Skip to content

The Champ is Here!

Sir Karl Heinz ve Final-Four notları...

– Wigan Athletic”in hikayesini geri plana atabilecek kadar Londra”daki haftasonuna damgasını vuranların olay özünde şundan ibaret.

– Yeni pazarlara açılma işini Jordi efendi düz adam kafasıyla yapınca absürtlükler de seviye atlıyor. Bilet fiyatları muhtemelen bir sürü sebeple becerilemeyen ilgi çekme işine O2’yu doldurabilecek tek topluluk Maccabi Tel Aviv de bilet alamayınca, 5£’a bilet pazarlanılır hale gelindi. Hele ki ilk yarı final maçında önceki görüntü akıl alır gibi değil. İspanya’dan en ilgisiz iki taraftar grubu, krizdeki bir ülkenin takımı ve vize dertleriyle uğraşan bir ülkenin takımı ile bu kadar oluyor ancak.1 Daha komiği O2 gelecek yıl ancak Haziran’da müsait olduğu için takvimin kaydırılması söz konusu ki şu an bile yerel liglerle nasıl bir çatışma olduğu düşünülürse, işimiz var hakikaten. Vitoria yenilenmiş salonu ile taliplerden biri ve Barcelona ve Madrid’den çok daha fazla hak eden bir yer ama Bertomeu’ya göre küçük pazar işte.2 Seneye Bayern’in wildcard almasının büyük ihtimal olduğu da düşünülünce Almanya’ya da dönülebilir tekrar.3 Berlin’in son yıllardaki en harika Final-Four’a sahne olması da önemli bir ayrıntı.

– Final-Four’un son yıllarında olduğumuz açık. Playoff formatına geçilmesi de daha ilgi çekici, çekişmeli serilerle şampiyonu belirlemekten ziyade, yeni Top 16 formatında görüldüğü üzere, daha çok para lazım, daha çok maç koyalım düşüncesinden kaynaklanacaktır. Öte yandan Final-Four başka türlü bir şey, orası kesin. İlk günkü yoğunluğu galiba hiçbir şeye değişmem.

– Viktor Khryapa MVP olması beklenirken, en iyi beşe dahi giremedi. Pete Mickeal’in en iyi beşlerde olmayıp, Juan Carlos Navarro’nun olmasını falan açıklamak zor ama burası Bertomeu’nun çiftliği, sirk her gün bir vites daha artırabilir.

– Joventut Badalona geleneğinin NIJT’i kazanması güzel. İngiltere ve Çin’den takımların ne aradığını sorgulamak bir yana4 Barça’nın Allah’ın emri gibi her turnuvaya wildcard alışı var bir de. İki hafta önce Mario Hezonja’sız yendiği rakibine bu turnuvayı kazanmak uğruna gelecekte her yönüyle çok konuşulacak bu arkadaşı takıma ekleyen Barcelona’nın Katalonya’nın diğer yakasına finalde madara olması bu yönden manidar. ESPN’in seçtiği fantastik basketbol başkentlerinde Badalona yok, orası da ayrı bir saçmalık.

– Luigi Lamonica’nın Final-Four’da maç yönetmemesi değil de NIJT finali dahil bir tane Barça maçı yönetmemiş olmasına i-na-na-ma-dım Haşmet!

Real Madrid

Sergio Rodriguez Olympiacos Piraeus v Real RtG3iNh4AZdl

– Pablo Laso’nun bu takımı yönetirken benimsediği felsefenin en temel noktalarına katılmıyorum ama detaylarda bazı şeyleri çok iyi yapıyor. Baskı kavramının çok başka bir seviyede olduğu bir platformdaki baskıyla baş edebilmesi bir yana, çok sık ve fena şekilde maç içinde dağılan takımının bir şekilde kendini toparlayabilmesi,5 mola dönüşleri, çeyrek sonları, maç sonlarında çizdiği oyunlardaki yüksek başarısı dikkat çekici. Olympiacos’un geri döndüğü dakikalarda Sergio Rodriguez’i Jaycee Carroll’ın perdesinden çıkartıp boş turnike attırmak bayağı cin bir iş. Zaten Real Madrid’in şablonları da oldukça cin, belki gereğinden bile fazla. Barça”ya karşı uyguladığı 1-2-1 gibi dizilen ve Navarro’yu adam adama alan kombine savunma olmak da üzere, farklı şeyleri sunabilen bir koç. Dontaye Draper”ı Spanoulis”in başına vermek için çok geç kaldı yalnız.

