Skip to content

Yumruk

Seksen yıl önce atılan bir yumruk bir boksörün hayatını alırken, bambaşka sayfaların açılmasına neden oluyordu...

10 Şubat 1933’te New York’ta nefesler tutulmuştu. Dünya ağır sıklet şampiyonluğu için adı geçen iki genç o gün ringe çıkacaktı. 25 yaşını doldurmamış Ernie Schaaf ile TIME dergisinin canavar olarak tanımladığı ve 1931’de kapağına taşıdığı İtalyan devi Primo Carnera’nın ipler arasındaki randevusundan kim galip çıkacaktı?

Gelecekte dünya ağır sıklet şampiyonu olacak Max Baer’i bir kere yenip ikinci buluşmasında bilincini kaybederek müsabakayı yitiren Schaaf, altı ay sonra tekrar dövüşecekti. O her ne kadar sadece başağrısından şikâyetçi olsa da, birçokları beyninin hasar gördüğünü düşünüyordu.

O zamana kadar ringlerde görülmemiş 1.97’lik boyu ve 129 kiloluk ağırlığıyla dikkat çeken Carnera, rakiplerine göre 18 santimetrelik boy, yaklaşık 27 kiloluk bir ağırlık avantajıyla ringe ayak basıyordu.

İkisinin kapışması müthiş bir mücadeleye sahne olurken, 13. raundda Carnera’nın bir yumruğu, Schaaf’ı komaya soktu. Hemen hastaneye yetiştirilen talihsiz boksör, gözlerini sadece bir kere açabildiğinde, yanıbaşındaki annesini görecekti…

Annesinin ‘iyi misin’ sorusuna ‘iyiyim’ cevabını verdikten sonra tekrar komaya girmişti Schaaf. Tam 80 yıl önce girdiği son ve derin uykusundan çıkamayacak, 1933’ün Sevgililer Günü’nde son nefesi verecekti.

29 Haziran 1933’te Jack Sharkey karşısına unvan maçına çıkan Carnera ise altıncı raundda rakibini nakavt etmeyi başarmıştı. Birçokları Sharkey’nin herhangi bir darbe almadan yıkıldığını iddia ediyordu…

İtalyan kökeni yüzünden mafyayla olan yakın bağlarının altı hep çizilen Avrupalı boksör, unvanını Baer’e yitirecek, sonradan böbreğini kaybedip kariyerine profesyonel güreşçi olarak devam edecekti. İşte o Baer belki de 80 yıl önce atılan yumruğun ölüme sürüklediği Ernie Schaaf’ı komaya sokandı. İhale İtalyan aygırına kalmıştı.

Anthony Quinn’in başrolünde oynadığı Requiem for a Heavyweight ve Budd Schulberg’in romanı The Harder They Fall’da konu edildiği iddia edilmişti İtalyan aygırının. Her iki eserde de karşılaşmalarının sonucu önceden belirlenen bir boksör anlatılmıştı. Daha sonra Rıhtımlar Üstünde ile daha sonra en iyi senaryo dalında Oscar alacak Budd Schulberg’in sonradan aynı adla sinemaya aktarılacak yapıtı The Harder They Fall’a dava açan Carnera, istediğini alamayacaktı.

1967’de son nefesini veren ‘Yürüyen Dağ’ın hayatı, ölümünden 41 yıl sonra İtalyan yönetmen Renzo Martinelli tarafından filme çekilmişti.

80 yıl önce atılan yumruğun kurbanı bugün unutulurken, sahibi hâlâ tartışılıyor; şarkılarda bile karşımıza çıkıyor.