masters zaferi sıkıştırmayı başarmıştı. Birleşik Krallık Şampiyonası’na son 16 turunda veda eden Roket, Masters’a katılmamasının ise özel bir sebebinin olmadığını söylemişti. Ronnie O’Sullivan’ın yerine turnuvadaki 15 oyuncuya dünya 17 numarası Ali Carter eşlik edecek. Bu sezon İngiliz Açık finali gören David Gilbert ise kariyerinde ilk kez Alexandra Palace sahnesinde yer alacak.

Buraya son şampiyon olarak gelen dünya 1 numarası Judd Trump, ilk turda Shaun Murphy ile karşılaşacak. Judd Trump’ın kasım ayında katıldığı 2 turnuvada da final görüp Kuzey İrlanda Açık’ta müthiş bir zafere imza atması onu turnuvanın en büyük favorisi yapıyor. Birleşik Krallık şampiyonasında Nigel Bond’a son 32 turunda yenilerek büyük bir sürpriz yaratmış olsa da bu süreçte Trump’ın dinlenecek bolca zamanı oldu. Roket sonrası sporun veliahtı gözüyle bakılan Trump, tartışmasız turnuvanın da en merak edilen ismi konumunda. Yaklaşık 1.5 ay önce Kuzey İrlanda Açık’ta John Higgins’e karşı yaptığı ve Eurosport UK tarafından son 10 yılın en iyisi olarak paylaşılan vuruşu Trump’ın ne kadar formda olduğunu gösteriyor:

Masters eylül ayında oynanan bir turnuva olsaydı Trump ile ilgili söylediklerimin aynısını rakibi Shaun Murphy için de tekrarlamam mümkündü. Sezona çok iyi giren Murphy, şimdiye kadar yalnızca birini kazandığı üç final oynadı. Uluslararası Şampiyona’da Trump’a karşı finalde oldukça etkisiz bir oyun ortaya koyan Murphy’nin şu an ne durumda olduğu meçhul. Trump’ın favori çıkacağı eşleşme turnuvanın da zevkli geçmeye aday ilk tur maçlarından bir tanesi.

Turnuvada ne yapacağını en çok merak ettiğim oyuncu ise Neil Robertson. Judd Trump 2019’da hem Masters hem de Crucible’da mutlu sona ulaşarak tüm dikkatleri üzerine çekse de Neil Robertson, sezonun en görkemli galibiyetine imza attı ve Şampiyonlar Şampiyonası’nda, decider’a giden finalde Trump’ı geçmeyi başarmıştı. 2012 Masters’ta mutlu sona ulaşan Robertson’ın ilk turdaki rakibi ise Stephen Maguire. Bu sezon Birleşik Krallık Şampiyonası finalinde Ding Junhui’ye kaybeden Maguire, bu turnuvadaki performansını Masters’a taşıyabilirse muazzam bir ilk tur maçının bizi beklediğini söyleyebilirim.

Judd Trump-Shaun Murphy eşleşmesinin kazananı çeyrek finalde Ding Junhui-Joe Perry eşleşmesinin kazananı ile oynayacak. Bu da bizim için olası bir erken final anlamına geliyor, zira Judd Trump geçen sene yaptığını tekrarlamaya çalışırken Ding Junhui de sezonun ilk Üçlü Taç turnuvasını harika bir oyunla kazanmış bir şekilde koleksiyonunu tamamlamak için gelecek. “Wallflower’ın konfetiler eşliğinde mahcup şekilde kameralara gülümseyip kupayı kaldırması”1 çok da uzak bir hayal değil.

Ding Junhui’nin ilk turdaki rakibi Joe Perry, Masters’taki tek finalini 2017’de Ronnie O’Sullivan’a karşı oynamış ve kaybetmişti. 45 yaşındaki oyuncu, bu sezon Kuzey İrlanda Açık’ta yarı final görse de final biletini Ronnie O’Sullivan’a kaptırmıştı. Joe Perry için, yaşı itibariyle, Masters gibi turnuvalar her sene daha da önemli bir hale geliyor. İlk turdaki rakibinin, sezonun ilk Üçlü Taç turnuvasını kazanmış olması ise Joe Perry adına büyük talihsizlik.

Yakın dönem Masters finalleri arasında en iyi maçlardan bir tanesi şüphesiz 2018 finaliydi. Mark Allen ve Kyren Wilson’ı karşı karşıya getiren maç, yalnızca oyuncuların performanslarıyla değil; arka plandaki hikaye sebebiyle de kişisel favorilerimden bir tanesi. Her iki oyuncunun da ilk Üçlü Taç turnuva finalini oynadığı karşılaşma, kazananın kariyeri için bir dönüm noktası olma potansiyeli taşımaktaydı. Mark Allen’ın galibiyeti ile birlikte tüm gözler kendisinin 2019 performansına çevrilmişken turnuva, Mark Allen için bir dönüm noktasından ziyade bir lanete dönüştü ve oyuncunun 2019 performansına dair olumlu konuşmak imkansız hâle geldi. Özellikle Dünya Grand Prix son 16 turunda Ali Carter’a karşı 3-1 gerideyken yaptığı kötü bir vuruştan sonra maçtan çekilmesiyle birlikte Allen için işlerin yolunda olmadığını ilk snooker maçını seyredenler dahi anlamıştı. Geçen sezona göre biraz daha iyi durumda olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır, lakin bu “biraz daha iyi durum”un Masters gibi bir turnuvada yeterli olması pek mümkün durmuyor. Mark Allen konusunda bu kadar iyimser kalmamın tek sebebi ise ilk tur rakibinin David Gilbert olması. Snooker gibi yapayalnız olduğunuz bir sporda böylesi prestijli bir turnuvada ilk defa yer alıyor olmak, tüm o spot ışıklarını her saniye üzerinizde hissetmek demek. Sporcunun bu duruma nasıl reaksiyon vereceğini bilmenin ise hiçbir yolu yok.

