Skip to content

Parayla Saadet Oldu

Fransa Ligi'nin akademi ödülleri.

Şeyhler ya da oligarklar futbolun üstüne binip kırbacı vuradursun, ben futbolu hala çok seviyorum. Yalan yok, sezon başında PSG’nin var olduğu bir Şampiyonlar Ligi’nin, ligin 2000’ler başındaki o efsane dönemini hatırlatacağını düşündüğümden dolayı çok sevinmiştim. PSG’nin geçen sezonki ilk kırbaç denemesi şampiyonluğu ıskalasa da, İbra’nın yerleştiği, tam oturmuş bir kadronun bu sezon şampiyon olacağı açıktı. İşin güzel tarafı, bunu Bayernvari bir şekilde yapamamış olmaları. Ligue 1 dinamikleri Nisan’da şampiyon olan bir takım çıkarmaz gibi gözüküyor ama, sermayenin durmaya pek niyeti yok gibi. En azından bu sezon Ligue 1, insanların kafasındaki “ya o çok zevksiz lig” önyargısını sildi. Gerçi bu lig hiç zevksiz değildi ya…

En İyi Teknik Direktör

article_puelclaude

Daha önce bu sene sonu değerlendirmesini yapsak, herhalde birkaç kez daha girerdi buraya Claude Puel. Nice’i bu sezon çok basit bir orta sıra ekibinden, ligin iç sahada en fazla puan toplayan ikinci takımı haline getirdi. Sezon sonuna kadar UEFA Avrupa Ligi kovaladılar, katılmaya hak kazandılar. Aslında St. Etienne’li Gaultier diyecektim ama, Puel’in sahip olduğu kadroyla yaptığı iş daha büyük.

En İyi Futbolcu

aubameyang_pierreemerick640

Pierre Emerick Aubameyang. Herhalde bundan bir halt olmayacak dememize ramak kalmıştı ki, Milan’dan resmen kopup St. Etienne’e gitti. Gabon’daki Afrika Uluslar Kupası’nda takımını sürükledi, o sezon gelişti, bu sezon patladı. Aslında daha erken patlayabilirdi, doğru takımı ve teknik adamı bulamamıştı. Sezonu 19 gol 14 asistle tamamladı, ki bu Ligue 1 için double double değil, triple double.

En Güzel Gol

Romain Alessandrini’nin Lille’e attığı ikinci gol.

Bu Çocuklara Dikkat

Florian Thauvin, Lucas Digne, Alexandre Lacazette, Nicolas İsimat-Mirin, Neal Maupay, Kurt Zouma, Timothee Kolodziejczak, Ali Ahamada.

Gönüllerin Şampiyonu

Buna Valenciennes’dan başka verebileceğim bir cevap yok. Duygusal bağım var. Hem liderliğine oturuldu başlarda… Gerçi 23 Nisan’da başbakan koltuğuna oturan çocuk gibi oldu. Geyik bir yana, bu sezon Ligue 1’ı PSG’nin çatır çatır alması gerekiyordu, aldılar. Marsilya’nın sezon başında hafiften karışması da geç ritim bulmalarına karşın farkla şampiyon olmalarını sağladı.

Unutulmayan

david-beckham_r_2566862b

David Beckham’ın transferi ve vedası. Hiç kimse Ligue 1’da bırakacağını düşünmemiştir sanırım. 4 farklı ligde şampiyonluğa ulaşıp, öyle bitirdi kariyerini. PSG’ye ona kariyerinin sonunda tekrar Şampiyonlar Ligi’nde oynama fırsatı verdiği için bile minnettarım. Bu kadar büyük bir ikonun sessiz sedasız futbolu bırakması büyük saçmalık olurdu, şanına yakışır bitti.

Hayalkırıklığı

Stade Rennais. O kadroya rağmen utanmasalar ligden düşeceklerdi. 2013 Afrika Uluslar Kupası’ndaki favorilerin ilk 11’inde oyanyan savunma hattı, genç ve dinamik orta saha, uçan kanatlar ama ligi düşme hattının sadece 6 puan üzerinde tamamladılar.

En iyi 11

Sirigu (PSG)

Jallet (PSG) – Thiago Silva (PSG) – N’Koulou (Mars) – Digne (Lille)

Valbuena (Mars) – Guilavagui (St. E) – Matuidi (PSG) – Payet (Lille)

Aubameyang (St. E) – İbra (PSG)

İkinci 11

Janot (St. E)

Zouma (St. E) – Ecuele Manga (Lorient) – Lovren (Lyon) – Kolodziejczak (Nice)

Gonalons (Lyon) – Digard (Nice)

Ben Yedder (Toulouse) – Grenier (Lyon) – Aliadiere (Lorient)

Cvitanich (Nice)