Skip to content
bayern_kutlama

2012/13 Bundesliga Değerlendirmesi

Sezon sonunda Bundesliga için genel bir değerlendirme yapıp, ödüllerimizi verdik.

Bundesliga bu sene kuruluşunun 50. yılını kutluyor. Bu yılla birlikte Bayern München 50 yılın 22’sini şampiyon bitirmiş oldu. Jupp Heynckes yönetiminde eşine az rastlanır bir takım yarattılar. Son 25 maçlarında yenilmediler ve bunun gibi birçok rekor kırarak sezonu kapattılar. Bayern – Dortmund Şampiyonlar Ligi finaliyle de tüm dünyanın ilgisi Bundesliga üzerine döndü. Fakat Bundesliga sadece Bayern ve Dortmund’dan ibaret olmadı. Bundesliga 1 ve 2’de 306’şar maç oynandı. Birinci ligde maç başına 2,93 ortalamayla toplamda 898 gol atıldı, ikinci ligde ise takımlar 2,53 gol ortalamasını bulup toplamda 790 gol attılar. Her bir maçın ayrı bir hikayesi, önemi oldu. Biz de kendimize göre bu sezonun genel bir değerlendirmesini yapıp, ödüllerimizi verdik.

Bundesliga 1 için Ozan ve Fikret’in,  Bundesliga 2 için de Ozan’ın değerlendirmelerini bulabilirsiniz.


Bundesliga 1

Freiburg_Christian_Streich

En İyi Teknik Direktör

Markus Weinzierl. Bundesliga kulüpleri sadece oyuncu yetiştirmekle kalmıyor. Bundan daha önemlisi, o oyuncuları eğitip parlatabilecek, istikrarı koruyabilecek teknik direktörler de yetiştiriyorlar. Thomas Tuchel, Christian Streich, Jürgen Klopp gibileri bu yeni futbol felsefesinden gelme hocalar. Yanlarına Jupp Heynckes, Armin Veh gibi kurt hocaları da ekleyince son senelerde dillerden düşmeyen Almanya futbolu ortaya çıkıyor. Bunlardan herhangi biri sezonun en iyi teknik direktörü olabilirdi. Fakat benim seçimim Augsburg’un 38 yaşındaki teknik direktörü Markus Weinzierl oldu. Augsburg ilk yarıyı tek galibiyet, 9 puan ve çok kötü bir futbolla kapattıktan sonra ikinci yarıda takıma kazandırdığı ivme onları 1. ligde tuttu. Sadece 2. yarı gözönüne alındığında Augsburg ligi 7. sırada bitirdi. Ligin en düşük bütçeli takımlarından biriyle yakaladığı bu çıkışla diğer teknik direktörleri geride bıraktı. – F.Ö.

Freiburg’la harikalar yaratan Christian Streich. – O.C.S.

dante_martinez_bayern

En İyi Futbolcu

Dante (Bayern). Çetin Cem, Şampiyonlar Ligi değerlendirmesinde Dante’nin neden en iyi olduğunu anlatmıştı. Onlara sürekli gülümsemesi de eklenebilir, insanı mutlu ediyor. – F.Ö.

Javi Martinez (Bayern). Hiç alışık olmadığı bir ülke ve kültür, buna rağmen herkesi hayran bırakan bir performans. Oyununu da müthiş geliştirdi. – O.C.S.

En Güzel Gol

Juan Arango her biri yılın golü olabilecek, birbirinden güzel 4 gol attı. Ben bunların arasından Wolfsburg’a attığı golü seçtim. – F.Ö.

Heung-Min Son’un Dortmund’a attığı gol. – O.C.S.

rudiger

Bu Çocuklara Dikkat

Kevin Volland (Hoffenheim). 1860 München altyapısından Hoffenheim’a gelen Volland, birinci ligde ilk olarak Markus Babbel yönetiminde, Mönchengladbach karşısına çıktı. Bu sezonki 34 maçın hepsinde oynadı ve bunların 31’inde ilk 11’de başladı. Maç başı ortalama 80 dakika süre aldı. Hücum bölgesinde sağda, solda, forvet arkasında hatta merkez forvet olarak oynadığı maçlar oldu. Ama en iyi performansı ileri ucun solunda veya 2. forvet (sahte dokuz) olarak oynadığında gösterdi. Sezonu da 6 gol ve 12 asistle kapattı. – F.Ö.

