Skip to content

Reçete: Merkez

Serinin beşinci gününde Kubilay Kahveci "Seviyorum Merkez" diyor, reçeteyi yazıyor.

Reçeteleri çok severiz. Doktorların el yazıları olarak başladıkları yolculuklarını eczanelere taşıyan kişi olarak genelde heyecanlı oluruz. Orada okuyamadığımız bir şeyler yazılıdır ve bu her zaman orada okuyabileceğimiz bir şeyler olmasından heyecanlıdır. NBA’de normal sezonun yavaş yavaş Fox’da yayınlanan ve geçen hafta 1000. bölümünü kutlayan Unutma Beni dizisine döndüğü şu günlerde takımlara reçete çıkaralım dedik. Ne lazım? Ne yapmalılar? Biliyor olabiliriz. Unutmayın bizi, 1 gün, 1 grup daha var.

Cleveland Cavaliers

Ne lazım?
Kyrie, Andy & Pick

LeBron’un şehirdeki son sezonunda 61 maç kazanmıştı Cavaliers. Kararın açıklandığı gecenin üzerinden 930 gün geçti ve bu takım o sürede toplam 51 maç kazanırken James parmağına yüzüğü çoktan taktı. Dan Gilbert’ın o günlerde tükürükler saçarak yazdığı mektup hiçbir taraftarı avutmamıştı tabii ki ama bu yaz artık ufak şeyler için ümitler yeşermeye başlamıştı.1 All-Star arasını bile beklemeden her şey için erken olduğu acı bir şekilde çarptı suratlara.

Kyrie sağlıklı olduğunda harika oynuyor. Varejao sağlıklı olduğunda harika oynuyor(du). Ve ikisinin – birlikte – harika oynaması dahi maç kazanmaya yetmiyor. Luke Walton’ın 15 dakika süre bulduğu oyuncu topluluğuyla olmuyor en azından. Galibiyet alamazken, en iyi iki oyuncundan birisi sezonu kapatmış, diğeri vazgeçilmezken o topluluğu yamamak için en olası seçenek draft.2 Bu yüzden, iki gün önce Chris Grant’in yağmurda şemsiye satmaya çıkan dayı edasıyla Memphis’i tartaklayışı ve kopardığı ilk tur picki en az Speights kadar önemli.3 Fakat tarihin en acayip koruması var o seçimin üzerinde:

2015 : Draft hakkı 6. ve 14. sıralar arasında düşerse Cavs’e geçiyor. Yani Memphis seçim hakkı ilk beşteyse vermek istemiyor; Cavaliers lotaryada değilse almak istemiyor gibi düşünülebilir.

2016 : 2015‘te pick Memphis’te kalmışsa 2016’da da koruma aynı şekilde.

2017 : İki sene sonra alt taraf için koruma kalkıyor. Yani ilk beş sıra içinde değilse hak Cleveland’a geçiyor; aksi takdirde Memphis’te kalıyor.

2018 : Hak hala el değiştirmemişse 2017‘deki kurallar aynen uygulanıyor.

2019 : Geçen 4 yıl içinde seçim hakkı Memphis’te kalmışsa, Ohio eyaleti haritadan silinmemişse ve Adam Silver ligi henüz batırmamışsa pick korumasız şekilde Cavs’in oluyor.4

Grizzlies’in lüks vergisi kaygısıyla 3 sene içinde yoldan çıkması ve seçimin lotaryaya düşmesi Cavs için en iyi senaryo. En muhtemel olanı ise 2017’de lotarya dışı bir hakka sahip olmak – ki o bile ilk tur picklerini bütünletip yükselmek için gayet makul.

Pek tabii cepleri draft haklarıyla doldurmak nihai çözümün sadece ufak bir parçası. Son iki draftteki TT ve Waiters seçimleri kadar rahat olmamalı front office. İkisi de patlak seçimler değil; fakat tavanları seçildikleri sıraların altında kalacak muhtemelen. Elde Varejao’dan başka trade asset yokken seçimlerin nokta atışı olması gerekiyor. Ya da Kyrie & Andy ikilisinden birer kopya daha iş görür, mümkünse.

Boyun borcu: Kyrie Irving, neden All-Star olması gerektiğine dair çekincelerinize cevaben Boston maçının son iki buçuk dakikasında sağlam bir özet geçti, kaçırmayın.


atl

Detroit Pistons

Ne lazım?
Stuckey’e tek yön uçak bileti

Haziran 2012’de John Henson trenine atlamayıp sınıfının en tartışmalı oyuncularından biri de olsa Andre Drummond projesine girmeleri Pistons’ın son zamanlarda yaptığı en doğru iş oldu. Drummond seksen-ikiyi yarılarken 22.97 PER ile ligde 11. ve bu sayı yaş aralığında tarihin en iyilerinden. Henüz 20 dakikaları pek geçmemesi hayli etkili tabii ki fakat parkede sıradışı seyler yaptığı şu götürmez.

