Skip to content

Noel Ruhu

1261_pg

Hiç şüphesiz insanlık tarihinin en büyük yıkımlarından biri Birinci Dünya Savaşı. Milyonlar tarihte donakalırken, Noel günü yaşananlar filmlere, kitaplara konu olmuştu; hattâ kliplere de…

Harbin ilk yılıydı. Daha savaşın korkunç bilançosu ortaya çıkmamıştı. 24 Aralık 1914’te önce Almanlar Noel şarkıları söyleme başlamış, İngilizler onlara cevap vermişti. Siperlerde Azrail gezinedursun, ertesi gün gayrıresmi ateşkes ilan edilmişti. Çekinerek birbirlerine yaklaşanlar kısa sürede kaynaşıyordu. Karşılıklı verilen hediyeleri futbol takip etmişti.

Evet, İngiliz ve Alman askerler futbol oynuyordu. Onlarca adam bir topun peşinde koşuyordu. Bir manada meşin yuvarlak birbirlerine saatler sonra ateş etmeye başlayacak adamları birleştirmişti.

Aslında kolay da olmamıştı o koşullarda sahaya çıkmak. Müttefik devletler ordusunda bulunan Belçikalı ve Fransız askerler savaştıkları Almanlarla biraraya gelmek istememişti. O tarihe kadar her iki ülke toplam 400 bine yakın kayıp verirken, İngilizler sadece 40 bin askerini yitirmişti.

Tevatüre göre aynı senaryo 1915 Noeli’nde de tekrarlanmıştı. 2001’de 106 yaşında ölen İngiliz Bertie Felstead’in anlattığına göre belki de yüz kişi bir topun peşinden koşmuştu. Belki yarım saat süren oyun, subaylardan gelen emirle son bulmuştu: “Onlarla savaşacaksınız, arkadaş olmayacaksınız!”

Almanya ile İngiltere’nin resmî futbol tarihi 1930’da başlamıştı. İngilizler, 1918’de biten savaştan sonra tam 12 yıl boyunca Almanlarla aynı sahaya çıkmayı reddetmişlerdi. Noel ruhu savaşa yenik düşmüştü.