Skip to content

Spurs vs Heat: 1-0

İlk maçtan notlar.

LeBron vs Spurs Savunması

Henüz ilk dakikalardan itibaren Spurs’un müdafaa stratejisi belli oldu: Miami Heat hücumunun merkezini, yani LeBron James’i mümkün olduğunca boğmaya çalışmak.

lbjswarm1

LeBron pas vermeye mecbur kaldığında etrafında 3 oyuncu var: Green, Diaw ve Ginobili. Diaw, cut yaparak sağ köşeye ulaşan adamını (Chris Bosh) takip etmek yerine LeBron’un potaya gitmemesi için pozisyon alıyor. Keza Ginobili de 3’lük çizgisinin gerisindeki Wade’i boş bırakıp LeBron’u rahatsız ediyor.

D-Wade hem normal sezonda, hem de playoff’larda yalnızca %25’le 3’lük atabildi. Asla iyi bir 3’lükçü olmamıştı ama kariyerinin şu döneminde yayın gerisindeyken rakip savunmaların dikkatini çekmesi mümkün değil. Ginobili, Popoviç’in talimatıyla Wade’in 3’lük atma riskini göze alıyor ama daha fazlasını değil. Pozisyon, Wade’in el üstünden attığı orta mesafeli air ball ile bitiyor.

LeBron’un son yıllarda muazzam bir post oyuncusuna dönüştüğü malum. Spurs, LeBron post’ta topu alır almaz etrafını üç kişiyle sararak boyalı alanı tamamen doldurdu.

lbjswarm2

Chalmers yanlış yerde bekliyor. Yayın gerisinde yalnızca iki Heat oyuncusu var: Wade ve Bosh. Chris Bosh, normal sezonda %29’la 3’lük atmış, playoff’lardaysa bu alandaki istatistiğini %43’e yükseltmişti. İlk maçta 4 kere şut kullanmasına rağmen hiç isabet kaydedemedi. Elbette daha iyi 3’lük attığı maçlar olacaktır ama Heat’i tamamen durdurabilmek, her oyuncuyu işlevsiz hale getirebilmek imkansız.

Maç yalnızca 4 sayı farkla bitti. Spurs’un Heat’i durdurabildiğini iddia etmek haksızlık olur. Spurs oyuncuları LeBron ile boğuşurken pek çok boş şut imkanı bıraktı. Miami’nin isabet kaydedebileceği birkaç şut, maçın neticesini değiştirebilirdi.

Fakat risk almaksızın Dünya’nın en iyi oyuncusunu yavaşlatabilmek imkansız. Popovich, LeBron’a mutlak hürriyet vermektense, Wade, Bosh ve formsuz Battier gibi oyuncuların dış şutlarını riske etmeyi tercih etti. İlk maçta işe yarayan strateji devam edecek.

Spurs vs Heat’in PnR Savunması

Parker belki de gezegende en iyi pick&roll oynayan guard. Mika Prada geçtiğimiz günlerde Parker’ı NBA’deki en zor bilmece ünvanına layık görmüştü: “Tony Parker NBA’deki en iyi oyuncu değil, en iyi oyuncu LeBron James. Fakat Parker, NBA’de çözmesi en zor bilmece.” Perdeleri kullanıp kendine dripling veya şut alanı yaratabiliyor, perdeleri kulanmaksızın herkesi şaşırtabiliyor, üstüste birkaç perde kullanarak rakiplerini ekarte ediyor, Miami Heat’in tuzaklı pick&roll savunmasında iki rakibini adeta yararark aralarından geçip potaya dek gidebiliyor… Tony Parker eşsiz bir pick&roll ustası. Fakat Duncan ve Splitter’ın da hakkını teslim etmek lazım. Muhteşem perde yapan bu dev oyuncular, pick&roll oynamak isteyen bir guard için NBA’deki en iyi uzun ikilileri arasında.

Miami Heat’in pick&roll savunmasını bilmeyen yok; iki oyuncu, rakip ball handler’ın önüne adeta bir duvar örüyor. Duncan (ve Splitter) hem sağlam, hem de zamanlaması iyi perdeler yapabildiği için (NBA’deki underrated özelliklerden biri) Heat’in bir oyuncusunu ikili oyun başlarken devredışı bırakabiliyor. Perdecilerin sağladığı birkaç saniyelik boşluk bile Parker’ın rakip savunmayı parçalamasına yetiyor zaten.

Tabii Duncan ve Splitter’ı esas özel kılan hem çevik ayaklara, hem de yumuşak ellere sahip olmaları. Perdede kontağı sağlamaksızın adeta kayarak uzaklaştıklarında, Heat’in Parker’a yaptığı ikili baskı sebebiyle bomboş kalıyorlar. NBA’deki hemen her takım gibi Heat de potaya devrilen oyuncu boş kaldığında, köşedeki bir savunmacıyı yardıma getirir.

c3h

Yukarıdaki resimde Heat, Duncan için köşeden yardım getiriyor. Ginobili Heat’in baskısına rağmen topu devrilen oyuncuya ulaştırdığında, Duncan köşelerde boş kalan şutörlere pas verebiliyor.

Parker ve Ginobili muhteşem birer pasör oldukları için devrilen oyuncuyu sahte bir aksiyon gibi kullanarak bizzat köşelerdeki şutörleri de bulabiliyorlar.

Tabii Spurs iyi hücum etmesine rağmen Heat savunmasını maç boyunca sürekli zorlayabildiğini söylemek imkansız. Yalnızca %42’yle isabet kaydedebildiler. Buldukları bazı boş 3’lükleri baskete çevirebilseler yüzdeleri yükselebilirdi ama birkaç mucizevî baskete imza atamamış olsalar maçı da kaybedebilirlerdi.

Heat cephesinde karalar bağlamaya gerek yok. Eğer savunmada biraz daha dikkatli ve azimli olur, formsuz şutörlerinden de daha fazla katkı alabilirlerse serinin çehresini değiştirmeleri mümkün. Ligdeki en iyi iki takımın mücadelesini seyrediyoruz ve her ikisi de yalnızca 48 dakikayla nihaî bir fikre varmamızı engelleyecek kadar iyi oynuyor.