– Nihai amacı Barcelona’nın dominasyonuna son vermek olan bir takımın Barça karşısındaki hamle gücü ve esnekliğine diğer takımlar karşısında sahip olmayışı şaşırtıcı değil. Spanoulis karşısındaki ana plan dahil rakibe karşı iyi önlemleri uygulamanın sürdürülemeyişi bu takımın üzerine kurulduğu temellerden kaynaklanıyor. Pablo Laso kontrolleri oyunculara vermeyi sevdiği için, bütün oyuncularının onunla arası iyidir. Ama bu kadar spontane ve plansız oynarken elinizde CSKA’nın geçen seneki beşi gibi bir oyun zekasına sahip olmamak bir yana, kötü karar verici Sergio Llull ve Rudy Fernandez’e ipleri bu kadar teslim etmenin getirileri de böyle sarsıcı olabiliyor. Nikola Mirotiç’in yeterince kullanılamayışı biraz kendi pasifliğinden ama hücumda bu kadar fark yaratan, daha da önemlisi düşünerek oynayan bir adamı bu kadar az kullanmak da biraz bundan. Zaten bu kadar “On/Off” çalışan bir modelin buraya kadar ulaşabilmesi bile son yıllarda zirvedeki seviyenin genel düşüşünden öte bir şekilde şaşırtmakta beni hala.

– Sergio Rodriguez bu düzen içinde verimli bulunmadığından neredeyse yollanıyordu geçen sezon. Onsuz Real Madrid’in ne hallere düşebildiği de tam da Madrid’e göre bir ironi. Estudiantes’teyken Raul Lopez’den sonra acayip spektaküler bir oyun kurucu olarak müthiş heyecan vericiydi, sonra Ricky Rubio piyasaya çıkınca Portland”ın Avrupalı yutan girdabında unutulup gitti. 2004 U18 Avrupa Şampiyonası finalinde de bizim milli takımı paramparça etmişti. Bu sezon Vamos Azerbaijan’la beraber en kritik noktalarda hep onun imzası var. Karar verici olarak bu takımı bir arada tutmasının ötesinde Barça’ya karşı muazzam oynadı, maçı çekip aldı resmen. Bütün sezonki performansının bile iki vites üstünde oynadı.6 Öte yandan Jaycee Carroll’ın Barcelona maçında tek basketi kendi kaçırdığı bir şutun hücum ribaundunda geldi, Olympiacos’a karşı da tek basketi vardı. Rakiplerin ona karşı aldığı önlemlerin seviyesi aslında Euroleague elit seviyenin ne kadar komplike bir platform olduğunun en iyi örneklerinden biri.

CSKA Moskova

theo_ettore

– Kadro kurma süreci açısından Ettore Messina’nın başarılı bir sezon geçirmediği aşikar. Nenad Krstic’in kepazelik sınırlarındaki pick and roll savunmasının yanında zaten çok alakadar olmayan Milos Teodosic’le yük iyice artıyor. Vladimir Micov genel olarak iyi bir tamamlayıcı parça ama savunmadaki her gediği kapayan cinsten değil. Geçen sezon Khryapa ile Kirilenko’nun muazzam yardım savunması becerilerinin dışında takımın aşırı düzeydeki oyun zekası olası sorunları kapatıyordu. Sonny Weems savunma konusunda sezon içinde ilerleme gösterse de ondan öncelikli beklenti bu değil. Aaron Jackson gayretli olup, zaman zaman da oldukça iyi sonuç verse de onun da doğuştan savunmacı olduğunu söylemek zor ki Spanoulis’i savunma görevinde Messina’nın düşüncesini anlamakla beraber yine de aşırı iyimser yaklaştığını düşünüyorum. Theo da iyice yaşlanmışken, Khryapa’nın üstündeki yük pek kaldırılabilir değildi açıkçası. Deli gibi koşan Benetton haricinde7 üst düzey savunma takımları oluşturarak başarılı olmuş Messina’nın bu takıma istikrarlı bir şekilde iyi savunma yaptırması zor görünüyordu. Uzun süredir bu seviyelerde gördüğüm en çok işkence çektiren hücumun sahibi Beşiktaş’tan içeride bir devrede yedikleri 51 sayı da bu yüzden sadece kötü bir günden ibaret değildi.

