Skip to content

Being Liverpool

İki yıl önce Amerikalı yeni sahipleri, Liverpool’un yaz kampını belgesel haline getirdiklerinde bu titri kullanmışlardı. Liverpool’un bir gelenek takımı olduğuna, başarılarının nedeninin DNA’sı içindeki bu gelenekler olduğuna dikkat çekilmişti. Bu belgeselin en akılda kalan noktalarında büyük bir kulüpte ilk kez şans bulan Brendan Rodgers, geleneği devam ettirme telaşındaki Steven Gerrard ve Jamie Carragher ve bu geleneğin içine dâhil olmakta zorlanan Raheem Sterling vardı.

Bu belgeselde atıldığını gördüğümüz temeller öyle güçlüydü kiiki2 yılın sonunda şampiyonluk yarışının bir parçası haline gelen bir takım ortaya çıktı.

Ancak bu sezon başında ‘’Being Liverpool’’ belgeselinde verilen mesajları yok sayan kararlar alındı. Liverpool Academy’nin yetiştirdiği oyuncular tek tek takımdan uzaklaştırıldı. Takımın ve kulübün Liverpoollu öğeleri ayrıldılar.

Bazı isimlerden burada kısaca bahsetmek istiyorum.

Andre Wisdom ve Martin Kelly ile başlayalım. Son iki sezon içinde zaman zaman takımda görev aldılar. Goller attılar, assistler yaptılar. Kazanılan maçlarda takımın bir parçası olmayı birer Academy oyuncusu olarak başardılar. Bu oyuncuları gönderip Javi Manquillo gibi bir oyuncuyu getirmek bir teknik adamın doğrusu olabilir mi? Atletico Madrid altyapısından yetişmiş yetenekli bir oyuncu olsa bile sağ bek mevkiinde nasıl bir katkı beklenerek böyle bir karar alındı. Açıklamak çok zor.

Liverpool geleneği denince Gerrard ve Carragher’dan sonra gelen isim belki de Daniel Agger idi. Liverpool geleneğini içselleştirmiş Agger gibi bir kahraman gözyaşları içinde kulüpten uzaklaştı. Yerine düşünülen oyuncu PSG’de yedek bırakılmış Mamadou Sakho. Yanlış anlaşılmasın Liverpool’un transfer ettiği oyuncular Avrupa’nın en büyük potansiyelli yetenekleri. Sakho, Fransa milli takımı kaptanlarından. Bir savunma oyuncusu için genç bir oyuncu sayılır. Ancak Sakho’nun diğer yeni gelen oyuncular gibi Liverpool geleneğini içselleştirmesi şüphelidir ve tabii ki zaman alacaktır.

DA

Daniel Agger

Luis Suarez konusunda çok yorum yapmak istemiyorum. Bu konuda söylenecek fazla söz yok. Luisito Liverpool ile yapacaklarının bittiğini düşündü. Ancak şu günlerde golleriyle EPL’e geri dönen Andy Carroll’dan bahsetmeden edemeyeceğim. Carroll’ın ülkesinin en büyük yeteneklerinden olduğundan şüphe yok. Rodgers, Big Andy’i gönderdiğinde oyununu dolayısıyla takımın başarısını Suarez’e odaklamış oldu. Bütün planlarının merkezine tek bir oyuncuyu yerleştirdi ve ondan her şeyi yapmasını bekledi. Eğer o gün Carroll kalmış olsaydı bugün Liverpool bu denli bocalamazdı.

Pepe Reina için de benzer şeyler söyleyebilirim. Simon Mignolet bence harika bir kaleci. Ancak Reina’dan öğrenebilecekleri olduğunu düşünüyorum. Özellikle geri paslarda ne kadar bocaladığını neredeyse her hafta gözlemliyoruz.

Joe Allen ve Jordon Ibe ile karşılaştırınca transfer edilen Emre Can ve Lazar Markoviç için de acaba diye sorular soruyorum. Rodgers henüz 20 yaşındaki bu iki oyuncudan ne bekledi?

Liverpool çok büyük bir kulüp. Dünya üzerinde belki de sayısı milyara ulaşan taraftarı var. Ayrıca Amerika’nın en önemli spor yatırımları şirketi tarafından yönetiliyor. Kaynakları sınırsız. Ancak sadece yapabileceği için geleneği hiçe sayarak yapılan değişiklikler ters tepebiliyor. Hangi organizasyon olursa olsun DNA’nın dışına çıkmak, devamlılığa gereken önemi vermemek zaman kaybına neden oluyor, mesafe kaybettiriyor. Rodgers göreve geldiği günden beri yaptığı doğruları son altı ayda terk etti. Önceki yıl verdiği bazı tartışılabilir kararlar da bu sezon onu avlıyor. Şu andaki görüntüsü tüm planını ve umudunu kaybetmiş bir teknik direktör profili. Hedefe doğru yönlenmekte zorlanıyor.

Her şeye rağmen zaman onun yanında. Kadro birlikte zaman geçirdikçe daha iyi noktalara gelecektir. Ben Mario Balotelli’nin de teknik anlamda Liverpool’un aradığı isim olabileceğini düşünüyorum. Eğer kulüp olarak onu yeterince savunabilirlerse mutlaka takımını sürükleyeceği günler gelecektir. Ancak İngiliz basınıyla başa çıkması önündeki en büyük zorluk. Devamlılık sağlayabilir mi, başarılı olacağı günler çok mu geç gelir, işte bu soruları yanıtlamak çok zor. Özellikle Daniel Sturridge’in sakatlıklar yaşadığı dönemde yükü çok ağır.

Biraz da paparazzi yapalım. Rodgers’ın geçtiğimiz yaz aylarında eşinden boşandığını ve tekrar evlendiğini biliyor muydunuz? Swansea teknik direktörü olup ligin flaş takımı olmak ile Liverpool gibi bir efsaneye önderlik etmek çok farklı görevler. Belki de Rodgers bazı değerlendirmeleri yaparken aceleci davrandı. Bakalım bugün oynanacak Manchester United maçıyla başlayacak olan Avrupa Kupası sonrası dönemde nasıl sonuçlar alacak?