Skip to content

FM 12 Maceraları: Valencia #1

Yazı dizisinin ilk bölümünde kadromuzu oluşturuyor, taktikleri hazırlıyoruz.

Bu yazı dizisi, bir Football Manager oyuncusunun maceralarını anlatacak. Bu oyunu bilmeyenler için “Bir ruh hastasının güncesi” olarak ele alınabilir, oynamış olanların kendinden bir şeyler bulacağına eminim. Tecrübelerimi paylaşacağım. Kullandığım taktikler, denediğim oyuncular diğer FM severler için tavsiye niteliği de taşıyabilir. Başlıyoruz…

Football Manager oynarken gerçek hayatta sevmediğim oyuncu ve takımlarla çalışmama gibi garip bir özelliğim var. Gerçi söz konusu FM olunca bu en masum gariplik olarak kalıyor, zamanla fark edilecek zaten. Karşıyaka’yı almak istiyordum, ancak TFF’nin takviminin aynısı oyuna da uygulandığı için Haziran’da başlayıp Eylül’e kadar beklemek istemedim. Bu noktada Onur Saygın’ın uyarısı önemliydi, hazırlık maçları ayarlamaya çalışmaktan kurtuldum. Eyvallah.

Bu sezon La Liga’yı çok sıkı takip ettiğim için, oradan takım seçmek istedim. Bir de Premier League’in transfer sınırlamaları ve bürokrasisiyle uğraşmak istemiyorum. Real-Barça kolaylığına kaçmadan, bu sezon en beğendiğim takımlardan biri olan Valencia’yı aldım.

Oyun açıldığında 7 milyon sterlin transfer bütçesi, 35 milyon sterlin maaş bütçesi vardı. Kadrodaki oyunculara baktığımda genelde kontrat sürelerinden memnunum. Ever Banega’nın sözleşmesi 2013’te bitecekti, tekliflerin geleceğini hesaplayarak hemen sözleşme yeniledim. Artık 2015’e kadar bende. Yani şu kesin, takım Roberto Soldado ve Ever Banega’nın üzerine kurulacak. Sistem düşünme zamanı.

Jeremy Mathieu gerçek hayatta çok beğendiğim bir futbolcu. Ne yazık ki özellikleri beklediğimden düşük. Ancak o da 11’in değişilmezi olacak.

Neyse, işe kendi kadromu kurmakla başladım. Tüm staff’ı baştan aşağıya değiştirdim. John Versleeuwen, Jos van Dijk, Ze Mario, Neves Carlinhos, Dave Watson, Paulo Cesar Batista dos Santos, Ivan Couto, Anselmo Sbraglia, Grant Downie, Marco Frigerio ve File’yi antrenör ve physio kadrosuna aldım. Yardımcı antrenörlüğe de tecrübeli Valdir de Moraes’i getirdim. Kendisi taktik bilgisiyle bir nevi Tex Winter’ım olacak. Antrenör görevlendirmelerini teker teker yaptım. Her hoca sadece bir alanda takımı çalıştırıyor. Böylelikle training kısmında dört buçuk-beş yıldız standardını tutturdum.

Barcelona ve Real Madrid Paco Alcacer’i istedi. Önemli bir genç olduğunu biliyorum ama Soldado ve Aritz Aduriz varken bu sene süre vermeyi düşünmüyorum. Ayrıca ikisi de 3,5 milyon sterlin civarında para verdi. Yedi milyon transfer bütçesi olan bir takım için büyük para. Barcelona vadeli vermişti, teklifi dört milyon peşine çekince kabul etti. Paco’yu Barcelona’ya sattık.

Oyunda gerçekçi olan kısım, PSG ve Anji’nin tüm oyunculara saldırması sanırım. PSG Jonas’ı istedi, 9 milyon sterline sattım. Mehmet Topal ben takımın başına geldiğimde satılık listesindeydi. Aslında işime yarardı ama maaşı yüksekti. Ayrıca Anji yönetimi 11 milyon sterlin isteğimi kabul edince, Topal da oraya gitti. Hedwiges Maduro 2.5 milyon sterline Wolfsburg’a gitti.

Sistemi 4-2-3-1 şeklinde düşünüyorum. Çünkü Soldado ve Banega’nın yanı sıra kiralık olan Sergio Canales ve Pablo Piatti’yi aynı anda oynatmayı düşünüyorum. Kanat oyuncularından kurtulup, Soldado’nun arkasına üç tane yaratıcı ve gezgin orta saha oyuncusu (AMC) var aklımda. Kanat bindirmelerini beklerden alacağım. Ne yazık ki bu sistemde Pablo Hernandez (AMR) gibi değerli bir oyuncuya yer yok. Ancak satmaya kalkarsam takım içi huzursuzluk olabilir. Bu yüzden ilk hedefim onu rotasyonun bir parçası haline getirmek. Becerebilecek miyim, bilmiyorum. Bu sorunu erteliyorum. Pablo kadroda kaldı.

