Skip to content

Barbie

Tam 56 yıl önceydi. New York’taki Amerikan Oyuncak Fuarı’nda sarı altın saçlı bir bebek dünyaya merhaba diyordu. Kısa sürede Barbie bütün dünyayı sarıyor, daha ilk yılında 350 bin adet satılıyordu. Sonrası tufandı!

Aslında her şey Elliot Handler ile karısı Ruth’un Avrupa’ya gitmesiyle başladı. Çocukları Barbara ve Kenneth ile birlikte gezerken bir oyuncakçıda gördükleri bebek, bir anda Amerikalı müteşebbis çiftin bir imparatorluk kurmasına neden olmuştu. Bild gazetesi için Reinhard Beuthien’in yarattığı Lili karakteri, 1955’te vücut bulmuş ve oyuncak olarak piyasaya sürülmüştü. 1964’te Ruth Handler, Lili’nin bütün haklarını almış ve üretimi durdurmuştu.

Anne aldığı üç Lili’den birini kızına vermiş, diğer ikisinin üzerinde de çalışmaya başlamıştı. İşte o emekler meyvesini  9 Mart 1959’da vermiş, kızlarının adı ölümsüzleşmişti. Bebek o kadar çok tutmuştu ki müteşebbis Amerikalı çift, bu sefer de oğullarının adından hareketle Barbie’ye bir de erkek arkadaş yaratmıştı: Ken.

Kim bilir Handler Ailesi o seyahate çıkmasa insanlık tarihi bir ikonla hiç tanışmayacak, milyonlarca çocuk başka bebeklere sarılacaktı…