Skip to content

Oz’le Oz’le Nereye Kadar: Nihayet Avustralya Açık 2013

Tenisin Persephone'si... Efsanedeki gibi, onunla birlikte tenis, Hades'in ölüler diyarından, yani ölü sezondan dönüp yeniden çiçek açıyor.

Bu gezegende anlamadığım işler var, -40 derece diye soğuk olmaz mesela, 50 derece sıcak olmaz. Şunu 24 derece sıcaklık, %40 nem ve hafif bulutlu gökyüzüne sabitlesek artık diyorum. Ha bir de eylül başı biten Amerika Açık ile bir dahaki mayıs sonunda başlayan Roland Garros arasında, yani toplamda dokuz aylık periyodda tenis takviminde tek bir slamin bulunuyor olması var. İnsan yaşıyor beyler burada, biraz daha dikkat.

İşte o dokuz aylık periyodun vahası, her gece sevgilinizle yaptığınız ve genellikle iş yerinde o gün onu kimlerin sinir ettiğini dinlemekle geçirdiğiniz bir saatlik Z raporu telefon konuşmalarında, takriben 37. dakikada dayanamayarak telefonu kulağınızdan uzaklaştırıp beyninize yeniden oksijen gitmesini sağladığınız ve “eyvah şimdi anlayacak” korkusuyla 14 saniyede bitirmek zorunda kaldığınız o masum kaçamak tadındaki Avustralya Açık geldi çattı.

Avustralya Açık öncesinde oyuncuların durumlarıyla ilgili ufak birkaç not vereyim öncelikle;

WTA

  • Agnieszka Radwanska katıldığı Auckland ve Sydney turnuvalarının ikisinden de zaferle ayrılırken set dahi kaybetmedi, hatta Sydney finalinde Cibulkova’yı 6-0 6-0 ile perişan etti. Bu sene hedefinin daha önce hiç yakalayamadığı Dünya 1 numaralığı olduğunu söylüyor ve Avustralya Açık’a erkek ya da kadın en hazır ve formda giden oyuncu olarak onu işaret etmek yanlış olmaz.
  • Geçen sene Wimbledon’dan itibaren terör estiren “Sayın” Serena Williams, katıldığı tek turnuva olan Brisbane’da adeta elini kolunu sallayarak şampiyon oldu. Kaldığı yerden devam etmeye kararlı gibi.
  • 2012’yi WTA’da 1 numara olarak kapatan Azarenka, Brisbane’da yarı finaldeki Serena Williams maçı öncesi, on gün evvel yaptırdığı pedikürde sağ ayak başparmak tırnağının fazlaca kısaltılması sonrası, oynadığı maçlarla birlikte o bölgede önce bir yaranın oluştuğunu, daha sonra da bu yaranın iltihap kaptığını söyleyerek para atışından sadece yarım saat önce korta çıkamayacağını beyan etti. Bu hareket neredeyse herkes tarafından, Vika’nın Avustralya Açık’taki ünvan koruma macerası öncesi Serena’ya karşı alacağı ve kendisini tarumar edecek muhtemel bir ağır yenilgiden sakınma hamlesi olarak değerlendirildi.
  • Maria Sharapova, Brisbane’dan köprücük kemiğindeki sakatlık sebebiyle çekilmek durumunda kaldı ve resmi bir maç oynayamadan Avustralya Açık’a katılıyor, onun fiziğindeki bir kadın oyuncunun özellikle de sezon başında ritim bulmak için maç oynamaya çok ihtiyacı vardır, bunun sıkıntısını hissedebilir.
  • Shenzen’de kazanan Li ve Hobart’ta kariyerinin ilk tekler kupasını elde eden Vesnina, kadınlarda şu ana kadarki diğer turnuva şampiyonları.

ATP

  • Bernard Tomic Sydney’de kariyerinin ilk şampiyonluğuna ulaştı, Hopman Kupası’nda Djokovic’i mağlup etmeyi başardı ve geçen seneki rezaletlerinden sonra “Bu sene gerçek Bernard’ı herkese göstereceğim” motivasyonuyla kendi seyircisi önünde enteresan işler yapabilir. Her şey plana göre giderse 3. turda onu Federer bekliyor olacak ve bu maç büyük ihtimalle akşam seansına konur, dünyanın her yerinde cips ve gazlı/alkollü meşrubat sektörüne ciddi katkı yapar.
  • 2012’yi 7 ile en fazla kupa kaldıran oyuncu olarak tamamlayan David Ferrer, 2013’e de gayet iyi bir giriş yaptı. İlk turnuvası Doha’da, kontrolden çıkmış bir Davydenko’ya yarı finalde boyun eğse de sonraki hafta Auckland’da şampiyon olarak moral buldu. Avustralya Açık’a harika durumda giriyor.
  • Son iki büyük organizasyonun da şampiyonu Andy Murray katıldığı tek resmi turnuva olan Brisbane’da kupaya uzandı. Tüm göstergeler olumlu gibi gözükse de yakın arkadaşı çiftler 28 numarası Ross Hutchins’e kısa süre önce Hodgkin Lenfoması teşhisi konması duygusal anlamda onu biraz sarstı doğal olarak.
  • Novak Djokovic Abu Dhabi’deki özel Mübadele turnuvasında şampiyon oldu, Hopman Kupası’nda ise Tomic’e yenildi fakat Avustralya’ya maçların başlamasından hemen önce vardığı için orada bir mazereti olduğunun altını çizelim.
  • Federer’i 2013’te bir resmi maçta görmedik ama yine iyi bir hazırlık dönemi geçirdiğini ve daha da önemlisi motive ve aç olduğunu söylüyor. Takvim ayarlama ve slamlerde ilk üç turu ısınma olarak değerlendirme konusunda en maharetli oyuncu olan Roger’ın bütün bunlar dikkate alındığında maç eksiği gibi bir sorunla Avustralya’da sıkıntı yaşayacağını düşünmek saçma olur.
  • Geçen sezonu berbat geçiren ve ancak %50’lik bir galibiyet oranı tutturan eski tüfek Davydenko, Doha’da finale giderken kendisini klasmanda 3 numaraya kadar taşıyan görüntüsünden pasajlar sundu. Talihsizliği, 2. turda büyük ihtimalle Federer ile oynayacak olması.
  • Lleyton Hewitt uzun yıllardır sakatlıklarla boğuştu ve ben dahil birçok insan repütasyonuna zarar verme pahasına Hewitt’in neden devam etmekte ısrar ettiğini çokça sorguladık. Yıllar sonra nihayet tamamen sakatlıksız, ağrısız sızısız oynamaya başlayan Hewitt katıldığı özel Kooyong turnuvasında Raonic, Berdych ve Del Potro’yu yenerek şampiyon oldu. Raonic’e karşı izleme fırsatı bulduğum Hewitt’in ne kadar iyi oynadığına gerçekten inanamadım. İlk turda Tipsarevic ile akşam seansında muazzam bir düello yapacağına eminim ve Tipsy’yi elerse onun yerine 8 numaralı seribaşı kendisiymiş gibi bir durum oluşacak.

