Skip to content

Bundesliga: “Rückrunde” 9. Hafta

Bundesliga'da 26. haftanın ardından

9 – VfB Stuttgart nihayet bir maç kazandı. En son iç saha galibiyetini 27 Eylül 2014’de alan Stuttgart ondan sonraki 9 maçta kazanamamıştı. Kulüp tarihinin en kötü performansını sergileyen takım bu haftaya kadar evinde oynadığı 12 maçın sadece 3 tanesinde gol bulabilmişti ve 1 galibiyet ve 3 beraberlikle iç saha tablosunda son sıradaydı1. Huub Stevens’in (sonunda) kadroda bolca bulunan hücum elemanlarını kullanmaya karar vermesi Stuttgart’ın Frankfurt’a 3 gol atmasını sağladı. Fakat geçen hafta 4-0 kaybedilen Leverkusen maçı sonrası gülümseyen ve panik yapacak bir durum yok diyen Stevens bu hafta hiç de mutlu değildi. Basın toplantısına “Bu sefer siz sormadan ben bir soru sormak istiyorum, sizce bugün biz futbol mu oynadık?” şeklinde bir soru ve agresif bir yüz ifadesiyle başladı. Memnun değildi çünkü takım çok hata yapmıştı. Frankfurt açık ara daha iyi oynamıştı. Haklı olabilir ama yine de Stevens’ın her hafta verdiği farklı tepkileri anlayabilmek çok güç. O takımdan memnun değil ama haftasonu Maxim ve Daniel Ginczek çok iyi oynadılar. Ginczek iki gol attı, Maxim ise bir asist ve bir golün yanında bir de çizgiden top çıkartıp adeta yedek bırakıldığı günlerin acısını çıkardı.2

schmid

Jonathan Schmid ve kardeşi Anthony Kaynak: Bild

3 – Stuttgart kazanmasına rağmen son sıradan kurtulamadı. Son 3 maçta gol bile bulamadan kaybeden, düşme potasındaki Freiburg bu haftanın en güzel maçlarından birinde, Augsburg’u puansız gönderdi. Böylece hem alttakilerin kendisini yakalamasına izin vermedi hem de düşme hattının bir sıra üstüne yükseldi.

Christian Streich ligin en renkli ve bilgili teknik direktörlerinden. Haftalardır sahalarındaki çimin çok kötü olduğunu ve hızlı futbol oynamanın imkansızlaştığını söylüyordu. Freiburg bu hafta yenilenmiş çimleri üzerinde oynadı. Sahadaki futbol gerçekten hızlandı. Daha önceki iç saha kayıplarına sadece çim bahane olarak gösterilemez ama Streich’ın çok da büyük olmayan istekleri karşılandığında, güzel işler ortaya çıkıyor. Kazanan sadece Freiburg değil, Bundesliga izleyicileri de oluyor. Bu maçın tek güzelliği oynanan futbol da değildi. Jonathan Schmid, Freiburg’un ilk golünü attıktan sonra top toplayıcı çocuğa koştu. Ardından bütün takım onlara katıldı. Maç sonrası bunu neden yaptığı sorulunca “Planlanmış bir şey değildi. Golü attıktan sonra saha kenarında kardeşim Anthony gördüm ve ona doğru koştum” dedi. Bu maçta top toplayıcılık yapan Anthony, 16 yaşında ve Freiburg futbol akademisinde.

