Skip to content

Basketboldan Anlamayan Adamın Veda Yazısı

Basketbolu bilmeyen adamdan Memo'ya veda.

Ben basketboldan hiç anlamam. Ama bileğim iyidir hentboldan kalma. Yalan yok, bizimkiler NBA”dir, Euroleague”dir girişince ölü taklidi yapıyorum. Neyse ki genlerde gereksiz ego falan da yok ki, “ben de koyujam ha” demedim şimdiye kadar, zaten dersem de çekil lan deyin, aman. Bu da öyle bir şey değil.

ÖSS zamanı dershaneye falan gitmediğim, kendi başıma hazırlandığım için birkaç şeyden muaf tutmaya karar vermiştim kendimi. Futbola ara verip, ligleri takip etmeyecek, halı sahalara ara verip, diğer sporlarla olan sözleşmemi donduracaktım. Zaten hentbolu da bırakmıştım, toptan bırakmak en güzeliydi. Yalnız sigara bırakanlar gibi kilo almaya başladığımdan dolayı en azından kapının arkasına bir pota koyayım da, hem bilek yumuşak kalsın, hem de test aralarında falan iki şut atar terlerim niyetiyle gidip ufak bir set alıp monteledim… Potayı asıp, televizyondan da NBA TV”yi açtım. 2 dakika sonra ÖSS”ye değil, drafta hazırlanıyordum.

Mehmet Okur”un çılgın attığı yıllardı bu bahsettiğim yıllar. Match Recap zımbırtısında çok fazla ABD aksanı sahibi birileri “end Oooküğur from deavnteavn” diye anlatıyordu Utah tarihinin en fazla üçlük isabeti bulan adamı mertebesine yükselen Memo”yu. Ben de feci gaza geliyordum. Analitik geometrileri çözdükten sonra minik basketbol topunu alıyor, yatağın yanındaki sandalyeyi crossoverla geçip pası dışarıya çıkarıyor, sonrasında Mehmet Okur imitasyonu şutumu atıyordum. Bacağı kadar boyum olmasına rağmen 2-3 ayda şut stilini oturtmuştum Memo”nun. Meğer oturtacak stil arıyormuşum da haberim yokmuş.

Memo All-Star oldu, ben çalışmayı yarıladım, Memo sonraki sezonunda bir All-Star”dı, ben de denemelerde yıldızlaşıyordum. Sonra ben ÖSS”ye girip üniversiteyi kazandım, Memo sakatlanmış.

ÖSS”den sonra ilgilenmedim NBA”le. Pazar günleri erken saate koyulan özel maçların yalandan izleyicisi oldum. Arada 10. dakikasında uyuyakaldığım gece maçları da izledim ama hiç Memo”ya denk gelmedim. Sonra Memo da eski haline denk gelememiş zaten.

Bugün sporu bıraktığını öğrendiğimde içim bir tuhaf oldu ne yalan söyleyeyim. Hani bugün Kobe bıraksa “aaa, niye lan… Neyse, kahve yapayım ben” diyebilirim ama içim buruldu Memo”nun bıraktığını öğrenince, “sonuçta bir yaşanmışlık var”

İçimizden biri adam gibi bir yazı yazar ya da yazmaz, bilemiyorum. Ama Sait Faik”in de dediği gibi, ben yazmalıydım, yoksa “yazmasaydım deli çıkacaktım”. ÖSS”ye beraber hazırlandık, ben hala bitiremedim, sen emekli oldun be Memo. Sen bilmiyorsun ama bana yardımcı olmuşluğun var. Eyvallah.