2018 finalisti Kyren Wilson’ın ilk tur rakibi ise Jack Lisowski. İki oyuncu da bu sezon birer final maçı oynadı ve ikisi de kaybetti. Aralık ayında İskoç Açık finali gören ve Mark Selby’e mağlup olan 28 yaşındaki Lisowski, oyununu her sezon istikrarlı biçimde biraz daha geliştiriyor. Bu gelişimin Kyren Wilson önünde bir Masters galibiyeti için yeterli olup olmayacağı meçhul, tabi bunu belirleyecek olan bir miktar da Kyren Wilson’ın performansı.

Wilson-Lisowski eşleşmesinin galibi çeyrek finalde Mark Williams-Stuart Bingham eşleşmesinin galibiyle karşı karşıya gelecek. İlk turun veteran eşleşmelerinden birisi olan Williams-Bingham eşleşmesi her türlü sonuca gebe bir karşılaşma. 24 Ekim 2017’de kendi maçları da dahil olmak üzere snooker bahsi aldığı tespit edilen Bingham, 6 ay spordan men edilmişti. Dönüşü görkemli olmasa da 2019’a bir Cebelitarık Açık şampiyonluğu sıkıştırmayı başardı Stuart Bingham. Mark Williams ise 2018’de dünya şampiyonu olduğundan beri her maça yalnızca eğlenmek için çıkıyor. Men cezası sonrası ritmini yakalamaya çalışan Stuart Bingham ile 2018’in dünya şampiyonunu bir araya getiren karşılaşma, merakla beklediğim eşleşmelerden bir tanesi.

Her izleyicinin merakla beklemediği bir eşleşmeyle devam edeyim: Mark Selby-Ali Carter. Seveni kadar sevmeyeni de olan 3 kez dünya şampiyonu Mark Selby ile Ronnie O’Sullivan’ın katılmayacağını açıklaması sonrası turnuvaya dahil edilen Ali Carter’ın karşılaşması, turnuvanın seyir zevki düşük eşleşmelerinden bir tanesi. Ali Carter’ın kendisi adına çok kötü bir sezon geçirdiğini söylemek yanlış olmayacaktır. Bu seneki diğer 15 oyuncunun büyük kısmı şimdiye kadar en az bir final oynadı veya hatırı sayılır miktarda yüzlük seriye imza attı. Ali Carter ise kasım ayından beri hiçbir turnuvada son 32’den öteye geçememekle birlikte yalnızca 14 yüzlük seriye imza attı. Dünya 17 numarası olarak turnuvaya katılan Carter’ın kaybedeceği hiçbir şey yok ama olası bir Masters zaferi hayali belki onu bir süre turnuvada tutacaktır. İlk turda Mark Selby ile eşleştiğiniz bir turnuvada ne kadar direnç gösterebilirsiniz ayrı bir soru işareti. Sporun adının hakkını veren ve çoğunlukla güvenli vuruşa giden Mark Selby zaman zaman hem rakibi hem de izleyicisi adına bir ömür törpüsüne dönüşebiliyor. Buna karşın bu turnuvada beş kez final oynamış Mark Selby bizleri şaşırtır mı, bekleyip görmekte yarar var.

John Higgins-Barry Hawkins eşleşmesini bir erken final olarak değerlendirmek turnuvayı bir çıkmaza sokabilir. İki oyuncunun Üçlü Taç turnuva finallerini topladığımızda kaybettikleri finallerin kazandıklarından fazla olduğunu görüyoruz. Karşılaştıkları son maç olan Shanghai Masters son 16 turunda kazanan, decider’a giden maçta Barry Hawkins olmuştu. 2018 Galler Açık finalinde ise John Higgins, rakibini 9-7 mağlup etmeyi başarmıştı. Turnuva bazında iki oyuncu da kariyerlerinin zirvesinde değiller. Ancak Barry Hawkins’in Birleşik Krallık Şampiyonası’nda yaptığı 147 ve iki oyuncu arasında oynanan son maçların müthiş çekişmeye şahit olması benim için bu eşleşmeyi ilk turun en önemli maçı kılıyor.

  1. Mayıs 2016 tarihli “Crucibe’ın duvarında açan çiçek” yazısında Yürüktümen, Junhui’den bir “wallflower” olarak bahseder: http://www.yazihaneden.com/2016/05/cruciblein-duvarinda-acan-cicek/ []