Skip to content

Kevin Hakkında Konuşmasak?

Bundesliga'da 3. hafta geride kaldı. Transfer dönemi bitmek üzere ve bu yüzden oynanan futboldan çok gelip giden futbolcular konuşuldu.

4 – Borussia Dortmund 53 yıllık Bundesliga puan durumunda bu hafta VfB Stuttgart’ı geçip 4. sıraya yükseldi.1 Geçtiğimiz sezon sıkıntılı geçmişti. İlkay, Hummels, Reus, Blaszczykowski, … sezona sakatlıkla girmişlerdi ve hepsinin tamamen form tutmaları mümkün olmamıştı. Bu sezon ise hepsi sağlıklı ve bunun oynanan futbolda büyük bir etkisi var. Fakat asıl sebep yaşanan kan değişikliğinde. Thomas Tuchel son zamanlarda Almanya’da yetişen en iyi teknik direktörlerden. Mainz’ın kontratını feshetmeyi reddetmesi yüzünden bir sene aktif olarak teknik direktörlük yapamadı. Bu süre içinde onlarca takımla adı geçti. Hatta Almanya medyasında, Tuchel bir sene daha çalışmazsa tanrı mertebesine yükselecek gibi şakalar bile yapılıyordu. O kadar konuşulsa da herkes onun bir şekilde Dortmund’a gideceğini biliyordu.2 Jürgen Klopp’un istifası da bunu kaçınılmaz hale getirmişti. Tuchel, Mainz sonrası Dortmund’da da Klopp’un halefi oldu. Asıl soru bu kadar baskıyı kaldırıp kaldıramayacağıydı. Dortmund ligin ilk iki haftasını 4 golle geçti, Avrupa Ligi grup elemesinde rakip kaleye 11 gol bıraktı. Ligin 3. haftasında da Hertha Berlin’i 3 golle geçtikleri maçtan sonra Matthias Ginter “Futbol oynamaktan büyük zevk alıyoruz” diyordu. Sadece onlar zevk almıyor, Dortmund’un futbolunun seyir zevki de çok yüksek. Çok hızlı, estetik, dayanışmanın üst seviyede olduğu bir futbol. Dortmund ilk 3 hafta sonunda averajla lider durumda. Büyük aksilikler yaşanmazsa sezon boyu da ilk sıralarda olacak gibiler. Karara varmak için daha erken olabilir ama herhalde Tuchel sınavı geçti.3

7 – Wolfsburg bu hafta Schalke’yi ağırladı ve maçı 3-0 kazandı. Böylece ilk 3 haftada aldığı 7 puanla lige kulüp tarihinin en iyi başlangıcını yaptı. Fakat bundan daha fazla konuşulan Wolfsburg’a gelen ve giden futbolcular oldu. Dante haftasonu Wolfsburg’la 3 yıllık bir sözleşme imzaladı. Dante 31 yaşında ve Bayern’de ilk 11’e girmekte zorlanıyordu. Kariyerinin son yıllarında, üst seviyelerde olan, oynayabileceği bir takıma gelmek istedi. Ivan Perisic ise gidenlerden. Inter, Perisic için 18 milyon Euro ödemeyi kabul etti ve o da imzayı attı. Wolfsburg, Volkswagen’ın takımı ve arkasında büyük bir maddi güç var. Bu yüzden tok satıcı durumundalar. Bunun faydasını Kevin De Bruyne transferinde gördüler. Manchester City 75 milyona kadar çıkınca da sattılar. Bundesliga’da geçen sezonun en iyi futbolcusu seçilen De Bruyne’nin gideceği zaten biliniyordu. Sezonun ilk haftasındaki Frankfurt maçında zorlama şutları, biraz da sorumsuz hareketleri yüzünden Dieter Hecking tarafından kenara alınmıştı. O dakikadan sonra kalması da zordu. Wolfsburg arkasındaki şirket desteği yüzünden pek de sempatik bir takım değil. Biraz yapaylar ama çok iyi bir takımları var. Bu sezon Max Kruse’yi kadrolarına kattılar. Schürrle’nin de iyileşmesiyle De Bruyne’yi pek de aramazlar. De Bruyne ise bir kere kovulduğu Premier Lig’de ikinci defa ne yapar onu kestirmek zor ve açıkçası çok da ilgi çekici değil. 75 milyon verilmesi ise tuhaf. De Bruyne’nin City’e gitmesi kesinleştiği sıralarda, Wolfsburg bu hafta 3 golle evine geri gönderdiği misafiri Schalke’nin gözbebeği Julian Draxler için 36 milyonluk bir teklif yapmıştı. Diğer takım taraftarlarına sempatik gelmediği gibi Wolfsburg’un iyi bir ev sahibi olduğu da söylenemez.