Amerikan basını da duruma uyanınca Lawrence Frank’i darlamışlar:

“When we don’t play Andre 18 minutes, the reporters (who cover the Pistons regularly) have pictures of me up all around town — and the fans, too. But the thing is, there are certain things that we’re privy to things that maybe the general public isn’t. There’s a lot of things we see and understand the big picture.  Not that there’s a right way or wrong way, but it’s the way we choose it.  Plus, there are other guys who may also be doing their jobs as well.”

Hiçbir koç işine karışılmasını istemez. Ama son beş yıldır buhranları bitmek tükenmek bilmeyen Pistons taraftarının selameti için Maxiell’lardan, Charlie-V’lerden vazgeçip bu delikanlıya yol açmak şart.

Drummond projesi süreleri arttığında patlamazsa, birbirini iyi tamamlayan uzunlarla ön alanın temelin sağlam attılar. Problem şu ki o uzunlardan birisi takımdaki tüm kısalardan daha iyi bir guard. Elimde olsa kısa rotasyonunu kaldırır çöpe atarım. Şimdilik Pistons franchiseına fazla masraf çıkarmak istemiyorum. Rodney Stuckey’e tek yön, mümkünse uzun mesafe, tekerlek üstü, motor yani, kanat civarı bir uçuşla işe başlayabilirler.

Doğu konferansının alt kısmından5 kısmen sıyrılmaları bu rotada pek mantıklı değil. Ellerindeki parçaların takas değeri sıfıra yaklaşıyor ve draftta da lotaryanın diplerinden iyi bir guard çıkarmak için talih kuşu gerek. Playoff potasının altında, tortunun üstünde takılmak bir NBA takımı için olabilecek en kötü durum. Değerlerinin altında da olsa eldekileri değiştirip yatışa geçmek uzun vadede en karlısı olacaktır. Size de Passiflora yazıyorum Motown halkı, bu süreçte fondip yapabilirsiniz.


orl

Chicago Bulls

Ne lazım?
Tom Thibodeau’ya keyif verici maddeler

NBA takımlarının 90 sayıdan az attıkları maçlarda kazanma yüzdeleri .167. Chicago Bulls’un bu maçlarda .625. Bulls oyununu her yerinde gözünüze çarpan Thibs imzalarından sadece biri. Derrick Rose’un çok büyük bir kısmını kaçıracağı bir sezonda, geçen sezon fark yaratan benchten Ronnie Brewer, C. J. Watson, Kyle Korver ve Ömer Aşık’ı kaybetmişken ve yerlerini Nazr Mohammed, Vladimir Radmanoviç, Marco Bellinelli, Nate Robinson gibi tedavülden kalkmasına ramak kalan oyuncularla doldurmaya çalışırken Merkez grubunun zirvesinde olmalarını da Thibodeau’dan başka bir şeyle açıklamak güç mesela.

İmzalarından bir diğerini boxscorea göz atarken Noah ve Deng’in aldığı süreler gözünüze takıldığında farkedebilirsiniz. Kırkın üstündeki süreler alamet-i farikasıdır koçun. Rose’dan ayrı geçecek bir sezonda bunları görmek fazlasıyla absürd.6

“Aaabi Rose zaten yok, bir senede adam gibi iyileşsin. Bulls da bir sene yatışa geçsin iyi bir prospect kapsın. Seneye kral olurlar.” gibi gebeş yorumlar yapmayacağım. Böyle takımlar için kazanma alışkanlığı her şeyden önce gelir. Fakat Thibs’in en azından bu sene için ipleri biraz salması daha hayırlı olacak. Deng ve Noah’ı sahada bu kadar fazla tutması onların üzerindeki fiziksel yorgunluktan çok daha fazlasına sebep olabilir. Rose’un karakteri, bir an önce parkede olabilmek için sınırları zorlamaya müsait. Koçun da böyle bir tavır içinde olması bu duruma pek yardımcı olmuyor. Rose, All-Star arasından sonra döndüğünde kendisini tepedeki yarışın içinde bulacak ve o zaman işleri ağırdan almasını beklemeyin.

Koçun kafayı rahatlatması şart ama reçeteye Sayın Thibodeau için keyif verici maddeler7 yazma yetkim var mı bilmiyorum. Bu klişe üniversite hayatına yeni atılmış gençler için ilelebet bir essay konusu olarak kalacaktır.


cha

Indiana Pacers

Ne lazım?
Bana az Hibbert, bol Granger

Frank Vogel sezon öncesi kampında bir antrenman sırasında George Hill, Paul George ve Roy Hibbert’i öne çıkarıp kollarını yana açacak şekilde diziyor. Sonuç, bir uçtan bir uca altı buçuk metre devasa bir görüntü. Bu harika fiziklerle bütün delikleri tıkayan bir savunma inşa etti Vogel. Pacers şu ana kadar 100 pozisyon başına sadece 98 sayıya izin veriyor ve bu konuda ligin en iyisi onlar.8 Fakat savunmada rakibin canına okurken diğer tarafta iyi yaptıkları şeyleri unutmuş durumdalar. Geçen sezon ligin en efektif hücum eden takımlarından biriyken bu sezon onlardan daha verimsiz hücum eden sadece Wizards var.