Kadromda birçok pozisyon derin ve kuvvetli. Ancak özellikle savunmanın çok daha kuvvetli olması gerek. O yüzden Adil Rami’nin yanına iyi bir stoper bakmak istedim. Aradığım özellikler kuvvetli ve çabuk olması, pozisyon bilgisinin yüksek olması ve hava toplarına hakim olması. Aynı zamanda mental özelliklerine dikkat eder ve çalışkanlığına da bakarım. İlk transferim Ajax’tan Jan Vertonghen (DC) oldu. 8.25 milyon sterline aldım. Rami-Vertonghen ile arkayı kuvvetlendireceğim. Ricardo Costa (DC) ve Victor Ruiz (DC) ile dört sağlam stoperim var. Angel Dealbert, üzgünüm. Maaşın da fazla, sana yol göründü. 2.5 milyon euro’ya Espanyol’a gitti. Aslında daha fazla kazanabilirdim, ancak kontratı yıl sonu bitiyordu.

Sağ bekte Miguel ve Antonio Barragan var. Yine de ocak ayında 32 yaşını bitirecek Miguel’e alternatif düşünmem gerek. Beklerde aradığım özellikler: hızlı ve çabuk olması, tackling’in iyi olması ve orta yapmasını bilmesi. 19 yaşındaki Hırvat Sime Vrsaljko’yu gözüme kestirdim. Avrupa vatandaşı değil ama Jonas’ın da gittiğini düşünürsek alınabilecek bir risk. 1.1 milyon sterlin. Bedava!

Sol bekte gerçek hayatta en sevdiğim oyunculardan biri Jeremy Mathieu var. Arkasında Jordi Alba’yı kullanabilirim. Teknik kadrom Pablo’yu satmam gerektiğini söylüyor, katılıyorum. 1 milyon sterline Atletico Madrid’de.

Orta sahada Banega’nın yanında Alberto Costa’yı (MC) oynatacağım. Derinlik için oyuncu kalitem biraz düşük. David Albelda ve Dani Parejo üçlüsü bu bölgeye destek olacak.

Soldado’nun arkasındaki üçlü çok önemli. Piatti ve Canales’in yanına birini arıyorum. Hedefim gerçek hayatta hayran olduğum Iker Muniain. Oyunda esas bölgesi santrfor olarak gösterilmiş, büyük hata. 21 milyon sterlinim yok ama önerdim. Belki başkan sevinir ve son anda onaylar diye. Olmadı. Her şeyde anlaştık ama param yetmedi. Burası sahiden kurumsal yapısı oturmuş bir kulüpmüş!..

Farklı hedeflere yöneldim. Hız-çabukluk, pas, dripling, uzaktan şut, yetenek ve takım oyunu arıyorum. Shakhtar’dan Willian’ı gördüm. Biraz boyu kısa ama hızına hayran kaldım. 8 milyon sterline anlaştık. Hayırlı olsun. Serbest bir oyuncu bulabilirsem orta sahaya bakacağım. Ancak zor görünüyor. Kadrom oluştu gibi. Oyunun en kritik yerindeyiz: Şimdi taktiği ayarlama zamanı.

Önde yetenekli oyuncularım olduğundan, saha içi özgürlük vermeyi hedefliyorum. O yüzden Philosophy: Fluid. Hücum oynamak istiyorum ama La Liga’da Allah ne verdiyse çıkamam, o yüzden Strategy kısmında normalin bir üstü, attacking’in bir altı conrtol olacak. Strategy: Control. Passing Style kısmıyla ilgili oyun motoruna güvenmiyorum. Kısa paslar desen, kontra fırsatı bulduğunda da kullanmıyor. O yüzden Passing Style: Default. Üç AMC ile oyunu değiştirmeyi hedeflediğim için Creative Freedom: More Expressive. Rakip savunmanın rahat top yapmasını istemiyorum, o yüzden Closing Down: Press More. Takım genel olarak sert oyunculardan oluşmadığı için bunu taktikle toparlayabileceğimi düşünüyorum, o yüzden Tackling: More Aggresive. Kadro derinliğim de fena olmadığı için kart görmekten korkmuyorum. Adam savunmasından nefret ederim; Marking: Zonal Marking. Orta konusunda da oyun motoruna güvenmediğim için Crossing: Default kalması iyi. Roaming: More Roaming diyorum çünkü beklerin çıkmasını, Banega’nın hücuma destek olmasını, üç AMC’nin yer değiştirmesini hedefliyorum. Savunmayı önde kurup alanı daraltmak peşindeyim, o yüzden Defensive Line: Push Up. Tempo: Quick. Playmaker: Ever Banega.

Taktikte oyuncu özellikleri de önemli. Beklerim Wingback, automatic. Stoperlerim Central Defender, Defensive. Orta sahada Banega Deep Lying Playmaker, Support. A. Costa Box to Box Midfielder, Support. Önde Piatti ve Willian Attacking Midfielder, Attack. Canales ise Trequartista. Soldado ise Complete Forward. Kornerlerde uzun stoperlerden ikisi de ön direğe koşuyor, birisi topu arkaya atıyor. Bir kişi kaleciyle ilgilenirken, arka direkte unutturmayı planladığım bir oyuncum da golü atıyor. Bekler geride kalıyor.

Şampiyonlar Ligi kurasında Porto, Olimpiakos ve Dimano Zagreb ile aynı gruba düştüm. Kura kolay, bakalım neler olacak? Şimdilik bu kadar. Sezonun ilk maçıyla birlikte yeniden görüşürüz.