Antonio Rüdiger (Stuttgart). Rüdiger Stuttgart altyapısından yetişip bu sezon Bundesliga’da oynama fırsatı bulan yeteneklerden. Defansın sağında veya ortasında oynayabiliyor. 1.90 boyu ve güçlü fiziği sayesinde hava toplarında etkili. Aynı zamanda topla birlikte ileri çıkabiliyor ve bu nedenle Labbadia onu, Sakai oynamadığı zamanlarda defansın sağında da kullandı. Henüz 19 yaşında, geleceği de çok parlak ama oynadığı bölge hata kaldırmıyor. Bu nedenle biraz daha tecrübe edinmesi gerekecek. – F.Ö.

Leonardo Bittencourt (Dortmund). 19 Aralık 1993 doğumlu. 17’sine girmeden Bundesliga 2’de, Energie Cottbus’da kariyerine başladı. 2 sene orada oynadıktan sonra bu sezon başı Dortmund – Klopp radarına girdi ve Bundesliga 1’de ilk sezonunda 5 maçta şans buldu. 1 gol attı ve 1 de asist yaptı. Yarı Brezilyalı, yarı Alman olan Leonardo, iki ayağını da kullanabiliyor. Topla veya topsuz inanılmaz süratli bir futbolcu. Orta sahada veya ileriye dönük pozisyonların hepsinde oynayabiliyor. Bunlara artı olarak zeki ve pres yapma gücü var. Cottbus’daki performansını artık birinci ligde de göstermesine az kaldı. Bundesliga 1’deki ilk golünden sonra, bu videoda, Klopp’un gülümsemesi zaten her şeyi anlatıyor. – F.Ö.

Son-Volland-Parker-Firmino-Carvajal-Draxler-Ginter-Leitner-Rodriguez ve diğer tüm şans bulan U21 oyuncular. Bundesliga’dan karavana genç çıkmıyor ne zamandır. – O.C.S.

Gönüllerin Şampiyonu

Freiburg. Almanya’nın en çılgın ve (bence) en iyi teknik direktörü Christian Streich yönetiminde, uçuk rakamlarla futbolcuları şımartmadan, onlara en iyi eğitimi vererek Schalke’yle son hafta Şampiyonlar Ligi’ne katılabilmek için oynadılar. Şehirdeki günlük hayatın spor ve futbol dahil her alanında “sürdürülebilir kalkınma”yı benimsemiş Freiburg, “Gazprom”a karşı oynadığı bu maçı kaybetti ve ligi 5. bitirdi. Buna rağmen tüm bir sezon için her türlü övgüyü hak ettiler. – F.Ö.

Bu kadar muhteşem top oynayan bir Bayern karşısında “keşke şu şampiyon olsaydı” demek çok saçma geliyor bana. O yüzden maalesef yok. – O.C.S.

12_12

Unutulmayan

12 dakika 12 saniye eylemleri. Almanya’da taraftarlar yeni güvenlik kuralları için birlik olup maçların ilk 12 dakika 12 saniyesinde susma eylemi gerçekleştirdiler. Burada unutulmayan, tüm statlarda, birbirini hiç de sevmeyen rakip takım taraftarlarının ortak hareket edebilmesi ve hatta karşılıklı tezahüratlar yapmasıydı. Konu futbolu korumak olduğunda tüm zıtlıklarını bir kenara bıraktılar.1 – F.Ö.

Bayern’in deplasman performansı. Hatta komple Bayern’in performansı. – O.C.S.

Hayalkırıklığı

Fortuna Düsseldorf. Ligin ikinci yarısında sadece 1 puan daha alabilseler ligde kalabilirlerdi. 17 maçta sadece 9 puan alarak küme düştüler. O güzel taraftara ve kaptanlarına yazık oldu. – F.Ö.

Wolfsburg. O kadronun en az ilk 6 yapması gerekiyordu, neredeyse düşmemeye oynadılar sezon boyu. – O.C.S.

Utandıran Hareket

Uli Hoeness ve vergi kaçakçılığı. Yapılan yolsuzluğun boyutu bilinmiyor. Fakat Mart ayında tutuklandığı ve 5 milyon Euro kefaletle serbest bırakıldığı Süddeutsche Zeitung tarafından yazıldı.2 5 milyon kefaleti olan bir vergi kaçakçılığı suçunun boyutları yüksek olsa gerek. Uli Hoeness kendi yolsuzluğunu itiraf edip, polis soruşturmaya başlamadan bu işten kurtulmak istedi. Alman yasalarına göre itiraf soruşturmadan önce olursa hapis cezası verilmiyor. Hoeness bu aftan yararlanmak istiyor ama polisin mi daha önce harekete başladığı yoksa itirafın mı önce geldiği bilinmiyor. – F.Ö.

Gelecek Sezon Ne Olur?

