Skip to content

Playbook: Bulls, Heat, Grizz, Thunder

Chicago Bulls

Heat’in savunma prensiplerinden, özellikle ikili oyunu nasıl savunduklarından bahsetmiştim. Bulls’un oynadığı birkaç küçük şablon, ilk maçta playoff havasına girememiş Heat için problemler yarattı.

b1

Bulls rakip yarı sahaya yerleşiyor. Rakip yarısahanın sağ tarafında yalnızca iki Bulls oyuncusu var (Nate ve Butler) ve 3’lük çizgisinin gerisinde pick&roll oynuyorlar. Butler perdede kontağı sağlamadan evvel adeta kayarak uzaklaşıyor. Bu esnada weak-side’da Noah ve Gibson’un perdelerini kullanan Belinelli kanada çıkıyor.

b2

Heat’in tuzaklı savunması sebebiyle rakip yarısahanın sağ tarafı bir anlığına tamamen boş kalıyor. Hem ikili oyunu takiben devrilen Bulls oyuncusu, hem de perdelerden çıktıktan sonra kıvrılarak boyalı alana girebilecek Belinelli o boşluğu değerlendirebiliyor.

Özellikle ilk maçta bu oyunu kullanarak sık sık sayı buldular. Fakat ikinci maçta Heat savunması daha hazırlıklı -ve ciddi- olduğu için Bulls’a boş alan bulma fırsatı vermedi (mesela YouTube’a yüklediğim şu örnekte hem daha iyi tuzak kuruyorlar, hem de devrilen oyuncu için daha erken ve tutarlı yardım savunması getiriyorlar).

Heat, Grizzlies, Thunder

Heat’in savunma stratejisinden bahsettiğim yazının sonlarında, sık sık kullandıkları birkaç pet play’i de anlatmıştım. Kullandıkları bir başka oyun da Motion – Strong. Aynı oyunu Grizzlies de kullanıyor. Grizz ve Heat rakibin zaaflarına göre reaksiyon gösterip oyunu farklı şekillerde bitirmeyi tercih ediyor. OKC ise adeta görev ifa edermişçesine şablonu adım adım icra ediyor ve rakip savunmaya göre farklılık yaratamadığı için hemen her seferinde kötü bir tercihe mahkum oluyor. Aslında bu şablonun benzerlerini oynayan pek çok takım daha var: T-Wolves, Pacers, hatta Lakers… Fakat oyunu en sıkıcı, en anlamsız, en tahmin edilebilir şekilde icra eden takım Thunder olsa gerek.