Skip to content

Spu… Pardon, Pacers Playbook’undan Bir Oyun

Frank Vogel, kadrosuna uygun güzel oyunları toplamaya devam ediyor.

Pacers 100 pozisyon başına en az sayı yiyen ikinci takım. Çemberi Roy Hibbert’la savunan, uzun kollu ve atletik kısalarıyla rakibin dış oyuncularına boş şut imkanı vermeyen, mükemmel yardım savunmalarıyla tüm alanı kaplayabilen Pacers,1 playoff tablosundaki tehlikeli ekipler arasında. Fakat tavanlarını belirleyen hücum rakamları korkunç olduğu için şampiyonluk adayları arasında değiller.

Ellerinde penetre edebilen veya doğaçlama verimli skor opsiyonları yaratabilen bir oyuncu yok. Bench’ten gelip sayı atan hiçbir isme sahip değiller.2 “Baba topu al, bizi kurtar” diyebilecekleri bir yıldız da yok üstelik. Mesela Granger, geçen sene bu rolü üstlenmeye çalıştığında hücum dengesi alt üst olmuştu. Keza sezon başında Paul George, 3’lük yayının gerisinde topu alıp kalabalığa karşı hücum etmeye çalıştığında tahmin edilebilir hale geldiği için korkunç oynuyordu.3 Geçen sene lokavt sezonunun özel dinamikleri (ve evet, Granger gibi alanı açabilen bir ismin varlığı) hücum istatistiklerinde üst sıralara tutunmalarını sağlamıştı. Fakat bu sezon ekmeklerini taştan çıkarmak zorundalar.

Ellerinde nazaran zeki, öğrenmeye açık, verilen şablonları iyi uygulayabilen bir çekirdek var. Frank Vogel da sabah akşam yeni oyunlar tasarlıyor, hatta sık sık elalemin playbook’una halleniyor.4 Dün akşam Bulls maçını bitiren George’un 3’lüğü de Popovich’in yarattığı şahane bir clutch oyunuyla geldi.

Oyun şöyle:

1

George Hill topu getirirken Roy Hibbert da tepeye geliyor. David West sağ bloğa gidiyor, Paul George sol köşede, Lance Stephenson ise weakside’da, 3’lük çizgisinin gerisinde. Hill, Hibbert’a pas veriyor.

2

Hibbert ve Stephenson birbirlerine doğru ilerleyip dribble hand-off yapıyorlar (yani top el değiştiriyor).

3

George, West’in savunmacısını (Deng) perdelemeye gidiyor. Perdeyi kullanan West, sol bloğa cut yapacak. Oyunun en kritik ânı burası; Deng, George’un perdesine takılınca, West’in boş kalmasını göze alamayan Jimmy Butler (George’un savunmacısı) birkaç saliseliğine duraksıyor. Oyun şu an, West’in boş kalması üstüne çizilmiş gibi görünüyor çünkü.

4

Deng, West’in peşinde koşarken, George 3’lük çizgisinin gerisine cut yapmaya başlıyor. Hibbert, Butler’ı perdelemeye gidiyor. Butler Hibbert’ın perdesine takılmamasına rağmen George çok değerli birkaç saliseyi bulup boş şutu gönderiyor.

Oyun maç esnasında şöyle görünüyor:

Bu şahane oyun, en az iki senedir (ben daha önce rastlamadım) Spurs’un playbook’undan olan, Popovich’in kritik anlarda kullandığı bir oyun.

Frank Vogel, hücum istatistiklerini düzlüğe çıkarmadıkça şampiyon adayı olamayacaklarının farkında. Sürekli kadrosuna uyacak oyunlar bulup kendi playbook’una ekliyor.5 Pacers son bir ayda hücum verimliliği istatistiğinde birkaç basamak yukarı çıktı ama hâlâ son 5 sıradan kurtulabilmiş değil. Önümüzdeki günlerde yönetimin ne yapacağı meçhul. Fakat takımın izolasyon müptelası bir yıldıza muhtaç olmadığı aşikar. Yalnızca bench’ten gelip hücumu hareketlendirecek birkaç oyuncuya ihtiyaçları var. Eğer takasta aradıklarını bulabilirlerse Doğu’daki playoff haritasını tamamen değiştirebilirler.

  1. İstatistikler? Pacers hem boyalı alanda rakiplerini en düşük yüzdeye mahkum ediyor, hem de 3’lük savunmasında ikinci sırada. []
  2. Aslında Pacers ilk 5’i hücum verimliliğinde lig averajının üstünde ama bench oyuncuları işin içine girince 26. sıraya düşüyorlar. []
  3. Frank Vogel, George’un özelliklerini maksimum seviyede kullanabilmek için hemen küçük şablonlar ayarladı. Artık dribble hand-off ve tek perdelik küçük oyunlar sayesinde rakip savunmayı mümkün olduğunca meşgul ettikten sonra topu George’a veriyorlar. Birkaç şablonu (mesela Knicks’in de Melo’yu rahatlatmak için kullandığı gibi) kendilerine adapte ettiler. []
  4. NBA’de her takım/koç birbirinin playbook’undan oyunlar yürütür. Koçların kendi kadrosuna uyan oyunları bulup uygulaması akıllı davranmaktan başka bir şey değil. Oynatabilmeleri de maharet zaten. []
  5. Mesela Monty Williams’ın Hornets’te CP3 ile West üstünden kullandığı bir oyunu, Vogel’ın da uyguladığından bahsetmişti Zach Lowe. []