Gelecek sezon, yazın yapılacak Dünya Kupası nedeniyle daha erken başlayacak. Erken form tutmak önemli. İlk haftalar bir karışıklık yaşanacaktır. Bayern’in bu sezon yaptığı kadar ligi domine edebileceğini düşünmüyorum. En azından Dortmund ve geçen sezonun ilk 8 haftasından sonra sakatlıklarla boğuşan Schalke, yine aynı şansızlıkları yaşamazsa, bunu engellemeye çalışacak. Leverkusen artık kendine yüksek hedefler belirlemeli aksi takdirde sıkıcı olmaya başladılar.

Freiburg gönüllerin şampiyonu ama gelecek sezon için korkutuyorlar. Freiburg’un hücumdaki iki büyük gücü Max Kruse ve Caligiuri gelecek sene takımda olmayacaklar. Onların yerine Mönchengladbach’dan Hanke’yi almayı planlıyorlar ama bu üç kulvarda birden oynamalarına yeter mi belli değil. Mainz da iyice Köln’e benzemeye başladı. Podolski çok sevdiği Köln’ü hedefsiz olduğu için bırakmıştı. Thomas Tuchel ligin en iyi teknik direktörlerinden ama her sene yaşanan oyuncu kayıplarına karşı takımı daha ne kadar ayakta tutabilir belli değil. Köln’ün hedefsizliğinin onları ikinci lige gönderdiğini de unutmamak gerekir.

Stuttgart da bu ligin büyük takımlarından ama son senelerde çok inişli çıkışlı bir performans gösteriyorlar. Oyunun hücum tarafını iyi oynayabilen bir defansif orta sahaya, İbisevic’e ek iyi bir forvet transferine ihtiyaçları var. Gol problemini halledebilirlerse seneye ilk dört içinde bile olabilirler. Alttan gelen Hertha Berlin yine skandallarla uğraşmazsa seneye ligde rahatlıkla kalır. Braunschweig ise Almanya’nın en köklü ekiplerinden ve müthiş bir taraftar grubu var. Yarım saat uzağındaki Wolfsburg’u mecburen destekleyen, yapay Wolfsburg taraftarını da kendine çekecektir. Ama şu andaki kadroları Bundesliga 1’de tutunmaya yeterli değil. Takviye gerekli. – F.Ö.

Bayern’in başına Pep geldikten sonra kendi düzenini oturtmaya çalışması biraz sancılı geçecek diye düşünüyorum. En azından Bayern’in bu sene olduğu kadar erken kopma şansı olmayacak sanki. Yine 2011 yılından beri yıl başına 60-70 maç oynayan Javi Martinez’in lige nasıl döneceğini çok merak ediyorum Konfederasyonlar Kupası’ndan sonra. Zira Pep’in yeni ve topla daha iyi oynayan Busquets’i olacak Javi. Onun sisteminde çok önemli.

Dortmund’da kayıplar var ama makineyi uygun yağlayarak aynı şekilde işletecek de bir teknik adamları var. Klopp’un transferi özenle yapacak olması, Dortmund’daki kayıpların telafi edileceğine işaret olacaktır. Tabii Lewo’nun gideceğini varsayıp kayıplar diyorum.

Diğer takımlar diye bağlamak biraz acımasızlık olacak ama tek tek gitmek mümkün değil. Schalke gelecek sezon Draxler’in gelişiminin tavan yapacağı döneme, formda olarak girebilirse, bu sezonu domine eden ikiliyi uzun süre kovalayabilir. En büyük sıkıntı savunma hattından ayrılması gündemde olan oyuncular. Teknik direktör soru işareti gibi dursa da, gelecek sezon zirveye oynayabilecek bir Schalke izleyebileceğimizi düşünüyorum. Aynı şey Leverkusen için de geçerli. Onlarda da Schürrle gitti, Kiessling gidecek deniyor. Hücumu tıkır tıkır işleyen takımın parçaları bir bir yok olursa Leverkusen’in onların yerine oyuncu bulması gerçekten zor olur. Kiessling performansı çıkarabilecek düzeyde bir forvetin sıkıcı Leverkusen şehrine transfer olma ihtimali biraz düşük. Hamburg ve Wolfsburg’un gelecek sezon biraz daha çıta yükseltme imkanı bulmaları halinde ilk 6 çok keyifli olacaktır.

Son olarak, gelecek sezon Freiburg’un bu sezonki performansı devam edecek mi ve lige dönen Hertha ilk sezondan üst sıralara oynayabilecek mi soruları da heyecan verici. – O.C.S.

