Skip to content

Peloton Günlükleri #6: Doğrusu Olmayan Yanlışlar

“Louis Althusser, Bolşeviklerin 1920’lerdeki politikasını tartışırken, ‘doğrusu olmayan yanlışlar’ deyimini kullanır, kendi doğrularından uzak düşmüş yanlışlardır bunlar.”1

Hollanda menşeli bisiklet takımı Jumbo-Visma, 7 Temmuz itibariyle Tour de France’a damga vuran bir “ikide iki” performansı sergiledi. Bu performansın arkasındaysa yıllardır son anda kaybetmenin ya da minor zaferlere teba etmenin yası bulunuyor.

26 Mayıs 2016, Giro d’Italia’da 18. Etap koşuluyor. Lotto NL-Jumbo’nun2 Hollandalı bisikletçisi Steven Kruijswijk, etaba başlarken en yakın rakibi Esteban Chaves’in tam olarak üç dakika önünde. Peki bu ne anlama geliyor? Erkekler yol bisikleti sporunun üç büyük turundan birinde sürpriz bir takımın sürpriz bir ismi olan Steven Kruijwsijk, bir aksilik yaşamazsa Giro d’Italia’yı zirvede noktalayacak ve takım tarihinin belki de en büyük zaferini hanesine yazdıracak. Baskı sadece takım ve Kruijswijk üzerinde değil, zira bu zafer gerçekleşirse takımın bisiklet sponsoru Bianchi de artık “büyük tur şampiyonu” için bisiklet üreten bir marka haline gelecek. 18. etabın sonlanmasına yaklaşık 50 kilometre varken, Steven Kruijswijk virajı alamaz ve bir kar yığınına çarpar. Bu kaza ile Steven Kruijswijk’ın Giro’yu kaybetmesinin yanı sıra ben de mezuniyetimi kaçırmıştım. Steven Kruijswijk, büyük bir hayal kırıklığıyla bitişe gelirken ben de bir yandan evden çıkmaya ve takım elbisemin son düğmelerini iliklemeye çalışıyordum. 27 Mayıs 2016 sabahı hem Steven Kruijswijk’a hem de bana sorarsanız çok şey kaybetmiştik: Kruijswijk hayatının en büyük zaferini kaçırmıştı, ben ise mezuniyetimi… Sonrasındaysa ben istediğim üniversiteyi kazandım, Steven Kruijswijk ise Tour de France 2019’a takımının elde ettiği iki galibiyet ile başladı.

2016’da yaşananları Lotto NL-Jumbo cephesi için bir hayal kırıklığı olarak değerlendirmek çok doğru değil. Son üç etaba girerken hiç kimse Hollandalı genel klasmancının, en yakın rakibine üç dakika fark atmış şekilde önde olmasını beklemiyordu zira. Öyle de olmadı zaten, buna karşın Steven Kruijswijk’ın performansı, takımının yeniden yapılanması ve yapılacak transferler konusunda öncü bir rol oynadı ve takım, 2017’yi George Bennett’ın elde ettiği Tour of Californa zaferiyle noktaladı. 2018 itibariyle ise Lotto NL-Jumbo, Steven Kruijswijk’a yardımcı olabilecek genel klasmancısını bulmuştu: Slovenya ve Romandi turlarını zaferle taçlandırmış Primož Roglič. Uzun süre profesyonel olarak futbol oynamış Deceuninck-QuickStep bisikletçisi Remco Evenepoel gibi yol bisikletine uzak bir spordan gelen Primož Roglič, erkekler yol bisikletine geçişini belki de kayakla atlamada yaşadığı büyük kazalara borçlu.3 Spor kariyeri büyük başarısızıklarla ve kazalarla başlasa da erkekler yol bisikleti, Roglič’in spor kariyerini bambaşka bir yere taşıdı ve 2019 Giro d’Italia’ya başlarken kendisi -en azından benim için- en büyük favoriydi.

Giro, Roglič için beklenildiği gibi geçmedi ve Jumbo-Visma, büyük turlardaki genel klasman talihsizliklerine bir yenisini daha ekledi. Genel klasman talihsizlikleri diyorum zira bu süreçte büyük turlarda unutulmaz etap galibiyetleri elde eden bir takım haline gelmişti Jumbo-Visma. Jos van Emden’in 2017 Giro d’Italia’nın son etabında elde ettiği bireysel zamana karşı zaferi, Enrico Battagli’nin 2018’de İtalya’da elde ettiği zafer bunlardan sadece iki tanesi… 2019 Giro d’Italia sonrasındaysa Jumbo-Visma, bambaşka bir imgeleme büründü ve Wout van Aert’ın iki etap galibiyetiyle sonuçlandırdığı Criterium du Dauphiné sonrası Tour de France’a da müthiş bir başlangıç yaptı Hollanda ekibi.

Yazı boyunca bahsetme fırsatı bulamadığım Dylan Groenewegen, bu sene Paris-Nice’in ilk iki etabını kazanmıştı. Amsterdamlı sprinter, Tour de France’ın 106. edisyonunun ilk etabında da favoriler arasında görülse de, son kilometrelerde yaşadığı kazanın, Jumbo-Visma’nın yıllardır süregelen talihsizliğinin bir tekerrürü gibi gözükmesine karşın, Peter Sagan ile sprint yarışına giren takım arkadaşı Mike Teunissen, Jumbo-Visma adına sarı mayoyu giydi ve takımının yıllarca yaşadığı büyük tur talihsizliklerini bir nebze de olsa örtmüş oldu. Teunissen, kendisi adına Peter Sagan’ı geçerek büyük bir iş başarmış olsa da, Steven Kruijswijk ile genel klasman umutlarını canlı tutmak isteyen Jumbo-Visma için 7 Temmuz’da koşulan takım zamana karşı büyük bir önem taşımaktaydı. Belçika zamana karşı şampiyonu Wout van Aert’ı da elinde bulunduran takım, en yakın rakbi Team INEOS’a 20 saniye fark atarak galibiyeti göğüsledi ve takım olarak Tour de France’ın 106. edisyonuna iki zaferle başladı. Steven Kruijwsijk, sarı mayo mücadelesini nasıl noktalar, iki hafta sonra ancak cevap bulacağımız bir soru; lakin vurgulanması gereken bir nokta var ki o da doğrusunun nasıl olduğunu bilmeden yanlışlar yapan bir takımın büyük turlarda verdiği mücadelenin ilk defa iki kez mutlu son görmesi.

  1. Bu alıntı, Max Horkheimer’ın kaleme aldığı ve Metis yayınları tarafından basılan Akıl Tutulması adlı kitaptan alınmış olsa da cümlenin sahibi önsözün yazarı Orhan Koçak’tır. Dokuzuncu basım, s. 16-17. []
  2. Yeni adıyla Jumbo-Visma. []
  3. Roglič’in geçirdiği kazaların en büyüğünü izlemek isterseniz: https://www.youtube.com/watch?v=oNRYgKyZBAI []