Vogel’in Hibbert’i boyalı alan bekçisi olarak kullanması hücumdaki etkinliğini epey zedelemiş durumda. West kariyeri boyunca boyalı alanın dışında takıldı ve Hibbert ile iyi bir ikili olmasını sağlayan özelliği de buydu. Fakat Hibbert içerden üretemiyor, West yakın mesafe skoreri değil ve en iyi penetrecilerinden Granger bu sezon maça çıkamadı. Haliyle boyalı alanda ligin en kötülerinden Pacers.

Sezon başında Paul George’un genelde top kaybıyla sonuçlanan ikili oyun denemelerinden vazgeçip West’i dağıtıcı olarak oturttular. O da kariyerinin en iyi asist istatistiklerine ulaştı ve All-Star olabilmek için takım arkadaşı Paul George ile kapışacak gibi duruyor. Şu anda pick-and-rolller Pacers hücumunda iyi işleyen tek şey; fakat ne kadar iyi savunma takımı olurlarsa olsunlar daha fazlasını üretmek zorundalar.

40 maçın ardından savunma iyice oturmuş durumda ve Koç Frank Vogel da hücumdaki sorunlara daha fazla eğildiğini söylüyor. Son referanslardan Martin Luther King’i anma günündeki Memphis maçı umut veriyor. Kendilerinden hemen sonra, ligin en iyi ikinci savunmasına karşı çok yüzdeli hücum ettiler. İt dalaşından hallice geçen maçta top kayıplarını görmezden gelebiliriz belki.

Granger dönene kadar Hibbert’i hücumda daha etkili kullanmak zorundalar. All-Star sonrasına kadar işleri rayına oturtup Granger’in da kurdukları müthiş savunma düzenine balta indirmeyeceğini düşlemekten başka şansları yok. Ne için? İlk turdan ötesi tabii ki.


was

Milwaukee Bucks

Ne lazım?
Tebdil-i mekan

– What is the difference between a bucket of shit and an Milwaukee Bucks fan?
– The bucket.

12 yıldır playoff serisi kazanamamış, 20 yıldır bubble team olmaktan bir adım fazlasını başaramamış ve ABD’de yaşamak için en kötü şehirler listesinde tepeden inmeyen bir şehirde barınan bir franchise konumuz. Sizce de artık vazgeçmenin zamanı gelmedi mi?

Milwaukee Bucks taraftarı deyince gözünüzün önüne Alim Karasu’dan fazlası geliyor mu? Bir insan neden Milwaukee Bucks taraftarı olur ki? O civarda yaşamak zorundaysan, biraz kuzeye sürüp Green Bay Packers taraftarı olabilirsin. Anlatacak yüzlerce hikayen olur. Göl kıyısından güneye doğru devam etmiş olsan tarihin en büyük oyuncusu için bağırıyor olacaksın. Karşı kıyıyı denemiş olsan Bad Boys ile güzel anıların olacak.

Ya da bırak Wisconsin’in ayazını Florida’ya yerleş. Oturduğun eve üçte biri daha az vergi ödersin, hatta o havada bir ev bulmana bile gerek kalmayabilir, sahilde yatarsın. İster Tampa Bay’e takıl, ister Miami Heat’e.

“Ben sıcağa gelemem” diyorsan çok uzağa gitme, Indiana’ya in. Lise turnuvalarını gezen, üzerinden montunu çıkarmayan mistik amcalardan ol. Havasından mıdır, suyundan mıdır bilinmez oralardan çok topçu çıkar. NBA olmuş her oyuncu için böbürlenerek girersin muhabbete. Çocuklarına Glenn Robinson’ı ya da Drew Gooden’ı anlatmaktan daha kötü olabilir mi?

Amerikan rüyası Milwaukee’de yaşanır mı? New York’ta yaşanır. Koleje gideceksen Boston’dan şaşma. Seattle’a yerleş, Supersonics’e ağla. Texas’ta müziğini dinle, canın hangi takımı tutmak istiyorsa ona yaman. Texas’tan kötü takım çıkmaz. Başkent güzel şehir, Wizards’a bile gönül vermiş olsan küfür edecek bir LeBron James’in var en azından.

Milwaukee Bucks ne ya?

  1. En azından İnan Özdemir haricindekiler Cleveland’da izlenebilir bir şeyler olduğunu düşünüyordu. []
  2. Varejao sezona sağlıklı devam edebilse muhtemelen bu aylarda takas haberini duymuş olurduk. []
  3. Marreese Speights 15 – 20 dakikalardan fazlasını hakediyor ve skor yapabilen uzun şu an en büyük ihtiyaçlardan birisi. Eğer uzun vadede de takımda olacaksa, yedek uzunun tanımı. []
  4. Grantland’den fazla yazı yazmaktan kovulmak üzere olan Zach Lowe’a bu derin koruma bilgileri için teşekkürler. []
  5. #Tortu []
  6. Thibs Bulls’un başına geçtiğinden beri ligin maç başına en çok süre alan oyuncusu Deng. []
  7. Bu terimi David Hawkins olayından sonra iyice sevmeye başladım, çok sevimli. []
  8. Geçen sezona kıyasla 5 sayı iyiler. []