– Aaron Jackson’la Messina gelmeden önce anlaşılmıştı. Sicilyalı istese veto edebilirdi yine de. JR Holden’ınkine benzer bir delici oyun kurucu rolü düşünüyordu muhtemelen. Jackson, Holden kadar yarı saha düzeninde verimli bir oyuncu değil ama onu toptan bu kadar uzaklaştırdığınız zaman oyun hissiyatını kaybediyor, sorun olmayan ceza şutları da sıkıntı haline gelebiliyor. #FreeAaronJackson

– Andrey Vatutin, Messina’ya çemkirmiş.8 CSKA’da beklenti çok basit, Norilsk Nickel eşşek yükü ile parayı boşuna vermiyor. Messina’nın istediklerini aldılar ama Teodosiç-Krstiç başta elde kalanlarda asıl sıkıntı. Obradovic’in peşine düşmeleri şaşırtmaz. Final-Four sisteminin olumsuz yönünü en çok yaşayan takım olarak, sistemin değişimini bir diğer benzer konumdaki takım Barcelona ile birlikte hızlandıracaklardır.

– Viktor Khryapa, genel baskıcı Rus mentalitesinden midir bilinmez, üzerindeki baskının yüksek olduğu maçlarda çok hata yapmaya meyilli bir adam haline geliyor.9 Takımla birlikte fena dağıldı o da. Papaloukas’ın oyuna girer girmez yaptığı top kayıplarında kimsenin olması gereken yerde olmaması maçın özetiydi galiba.

– Teodosiç için CSKA Olympiacos’a 1 milyon Euro’dan fazla bir miktar ödemişti. Oyuncu olarak olabileceği noktanın bu kadar gerisinde kalması can sıkıcı geliyor bana.10

– Theo Papaloukas’ın kariyeri peri masalı gibi bitmiyor11 ama yaşattığı heyecan bile yeterdi.12

FC Barcelona

lorbek

– Elbette sorumluluğu var ama ihalenin tamamen Xavi Pascual’e kalması bana anlamsız geliyor. Sakatlıkların da getirisi fiziksel dezavantajla birlikte rotasyonun daralması da etki etti biraz son dakikalardaki duruma. Daha da önemlisi o seviyedeki oyuncuların o anlarda bu kadar çok hata yapması asıl beklenmedik olan. Özensiz olmayan, planlı, rakibe göre özel uyarlanmış alan savunmalarını izlemek çok keyifli. Barça, yine akıllı bir alan savunması planı ile oyuna döndü. Aslında farkın 8-9 civarında seyrettiği o bölümlerde savunma yapmayı bırakarak sıktılar kendi kafalarına. Pete Mickeal’siz kısa sürede kendilerini iyi adapte ettikleri ve sezonu en ikna edici oyunla geçirmiş takım için yazık oldu.

– Saras’ın maç sonundaki ağlamaklı hali…

– Joe Ingles ciddi aşama kaydetti ama baskı altında ve böyle zor maçlarda feci patlayabiliyor hala. CJ Wallace’ın dirsek sakatlığı ve kötü etkilenen şut mekaniği bile bir faktördü o gece. İş ahlakına şüpheli yaklaşılan Nathan Jawai’nin topallayarak sahaya girmesi ve maç sonrasındaki hali…13

– Xavi Pascual’in bu seviyede eksik kalan asıl yanı mentörlüğü gibi sanki. Erazem Lorbek’in sakatlıklarının da performansına etkisi var ama hiç geri adım atmayan o adam o kadar çekingen, o kadar kendine güvenini yitirmiş durumda ki. İşin o tarafını hiç yapamadı Pascual sanki.

– Takımın en kritik dişlilerinden Fran Vazquez ve Boniface N’dong’dan vazgeçmek pahasına Erazem Lorbek’e verilen hayli yüklü kontratın tek sebebi Lorbek’in skorer rolü değildi. Barça sisteminde, faul çizgisi çevresinde alternatifleri uygulayabilen, oyunu okuyabilecek, tehdit oluşturacak bir uzuna ihtiyaç var. Lorbek kayıplardayken, Ante Tomic’i low posta ek olarak, o bölgeden de etkili bir adam haline getirmiş, daha da getirecek gibi Pascual.