En İyi 11’ler

Altın 11 – O.C.S.

Neuer (Bayern)

Lahm (Bayern) – Dante (Bayern) – Hummels (Dortmund) – Alaba (Bayern)

İlkay (Dortmund) – Draxler (Schalke) – Martinez (Bayern)

Müller (Bayern) – Ribery (Bayern)

Lewandowski (Dortmund)


Karışık 11 – F.Ö.

Ulreich (Stuttgart)

Lahm (Bayern) – Niedermeier (Stuttgart) – Naldo (Wolfsburg) – Oczipka (Frankfurt)

İlkay (Dortmund) – Lambertz (Düsseldorf)

Kruse (Freiburg) – Draxler (Schalke) – Arango (Mönchengladbach)

Kiessling (Leverkusen)


Benim 11 – O.C.S.

Leno (Leverkusen)

Carvajal (Leverkusen) – Papadopoulos (Schalke) – Ginter (Freiburg) – Oczipka (Frankfurt)

Schweinsteiger (Bayern) – Neustädter (Schalke) – S. Bender (Dortmund)

Kruse (Freiburg) – Reus (Dortmund)

Kiessling (Leverkusen)


Bundesliga 2 – Ozan Can Sülüm

Torsten_Lieberknecht

En İyi Teknik Direktör

Jos Luhukay demek geliyor içimden, zira 21 maç yenilmeyerek hem kariyerinin, hem de Hertha’nın en iyi performansına imza atmayı başardı. Ancak Eintracht Braunschweig gerçeğini atlayamayacağım. Torsten Lieberknecht hiçbir şeye benzemeyen bir çamura öyle güzel şekil verdi ki, gelecek sene Avrupa’nın en güzel liglerinden birinin köşesinde duracak. Lieberknecht.

En İyi Futbolcu

Ronny. Tartışmasız. 18 gol, 14 asist, şampiyonluk.

En Güzel Gol

Ronny’nin herhangi bir serbest vuruş golü deyip kolaya kaçabilirdim ama öyle yapmayayım. Ya Kacper Przybylko’nun Aalen’e 94’te attığı gol, ya da Maurice Exslager’in Eintracht Braunschweig’a attığı gol. Kacper’in vidyosu var, o olsun.

Bu Çocuklara Dikkat

Christian Clemens-Daniel Ginczek-Leon Goretzka(*)-Kostas Fourtounis-Orhan Ademi-Timo Horn

Gönüllerin Şampiyonu

Eintracht Braunschweig. Neyse ki Bundesliga’ya çıktılar.

hertha-fans

Unutulmayan

Bundesliga 2’nin muhteşem tribünleri. (aklımda en çok onlar kaldı)

Hayalkırıklığı

Köln’ün o kadroyla ilk devre 11. sıranın üstünü görememesi, ligi 5. sırada bitirmesi.

Utandıran Hareket

Köln taraftarının Kevin Pezzoni’yle olan dalaşından dolayı adamın kulüpten ayrılmak zorunda kalması, gelişim döneminde 3-4 ay kulüpsüz dolanıp zar zor futbola dönebilmesi.

Gelecek Sezon Ne Olur?

Çoğu takımın mali sıkıntısı var. Altyapıdan müthiş yetenekler çıkıyor, evet ama Bundesliga’ya çıkabilmek için biraz bütçe gerekiyor hiç değilse. En azından tecrübeli oyuncuları alabilmek için bu gerekli. Köln iyi bir teknik direktör bulabilir, Ujah’ı takımda tutup yanına iyi bir forvet ekleyebilirse, Cottbus hocayı değiştirir, orta sahayı toparlarsa, Kaiserslautern’deki finansal sıkıntıların boyutu artmaz, Baumjohann takımda kalırsa, 1860 Münih hücumu toparlayacak 1-2 oyuncu alabilir, FSV’de de takım bozulmazsa çok keyifli bir sezon izleyebiliriz. Hatta bu sezondan daha ortada geçen bir sezon.

En İyi 11

Kraft (Hertha)

Pekarik (Hertha) – Torrejon (Kaiserslautern) – Biçakciç (Braunschweig) – Schachten (St. Pauli)

Lustenberger (Hertha)

Kluge (Hertha) – Ronny (Hertha) – Mattuschka (Union Berlin)

Kumbela (Braunschweig) – Ginczek (St. Pauli)

  1. Konunun ayrıntılarını bilmeyen ve merak edenler buradan buyursun. []
  2. http://www.sueddeutsche.de/sport/verdacht-auf-steuerhinterziehung-richter-erliess-haftbefehl-gegen-hoeness-1.1657058 []