tayfun_klopp

Tayfun & Klopp Kaynak : bvb.de

10 – Tayfun Korkut’un Hannover’i bu hafta da kaybedince, galip gelememe serisini 10’a çıkardı. Kulüp başkanı Martin Kind ve taraftarlar arasında uzun süredir devam eden sorunlar takıma da yansımaya başladı. Kind, statlarda güvenlik konusunda en sert önlemlerin alınmasını isteyen, taraftarın fişleme onun ise tedbir olarak gördüğü uygulamaları destekleyen, ağır hapis cezalarını bile onaylayan bir isim. Bundesliga’da, kulüp sahipliğini %51 ile taraftara veren kuralın değişmesi için de yıllardır mücadele ediyor. Martin Kind’e göre Bundesliga’nın ayakta kalabilmesi için milyarderlerin tıpkı İngiltere’de olduğu gibi kulüplere sahip olabilmesi gerekiyor. Tüm bu fikirlere karşı olan Hannover’in taraftar grupları da artık yeter deyip bu sezon A takım maçlarını izlemeyi bıraktılar ve 4. ligde oynayan ikinci takımın maçlarına gidiyorlar. Tüm bunlarla ilgisi var mıdır bilinmez ama evinde en iyi oynayan, zor yenilen takımlardan biri olan Hannover bu hafta evinde 6. yenilgisini aldı. Geçen sezon göreve geldikten sonra çok iyi işler yapan Tayfun için de tehlike çanları çalmaya başladı. Aslında kötü futbol oynamıyorlar. Son üç hafta Bayern, Gladbach ve Dortmund’la oynamaları biraz da talihsizlikti. Özellikle Bayern ve Dortmund karşısında iyi de oynadılar. Bayern’e direnseler de güçleri yetmedi. Dortmund maçında ise maç 1-1 giderken çıkan ucuz bir kırmızı kart belki de maçı kaybetmelerine neden oldu. Verdikleri mücadelenin, en azından kalecileri Zieler’in, hakkı bu olmasa da artık düşme hattına çok yakınlar. Buradan kurtulsalar da Martin Kind gelecek sene Tayfun’la devam etmek ister mi onu kestirmek çok güç.

700 – Borussia Dortmund, Hannover’i yenip ateş hattına doğru gönderirken, Bundesliga tarihinde 700. galibiyetini aldı. Dortmund ligin ilk yarısı 17 maçta 15 puan almıştı. İkinci yarıda daha 9. haftada 18 puan toplamış oldular. Jürgen Klopp maç sonrası “puan durumuna bakarsanız bu galibiyetin ne kadar önemli olduğunu anlarsınız” dedi. Gerçekten de kaybetmeleri durmunda Hannover’le aynı puana geleceklerdi ve haftalardır kazanmalarına rağmen ligin dibinden çok da uzaklaşamamış olacaklardı. Dortmund ve Klopp hala tamamen rahatlamış sayılmaz. Hedefleri en azından bir Avrupa Kupası bileti ama ligin orta sıraları da karışık. Tekrar son üç sıraya inmeseler de ilk 6 sıraya tırmanmaları da zor gözüküyor.

12 – Hamburg, Hertha Berlin’e 1-0 kaybettikten sonra Joe Zinnbauer’in görevine son verdi. Zinnbauer’in yerineyse sportif direktörleri Peter Knäbel teknik direktör oldu. (Çalışanını kovup yerine geçen müdür ) Böylece son 5 yılda 12. defa (11 farklı isim) teknik direktör değiştirmiş oldular.

neuer

Neuer Kaynak: focus.de

15 – Dortmund’a karşı 12 Nisan 2014’de oynadıkları maçtan sonra evindeki 15 Bundesliga maçında yenilmeyen Bayern sonunda kaybetti. Borussia Mönchengladbach artık Şampiyonlar Ligi’ne direkt katılmak istiyor ve bunun için ilk 3 sırayı hedefliyor. Maçtan sonra Granit Xhaka’nın “Bayern’i yenebiliyorsak bizim de ŞampyonlarLigi’nde olmamız lazım” sözleri de bu isteği gösteriyor. Fakat Bayern’in tüm istatistiklerde üstün olduğu (Şut 18-4, Topa sahip olma: 68 – 32, isabetli pas: %92 – %76 vs… ) maçı kaybetmesinin nedeni sadece M’Gladbach’ın oyunu değil, Neuer’in belki de kariyerinin en kötü maçını çıkarması ve yaptığı büyük hata. Bu yüzden tıpkı 4-1 kaybettikleri Wolfsburg maçında olduğu gibi, bu maçı da Bayern’de düşüşün başlangıcı olarak görmek isteyen olursa yanılacaktır. O gün daha gelmedi ama çok uzak değil.

  1. Dış sahada 7. []
  2. Yukarıdaki fotoğraf için: www.dw.de []