– Gustavo Ayon’u getirebilirler mi bilemiyorum ama sisteme çok iyi entegre olmasına rağmen CJ Wallace’dan vazgeçecekler gibi. Üstelik Lorbek de satışlardayken boş kalınca atabilen birinden ziyade çok ciddi bir tehdide ihtiyaçları var. Bütün spacing mekanizmaları bu dışarıdan boş şutu sadece dört numaralar değil bütün takımca sokamamaları yüzünden sekteye uğruyor. Yazın bu role uygun birinin peşinden koşacaklardır mutlaka. Brad Oleson savunmasının yanında bu yanıyla da değerli bir parça olacaktır gelecek yıl.

– Joan Creus harika bir yönetici ama Marcelinho Huertas’la imzalamada biraz panikleyerek hareket ettiğini düşünüyorum. 2010’daki fantastik takımı yakalamışken daha fazla Avrupa şampiyonluğu kazanması gerektiği ve Panathinaikos serisindeki sıkıntılar itti belki de bu karara. Chuck Eidson’dan verim alınamaması, planlara Pete Mickeal’in biraz beklenmedik şekilde dahil oluşuyla ilgiliydi ama Huertas’ın oyun yapısı Barça’nın dinamiklerine çok ters. Yapıya daha fazla entegre olsa da karar verici olarak güven vermeyen, çok fazla koşmak isteyen bir guard. Vitoria’da ona göre harika bir sistem kurgulanmıştı, şu anki Real Madrid’de verim verebilir ama burada eğreti duracak hep. Dusko Ivanovic’in sistemi bambaşka, orası ayrı da oradan oyuncu alırken tekrar tekrar düşüneceksin atasözü boşuna değil tekrar kanıtlanmış oldu.

Olympiacos

kyle-hines

– Hala inanması zor geliyor, kriz öncesi Abramovich gibi her şeyi transferle çözmeye çalışan, Josh Childress saçmalığının altına giren Angelopoulos’ların takımı iki yıldır sahada kusursuz bir mavi yaka takım haline geldi. Şu takımı sevmemek bana çok zor geliyor. Oyunlarındaki birlikteliğin saha dışından başladığı çok bariz ki Pero Antic de maçlardan sonra bundan bahsetti. Basın toplantısında koç ve kaptanlarını ıslatma sahneleri harika.14 Final-Four’a kaldıkları Efes maçı sonrası, ertesi günkü antrenmanı hatırlatan antrenörlerden birini de topyekün havuza atmışlardı.15

– İlk kez Avrupa şampiyonu olan Yunan takımlarının başında yerli bir koç vardı.16 Yerli koçların orada kredisinin çok olduğu söylenemez ama genel olarak Yunan ve İsrailli koçların özellikle rakip hazırlığına verdikleri önemle ayrıldıklarından bahsedebiliriz. Dusan Ivkovic olmamasına rağmen rakibin oyununu bozan oyun kurguları Olympiacos’un güçlü yanı olmaya devam ediyor. Bartzokas’ın planları kusursuz işledi adeta. CSKA’nın top dolaşımını engellemek için risk alarak inatla fiziksel dezavantajın olduğu eşleşmelerde yardım getirtmedi, set hücumunda CSKA için en değerli çözüm alternatifi olan Krstic’e topu potaya yakın aldırtmamak için ona giden ana pas kanallarına dahi önlem alarak, onların en güçlü yanlarını pasifize etmeyi başardı. Perperoglou’nu ters eşleşmeler oluşunca hemen low postta beslemeleri gibi kendi avantajlarına olan durumları da iyi yakalayıp hemen kullandılar. Bir Yunan takımının bu tip maçlardaki taktik ve mental hazırlığı gene harika bir düzeydi, kolay kaybetmeleri en azından söz konusu olmuyor.

– Spanoulis geçen yıl Galatasaray’a karşı o belirleyici Top 16 maçında kariyerinin en iyi oyunlarından birini ortaya koymuştu. Bir Mahmuti takımının pick and roll savunmasının böyle üzerinden geçip, sürekli doğru kararları vererek rakibi en iyi olduğunu düşündüğü alanda bile çökertmek sıradışı bir işti. Sonrasındaki Siena serisinde de ana oyun planını kusursuz destekleyecek şekilde muazzam oynamıştı. Bir benzeri de CSKA karşısındaydı. Şutları girmedi ama öylesine bir kurt oyuncu haline gelmiş ki her hamlesini düşünerek yapıyor ve rakibi çok yıpratıyor. Aaron Jackson ne olduğunu anlamadan iki faulü almıştı bile. Şutunun girmediği ve ona karşı iyi hazırlık yapılmış Real Madrid maçında ikinci yarı o şutları nasıl bir özgüvenle soktuğu ise her zaman görmediğimiz bir yönü. Öncesindeki altı maç ve ilk yarıda 3/33 ile üçlük atıp ikinci yarı çıldırmak, başka bir seviye. Yunanistan’da dengeleri değiştiren bir transfer olduğu su götürmez.17 Sadece saha içinde değil saha dışında da çok önemli bir lider.

