Skip to content

Iverson’dan Söz Ederken Sözünü Ettiklerimiz

Basketbolu sadece istatistikler ekseninde gören, oyuncuları birbiriyle kıyaslarken yalnızca rakamlardan yola çıkan insanlar için Allen Iverson’ın tarihteki yeri hep tartışmalı olacak. “Abartılıyor” diyecekler, “Yüzüğü yok” diyecekler, aynı jenerasyondan öne çıkan öteki isimlerin geldikleri nokta ile karşılaştıracaklar. Açıkçası, Amerikan filmi altyazısı dili ile söyleyecek olursam, hepsinin canı cehenneme…

Şartlar başka türlü gelişseydi, bugün onun da yüzüğü olurdu. Olmadı, oturup ağlayacak değiliz. Son yıllardaki savrukluğu, karıştığı olaylar, gittiği takımlar için de kendimizi mahcup hissedecek değiliz. Eğer gerçekten Iverson’ı severek, izleyerek büyüdüyseniz ne demek istediğimi anlarsınız.

Çok uzağa gitmiyorum. Birkaç adım yürüyorum. Posterleri büyüdüğüm odayı süslüyor. Hayat hikayesinin yer aldığı, kapağında olduğu dergileri en steril kolilerde tutuyorum. Allen Iverson’ın anısı, hatıraları, üzerimizdeki etkisi hiç geçmeyecek. Dün 37 yaşına bastı. Bendeki posteri 96 NBA Draft’ından. Şimdi fark ediyorum, bu fotoğrafın çekildiği gün 5 yaşındaymışım. Odama astığımda ise muhtemelen 13.

Yıllar, yıllar geçecek. Herkes bir şekilde yaşlanacak. Allen Iverson ise o posterdeki gibi kalmaya devam edecek. O fotoğraflardaki gibi güzel bakmayı, tüm çıplaklığıyla tanıdığı dünyada kendi bildiği gibi yürümeyi sürdürecek. Bir daha asla eskisi gibi oynayamayacağını anladığı şu günler, onun için gerçek yolculuğun başlangıcı olabilir.

Allen Iverson’ı ihmal etmeyin. Evinizi taşırken posterlerinin yıpranmasına izin vermeyin. Allen Iverson’ı gerçekten ihmal etmeyin.

Güzel bir anma için, buradan buyrun: Rare Photos of Allen Iverson