Skip to content

Adam Olacak Çocuk

2 Ocak 1943’te Ankara’da doğan bir kız, Yeşilçam’ın en ünlü aktrislerinden biri olarak ünlenecek, aynı gün İstanbul’da dünyaya merhaba diyen bir erkek çocuk, bir döneme damgasını vuracaktı…

Arkeoloji okurken bir mecmuanın düzenlediği yarışmayı kazanan Filiz Akın, 1962’de sinemaya adımını atmıştı. Ekürisi Ediz Hun ile birlikte hafızalara kazınan aktris, 1971’de Ankara Ekspresi filmiyle Altın Portakal kazanmıştı. Yapımcı Türker İnanoğlu ile evlenip boşanarak belki de Türk halkını üzen oyuncu, bir gün bıçaklanarak bu kez sevenlerini gerçekten üzmüştü.

Milli tarih blogundan alıntılayalım: “Sinema oyuncusu Filiz Akın’ı kalçasından bıçaklayan sanık, ifadesinde “Patronum, Filiz Hanım’ı seviyor ama karşılık alamıyordu. Korkutmam için bana 10 bin lira verdi” demiş. 21 Eylül 1979 tarihli bu haberde adı geçen patron, yeraltı dünyasında İnci Baba diye bilinen Mehmet Nabi İnciler’dir. İnci Baba’yı asıl sinirlendirenin Filiz Akın’ın karşılık vermemesi değil, uluorta “Dünyada başka erkek kalmasa yine onunla olmam” demesi olduğu da iddialar arasındadır.”

Yıllardır sinemadan uzak olan Akın bugün 70. yaşını kutluyor. Oysa onunla aynı gün doğan çocuk, artık yaşamıyor.

Galatasaray Lisesi’nde merak sarmıştı müziğe. Kafadarlar, Harmoniler, Kaygısızlar derken kurduğu Kurtalan Ekspres’le tanınmıştı. Sayısız şarkıyı arkasında bırakmışsa da o bir döneme imza atmıştı. Bir kuşak onun programıyla adam olmuş, dünyaya dair onlarca şey öğrenmişti. 1999’da bir kış günü gelen haber birçoklarını ağlatmıştı, yediden yetmişe.

Yetmiş yıl önce doğan ikiliye dair öyle bir anekdot var ki… Tevatüre göre Barış Manço askerliğini yaparken, bir gün hesap açtırmak için bankaya gitmiş. Memure adını sorunca, haliyle ismini söylemiş. Bunun üzerine de şu cevabı almış: “Ben de Filiz Akın’ım!”