Skip to content

Ötzi

oetzi_die_bergung

Tam 22 yıl önceydi. İtalya-Avusturya sınırındaki Ötzal Alpleri’nde dolaşan bir grup dağcı, bir ceset buluyordu. Birinci Dünya Savaşı’nda öldüğü tahmin edilerek Innsbruck’a götürülen beden incelenmeye başlanıyor, ortaya çıkan bulgular tüm dünyayı sarsıyordu.

5300 yaşındaki Ötzi, tesadüfen derin uykusundan uyandırılmıştı. 1.58 metre boyunda, 15 kilo ağırlığındaki buzadam, müthiş korunmuştu. Ondan kalanlar milim milim inceleniyor, insanlık tarihinin yeni kilometre taşlarına kavuşuyordu.

45 yaşlarında öldüğü sanılan buzadamın ayak ve bacaklarında tespit edilen dövme benzeri is lekeleri, estetik bir kaygıdan çok, tıbbî bir müdahalenin ürünüydü. Tabii bunlar nasıl yapılmıştı, hâlâ tartışılıyor. Fakat Ötzi’nin 57 dövmesinin bulunduğu noktaların bugünkü akupunktur tedavisi açısından önem arzeden yerlerde olması, dövmelerin ilkçağlarda akupunktur için kullanıldığı tezini oldukça güçlendiriyor.

Ötzi’nin keşfi ve üzerindeki araştırmalarla ilgili yedi kişinin 14 yıl içinde ölmesi, mumyanın laneti olarak yorumlanmıştı. Onu inceleyen adli tıp ekibinin şefi onun hakkında vereceği bir konferansa giderken araba kazasında hayatını kaybederken, ikinci kurban çığ altında kalmıştı. 5300 yaşındaki ihtiyar delikanlının filmini yapan gazeteci gizemli bir hastalığa yenik düşerken, Ötzi’yi bulan Helmut Simon, buzadamın bulunduğu yere 200 metre mesafede uçuruma yuvarlanmıştı. Buzadamın vücudunu bakterilere ve mantarlara karşı korumak için yöntem geliştiren bilim insanı kalp ameliyatında masada kalırken, her fırsatta ne laneti diyen bir numaralı Ötzi uzmanı da ALS hastalığına yenik düşmüştü. Son olarak da onun hakkında kitap yazan bir Avustralyalı da muradına eremeden son nefesini vermişti.

Verilecek ödül nedeniyle ilk kimin tarafından bulunduğu bile tartışmalı olan buzadam bugün İtalya’nın kuzeyindeki Bolzano’da sergilenedursun, onun hakkında yapılan araştırmalar geçmişe ışık tutuyor. Tutankamon kadar olmasın, Ötzi’nin laneti de daha çok konuşulacağa benziyor.