Dikkat Edilmesi Gereken Oyuncular

Erkekler: Gasquet, Dimitrov, Haas, Janowicz, Querrey, Kohlschreiber, Hewitt, Davydenko, Tomic

Kadınlar: Cibulkova, Pavlyuchenkova, Urszula Radwanska, Vesnina, Tsurenko, Kuznetsova, Shvedova, Wickmayer, Stephens, Robson, Barthel, Keys

Pop Corn Maçlar

4 hatta 3. turdan itibaren zaten önemli isimler birbirleriyle karşılaşmaya başladığı için iyi maç bulmak mesele değil. Ben daha ziyade “çeyrek finalden önce izlenmez yeaa” zihniyetindekiler için turnuvaya kolay intibakı sağlayacak bir derleme yaptım ilk tur maçlarından. “BİM’de bulunan nefis yiyecekler” kabilinden bir liste yani;

1. Tur Erkekler

Janko Tipsarevic – Lleyton Hewitt
Viktor Troicki – Radek Stepanek
Fernando Verdasco – David Goffin
Jerzy Janowicz – Simone Bolelli
Julien Benneteau – Grigor Dimitrov
Gael Monfils – Alexandr Dolgopolov

1. Tur Kadınlar

Caroline Wozniacki – Sabine Lisicki
Petra Kvitova – Francesca Schiavone
Anastasia Pavlyuchenkova – Lesia Tsurenko
Sara Errani – Carla Suarez Navarro
Yanina Wickmayer – Jarmila Gajdosova
Jelena Jankovic – Johanna Larsson
Marion Bartoli – Anabel Medina Garrigues

Geldik son söze, yani tahmin kısmına.

Açıkçası kura çekilmeden önce Novak Djokovic 1 numaralı şampiyonluk adayım değildi. Ama böyle bir tabloda Novak finale çok fazla yıpranmadan1 gidecek gibi gözüküyor. Diğer yarıdan gelmesini beklediğimiz isimlerden Murray’in muhtemel final yolu 4. turdan itibaren sırasıyla Dolgopolov – Del Potro – Federer, Federer’inki ise daha da beter, 2. turdan itibaren Davydenko – Tomic – Raonic – Tsonga ya da Gasquet – Murray. Avustralya’da hep çok iyi oynayan ve Norman Brookes Kupası’nı daha önce 3 kez kazanan Djokovic’in mevcut şartlar altında en şanslı isim olduğunu düşünüyorum.

Kadınlarda ise Serena’nın şu andaki konumunu anlatmak için, ilk turdaki rakibinin kurayla değil de Person of Interest’teki makine aracılığıyla tespit edileceğini yazmıştım twitter’dan. Fikrimde herhangi bir değişme yok. Bence John Reese, elinde Avustralya Açık kadınlar kurası Melbourne’de bir pansiyondadır şu an, Harold Finch de nasıl olsa iki hafta iş yok diye makineye bittorrent kurmuş, vergi iadesi doldururken bir yandan da filmdi diziydi aradan çıkarıyordur.

2012 Roland Garros öncesinde de Serena’nın harikulade bir formu vardı ama neler olduğunu gördük, dolayısıyla sürprize her zaman yer var ama bu turnuva Serena’nın turnuvası ve normal şartlar altında kazanır.

Bazısı Avustralya Açık’a “Mutlu slam” der, otuz yıldır otomobil markalarının ana sponsorluğunu yaptığı bir turnuva için yerleştirilmeye çalışılan şu hüsn-i talil ülkemiz kaynaklı bir viral reklam olabilir mi bilemem ama şayet ben bir yakıştırmada bulunacak olsaydım Oz Açık’a “Tenisin Persephone’si” derdim. Efsanedeki gibi, onunla birlikte tenis, Hades’in ölüler diyarından, yani ölü sezondan dönüp yeniden çiçek açıyor.

Tenisin ilkbaharı için geri sayımı yaparak turnuvanın bu seneki klibi eşliğinde bitirelim. Keyifli seyirler!

1…2…3…4…5…6…7…8…9…10!

  1. Çeyrek finalde Berdych, yarı finalde Ferrer muhtemel rakipleri. []