Skip to content

Aşk, Ölüm…

Tarihin en güzel kapak fotoğraflarından biri olsa gerek 8 Aralık 1980’de Anne Leibovitz’in Rolling Stones dergisini kapağı için çektiği bu kare. Çırılçıplak John Lennon’ın karısı Yoko Ono’ya sarılışı, adeta bir erkeğin bir kadına tüm benliğiyle teslim olmasını ifade ediyor.

Aslında kimse Yoko’yu kapakta istemiyordu. Leibovitz, dahiyi tek başına yakalamak istese de Lennon ısrar ediyordu, yanında biricik aşkı da olacaktı…

Saat 15.30’da karı kocanın evinden ayrılan ünlü fotoğrafçıyı Dave Sholin adındaki bir DJ’in yaptığı röportaj kovalamıştı. Öğleden sonra Ono’nun bestelediği Walking on Thin Ice şarkısını kaydetmek için stüdyonun yolunu tutan ikili, apartmanlarının önünde hayranlarıyla karşılaşıyordu. 25 yaşındaki Mark David Chapman, Lennon’a imzalaması için Double Fantasy albümünü veriyordu. Paul Goresh adındaki başka bir hayranı yedi sekiz kare fotoğraf çekiyordu.

Gece 11’e yaklaşırken, karı koca kaldıkları meşhur Dakota binasına gelmişlerdi. Öndeki Yoko, kapıdan içeri girmişti. Lennon arkadaydı. Derken gecenin sessizliğini silah sesleri bozuyordu. Chapman tetiğe beş kere dokunmuştu. Kendisine “Ne yaptığının farkında mısın” diye soran bina görevlisine “Demin John Lennon’u vurdum” diyen Chapman, kaçmaya bile teşebbüs etmemişti. Elindeki Salinger’ın Catcher in the Rye’ı ile polise teslim olmuştu. Amerika’da yıllarca pazartesi akşamının süsü olarak kabul edilen ABC’deki Amerikan futbolu canlı yayını sırasında tüm dünyaya acı haber duyurulmuştu.

Leibovitz’in unutulmaz karesiyle başlamıştı 8 Aralık 1980. Birkaç saat sonra Goresh’in çektiği Lennon ile Chapman’ın bir arada göründüğü fotoğraf ise belki de çok daha manidardı.