0 – Ligin dibinde sıfır puanlı 2 takım var. Bunlardan birisi VfB Stuttgart ve son yıllarda o sıraların gediklisi oldular. Ligin ilk haftası, beklenmedik şekilde iyi oynadıkları bir maçı yine beklenmedik şekilde kaybettiler. O maçta her şeyi doğru yapıyor gibi gözükseler de dar alanda topa baskı yaparken, ters kanattaki açık alanları savunmayı bir türlü beceremediler. Alışık oldukları üzere son 15 dakikada 3 gol yiyip sezona mağlubiyetle başlarken, savunmadaki hatalar dışında Martin Harnik de harcadığı pozisyonlarla saç baş yoldurmuştu. İkinci haftaki Hamburg maçında da son 15 dakikaya önde girip kaybettiler. Bu hafta ise hiç öne geçemedikleri maçta eski hocaları Armin Veh’in takımı Frankfurt’a 4-1 kaybettiler. Yenilginin birçok sebebi var ama Harnik’in sürekli artan formsuzluğu, tribünlerin uzun bir süreden sonra bir futbolcuyu bu kadar sert protesto etmesine neden oldu. Maçı da yeni transferleri kaleci Tyton’un kırmızı kart görmesiyle 10 kişi tamamladılar. Gelecek hafta ilk 11’de Harnik’in yerine Timo Werner başlayacak ve kaleye de 21 yaşındaki Odisseas Vlachodimos geçecek gibi duruyor. İkisi de Stuttgart altyapısından yıldız adayı olarak yetişen futbolcular. Belki bir musibet bin nasihatten iyidir sözü Stuttgart için geçerlidir ve bu değişikliklerle Berlin’den en azından puanla dönerler. Ama durumları bu sezon hiç iyi gözükmüyor ve bu sezon düşme hattı daha da zorlu olabilir.

Diğer sıfırcı takım ise Borussia Mönchengladbach. Onların durumu Stuttgart kadar iç karartıcı olmasa da zor günler geçirdikleri kesin. Sezona beklentilerin de üstünde hızlı giren Dortmund’a yenilerek başladılar, çok iyi oynadıkları Mainz maçını kaybettiler. Çok rahat pozisyonları kaçırıyorlar, ileri uçta bitirici birinin eksikliği var. Geçtiğimiz yıllarda ligin en iyi savunmalarından birine sahip olan M’Gladbach bu sezon defansta da büyük hatalar yapıyor. Bu hafta Bremen’e de bu nedenlerden dolayı 2-1 kaybettiler. Aslında M’Gladbach’ın durumu biraz da üzücü. En son Kruse’yi, ondan önce Ter Stegen, Dante, Reus, Neustädter gibi isimleri kaybettiler. Her sene en iyi futbolcularını birisi geliyor, ellerinden alıyor. Lucien Favre ise yine de birilerini bulmayı başarıyor. Sonu nasıl olacak bilinmez ama bu yönüyle Favre’nin takımı Thomas Schaaf’ın Bremen’ine benziyor. Favre bu sezon da bir çıkış noktası bulabilir fakat bu sefer işi daha da zor. Şampiyonlar Ligi maçları başladığında elindeki takımdan iki zorlu kulvarda ne kadar verim alabilir onu kestirmek güç. Geçen sezonki başarıyı tekrar yakalamaları ise bir iki hafta içinde toparlanmazlarsa imkansız hale gelecek.

Ekstra Heung-min Son’u EPL’ye gönderen Leverkusen, oradan Chicharito’yu getiriyor. Bellarabi, Mehmedi, Hakan, Kiessling, Chicharito… Korkutucu bir hücüm hatları var. Son’u aramazlar. Son’un gider gitmez Hakan’la medya önünde girdiği laf dalaşı da düşünülünce kulüp için çok iyi bir transfer oldu bile denebilir. Fakat Leverkusen’in bu iyi kadrosu ve maddi gücüne rağmen, şampiyonluğa oynayıp, Vizekusen (Neverkusen) ismini unutturması hala zor.

Hertha Berlin, Vedad Ibisevic’i kadrosuna kattı. VfB Stuttgart’ta işler Ibisevic için iyi gitmiyordu,4 taraftarla da arası bozulmuştu. Kariyerinin son yıllarında, katkı yapabileceği bir takıma gitti. İki taraf için de güzel bir transfer. Hertha Berlin’de Alexander Baumjohann geçen hafta neredeyse 1 seneden sonra kısa bir süre de olsa oyuna girmişti, bu hafta da son 30 dakika sahadaydı. Baumjohann ligin en şanssız futbolcularından. 2013 yılında Hertha’ya transferi sonrasında da bir sakatlık yaşamış ve o da 1 seneye yakın sürmüştü. Şu ana kadar Berlin’de sadece 9 maça çıkabildi. Taraftarların alkışlarıyla, duygusal bir ortamda geçen hafta sahalara dönen Baumjohann’ın şimdi sağlıklı ve formda olduğu söyleniyor. Başkent takımı için o da yeni bir hücum oyuncusu transferi sayılabilir. Gerçekten form tutarsa çok yararlı olacaktır. Hertha bu sezon iyi bir takıma sahip oldu. En azından alt sıra korkusu yaşamadan belki de Avrupa vizesini zorlayacak bir sezon geçirebilirler.

  1. İlk 3: Bayern München – Werder Bremen – Hamburg SV []
  2. Ben Klopp’un Arsenal’e, Tuchel’ın Dortmund’a gidip, Dortmund’un Arsenal’i bu sene de yeneceğini düşünüyordum. https://twitter.com/zarkufil/status/512239921244172288 []
  3. Umarım hızlı koşan at olmazlar. []
  4. Orada herhangi biri için, herhangi bir iş iyi gitmiyor. []