Skip to content

Rockets – 3’lükler

Rockets'ın izole 3'lük tablosu ve boş 3'lük için kullandıkları iki küçük oyun.

Geçtiğimiz sezon Harden izolasyon başına 1.04 sayı, Lin ise 1.02 sayı buluyordu. Bu alanda Chris Paul’un hemen ardından ikinci ve üçüncü sıraları ele geçirmişlerdi. Hatta Harden takasını takiben Rockets’ın ligde en iyi iso oynayan back-courta sahip olduğu konuşuluyordu. Fakat yalnızca birkaç hafta içinde manzara tamamen değişecekti.

Bu sene James Harden oynadığı izolasyon başına 0.85 sayı buluyor, Lin ise 0.4 sayı.1 Ortalamalarındaki korkunç düşüş, 3’lük istatistiklerine de yansıyor elbette. Harden 3’lük çizgisinin gerisinden izolasyonlarda %27’lik vasat bir ortalama tutturmuş durumda. Lin ise doğal afetten farksız: %0 (evet, sıfır).

Fakat tüm bu istatistikler, Rockets’ın playoff tablosunda önemli bir aktöre dönüşmesini engellemiyor. Oynadıkları cüretkar hücumu verimli kılan, hemen her oyuncun temel görevlerini mükemmel icra etmesi çünkü. Zaten pek çok oyuncu belli başlı birkaç özelliğe sahip olduğu için hücumlar doğal bir keskinlik içinde şekilleniyor; bazıları iyi şutör ve alan paylaşımında istikrar sağlıyor, bazıları savunma ve ribauntlarda rakiplere üstünlük kuruyor, bazılarının pick&roll’de durdurulması mümkün değil…

3’lüklere dönelim. Rockets, izole 3’lük yüzdesinde 23. sırada olmasına rağmen genel ortalamada 11. sıraya zıplıyor. Zaten kendilerini farklı kılan özelliklere sıkıca sarılırlarsa hem yay etrafındaki hızlı paslarla, hem pick&roll esnasında (Harden), hem de penetreyi (Lin, Harden…) takiben boş adamı topla buluşturabiliyorlar. Fakat teknik ekip, oyuncuların iso kabusuna yakalanmaksızın boş 3’lük bulması için pek çok küçük şablon hazırlamayı da ihmal etmiyor. Mesela ara sıra oynadıkları, guardlara boş 3’lük imkanı veren şık bir oyun var.

1

Kısalardan biri topu getiriyor, diğer ikisiyse köşelerde. Morris ve Ömer, köşedeki Parsons için perde yapıyor. Double screeni kullanan Parsons, topu getiren Lin’den pası alacak.

2

Bu defa Morris ve Ömer, sağ köşedeki Harden için perde yapmaya gidiyor. Perdeleri kullanan Harden, boş 3’lüğü gönderiyor… ve basket.

İlk örnekte oyunun nizami uygulanışını görüyoruz. İkinci örnekteyse Kobe’nin vurdumduymaz savunması sebebiyle son perdeye gerek bile kalmıyor. Tabii oyunu yarıda kesip diğer opsiyonlarla da 3’lük bulmaları mümkün.

Şimdi anlatacağım oyundan birkaç ay önce Zach Lowe bahsetmişti. Geçtiğimiz senelerde Thunder’ın sık sık kullandığı bu oyun, artık Rockets’ın repertuarında da mevcut. Başrolü üstlenen Harden sahayı enlemesine geçen bir pas veriyor. Kime? Uzun oyuncunun perde hazırladığı bir şutöre.2 Videoda bu nüveyle şekillenmiş birkaç farklı varyasyon var.

Tabii yukarılarda kısaca bahsettiğim temel hücum prensipleri yanında bu iki oyun yalnızca küçük birer mücevhere benziyor. Önemli olan, playoff’lara doğru yarı saha savunmaları sertleşince Rockets kısalarının telaşla ‘en iyi izolasyon oynayan back-court’ hurafelerini hatırlayıp kendilerini uzun mesafeli korkunç şutlara mahkum etmemeleri.

  1. Takım halinde izolasyon başına yalnızca 0.75 sayı buluyorlar ve bu alanda ligin 22. sırasındalar. []
  2. Thunder’da Harden takasıyla oluşan boşluğu imece usulü kapamaya çalışıyorlar. Hafifçe yamulmaktan korktuğum için genelleme yapmaya çekiniyorum ama bu skip pasları sık sık Durant deniyor. Harden’ın tepeden içeri verdiği pasları deneyen isimse çoğunlukla Westbrook. []