Skip to content

Sonsuz Işık

pele-feat

23 Ekim 1940’ta güneş Brezilya’yı bir başka ısıtıyordu. Tres Coraçoes’te doğan bir çocuk, başta ülkeyi sonradan dünyayı sarsıyordu.

Dünya tarihinin gelmiş geçmiş en iyi futbolcusu olarak kabul edilen Pele, bundan tam 75 yıl önce dünyaya gelmişti. Çok fakir bir köyde doğmuş, tüm yeryüzünü fethetmişti. Nijerya, iç savaşı bile durdurmuştu onu görebilmek için. Ne de olsa sonra yine çarpışılabilirdi ancak Pele, Lagos’a hiçbir zaman gelmezdi!

Siyah İnci’nin doğumgününde malum konuya girmemeli; yumurta mı tavuktan çıkar, tavuk mu yumurtadan dememeli, Maradona’yı zikretmemeli. Yoksa bana futbolu sevdiren rahmetli babam, Sambacı’ya tapardı. Bu satırların yazarı ise Tangocu’ya aşık ya neyse…

Bin gol barajını yıkan adama dair yazılabilecek tonlarca şey varken, pası ona uzatalım; bugün yazılmasının esbab-ı mucibesini sorgulayalım.

Benim dünyaya gelmemden kısa zaman önce, Tres Coraçoes’e başka bir şey gelmişti: Elektrik. Bunu kutlamak isteyen babam, Edison’dan hareketle bana Edson adını vermişti. Doğum belgemde adım bugün bile Edison olarak duruyor. Benim adım Edson ve bunu defalarca açıklamak zorunda kaldım. Bu yetmezmiş gibi doğum belgemde doğduğum günü de yanlış yazmışlar: 21 Ekim. Bunun nasıl olduğunu bilmiyorum fakat bu yanlış da bugün duruyor.

Anlaşılan başka bir ülkedeki savaşı durdursa da kendi ülkesindeki bürokrasiyle savaşını kaybetmişti büyük usta. Kim bilir belki de üç Dünya Kupası kazanmış, yeryüzünün en iyisi olarak anılmış bir adam, insan olduğunu da böyle hatırlamıştı.