Queensbridge out, Sickerville in! Sir Karl Heinz, sınırları olmayan bir oyuncu. Bütün rakip uzunları domine edebilen sıradışı bir oyuncu modeli. Ne desek hakkında yetmeyecek. Yakın zamanda Misko Raznatovic’in saflarına katıldığı ve Vassilis Spanoulis’le birlikte bu yaz serbest olduğu düşünülürse, Beobasket taraflarında bu performanslardan sonra herkes “Para, para, para” diye ellerini ovuşturuyordur. Angelopoulos’ları zor bir yaz bekliyor.

– Sezon boyu bu takımın en önemli silahlarından olan Kostas Papanikolaou’nun bu kadar geri planda kaldığı bir Final-Four’dan bu kadar rahat çıkmaları var bir de. Josh Powell18 hariç herkes harikaydı. Beklentilerimin altında bir sezon geçiren Kostas Sloukas’ın adamını nasıl takip ettiği, sezon boyunca çok az oynamış fiziksel olarak zor bir eşleşme olan Dimitris Katsivelis’in rakip guardlara hayatı nasıl zindan ettiğini de düşününce ister istemez Yunanistan’ın sahip olduğu genç çekirdek geliyor akıllara. Diamantidis milli takıma dönmediği sürece Slovenya için alternatifleri Calathes, Sloukas, Mantzaris, Katsivelis, Zisis, Bramos, Spanoulis, Vasileiadis, Kaimakoglou, Papanikolaou, Perperoglou, Fotsis, Printezis, Mavrokefalidis, Jankovic, Schortsianitis, Koufos ve yetenekli Bay Trinchieri. Özellikle de pek çok oyuncunun hala gelişmekte olduğunu düşününce bayağı ürkütücü.

Capturetw

  1. Ahmet Çakar’dan Orkun Çolakoğlu’na haftasonu spor programlarında çok tartışılan aslanlı logonun payı var mı bilemiyorum. Tık! []
  2. Belgrad, Kaunas ve St. Petersburg isimleri düştü en son. []
  3. []
  4. Çin takımı ilk maçına 7 kişi çıktı, takımın geri kalanı havaalanında mahsur kaldığı için. []
  5. Bu kadar dağılmaması ön şart olmalı elbette. []
  6. Chacho biraderim, o sakal işinin bokunu çıkarmadın mı? []
  7. O da gerektiğinde savunmada iki vites arttırmasını bilirdi. []
  8. Messina’nın 2009″da CSKA’dan ayrıldıktan sonraki kariyeri pek iç açıcı değil doğrusu. []
  9. Geçen yıl İstanbul’da hastaymış gerçi. []
  10. Teodosiç mevzuunda her cümlesine katıldığım şu yazının üstüne edecek lafımız yok. http://euroleagueadventures.com/milos-teodosic-the-romantic/ []
  11. Takımına bir nevi veda konuşması ama Vatutin”in tavrındaki hafif sertlik CSKA”da durumun nasıl olduğuna dair asıl görüntü gibi. http://www.youtube.com/watch?v=mpfSBWFjDkU []
  12. VTB United Ligi’nin pek çok maçı web sitesinde ücretsiz yayınlanıyor.  Hatırlatalım, Theo ile bir ayımız kaldı sadece. []
  13. http://www.youtube.com/watch?v=lT7Qy9wBql0 []
  14. http://www.youtube.com/watch?v=BPIxds3b964 []
  15. Ne yazık ki video silindi ama K-Pap yine başroldeydi. []
  16. Hatta ilk kez Sırp olmayan bir koç. []
  17. İlk sezonunda son yıllardaki hemen hemen tüm PAO’dan Pire’ye olan transferlerde olduğu gibi klasik bir Panathinaikos düzeni sonrası afallayan bir oyuncu görünümündeydi. []
  18. Real Madrid’in önde geçtiği ilk çeyreğin sebeplerinden biri. []