Skip to content

Bundesliga: İngiliz Haftası

Bundesliga'nın 19. haftası geride kaldı.

Bundesliga’da 19. hafta maçları hafta içi oynandı. Bu tip haftalar Almanya’da İngiliz Haftası olarak adlandırılıyor. Bu haftadan yine aklımda kalan bir kaç rakam ve anlattıkları.


4 – Augsburg, İlhan Mansız’ın yetiştiği takım, Bundesliga’da dördüncü senesinde dördüncü sırada. Bu başarının arkasında bir çok isim var ama en büyük pay Markus Weinzierl’in. Yazıhanede Augsburg üzerine, daha önceki sezonlarda Ozan Can Sülüm’le bir çok kez konuşmuştuk, Weinzierl’i de en iyi hoca seçmiştik.1 Genç, tecrübesiz bir hocaydı ama çok iyi işler yapıyordu. Takımı da bir çok kez öne geçtiği maçları belki de bu tecrübesizlik yüzünden kaybetti. Ama bu sene bunlar geride kaldı. Her sezona düşük bütçesi ve market değeri yüzünden en büyük düşme adayı olarak başlayan Augsburg şu anda ligin en sağlam takımlarından. Moneyball hayranları eğer futbolda bir örnek arıyorsa Augsburg’dan daha iyisini bulamayacaklar. Onların hikayesini anlatmak çok zor ama birileri uzun uzun yazacaktır. Her şeyi doğru hamlelerle sıfırdan bugüne getirdiler. Türkiye’de bir türlü yapamayan Halil Altıntop takımın en önemli futbolcularından, yine Türkiye’de bir ay boyunca U-20 dünya kupasında gözler önünde olup da konuşulmayan Ganalı Abdul Rahman Baba her gün değerini ikiye katlıyor, bir iki yıl önce kimsenin yüzüne bakmadığı Tobias Werner aranılan adam durumunda, Raul Bobadilla 6 gol 2 asistle veya Hollandılı Paul Verhaegh 5 gol 2 asistle takımını sırtlıyor. Daha çok isim var, bunların bir kısmı alt yapıdan gelirken bir kısmı da en fazla 1,5 milyon verilerek takıma kazandırıldı. Biri diğerinden daha önemli değil, herkes önemli, kimse kimseden üstün değil. Markus Weinzierl’in elinde bir yıldız yok ama büyük beceriyle işlediği bir takım var. İleride dünyanın en iyi teknik direktörleri arasında adı geçer mi bilinmez ama şu anda bu ligin en güzel hikayelerinden birini oluşturuyor.


luhukay

0 – Jos Luhukay Augsburg’u tarihinde ilk defa birinci lige getiren, orada düşme tehlikesi yaşayan tecrübesiz takımı son maça kadar bırakmayıp ligde tutan teknik direktördü. Sonra belki istenmediği belki de iyi bir teklif aldığı için Hertha Berlin’e geçti ve yerini Markus Weinzierl’a bıraktı. Hertha’da ilk zamanlarda, hatta bu sezon başında da işler yolunda gidiyor gözükse de son 3 haftada takımı sıfır gol atabildi. Buna karşılık 8 gol yedi ve birden kendini 17. sırada buldu. Luhukay’ın koltuğu ciddi şekilde sallantıda. Leverkusen karşısında 0-1 kaybedilen maç sonunda Hertha menajeri Michael Preetz, Luhukay’ın hala görevde olduğunu söylese de “Saf değiliz, puan durumunu okuyabiliyoruz” dedi. Puan durumundan veya kaybedilen maçtan da öte Hertha Berlin’in bu maçta gol şansı denilebilecek pozisyon sayısı da sıfır. Michael Preetz ilginç bir isim. 2009’da devraldığı menajerlik görevi süresince aralarında Babel, Skibbe gibi tanıdık isimlerin de olduğu 7 tane teknik direktörle çalıştı. Takım 2 defa küme düştü. Şimdi de Luhukay’ın geleceği sorulduğunda, “Saf değiliz, puan durumunu okuyabiliyoruz” diyor. Lassoga’yı Hamburg’a, Ramos’u Dortmund’a göndermeyi muhtemelen Jos Luhukay istemedi. Ligin en iyi golcülerinden olan bu iki ismin ayrılığı ne Hertha’ya ne de kendilerine yaradı. Son Leverkusen maçında da Hertha’nın 8 tane 11’de oynayabilecek oyuncusu sakattı. Almanya’da bu Berlin filmi daha önce bir çok kez izlendi. Neler olacağı ortada. Preetz belki de en çok teknik direktörle çalışan veya ikinci ligde en çok şampiyonluk yaşayan menajer olma peşinde.  Berlin için şu anda söylenebilecek tek şey: hoş geldin ateş hattına.


lattek

80 – Almanya’nın en başarılı teknik direktörü denildiğinde ilk söylenen isimlerden olan, Bayern München, Borussia Mönchengladbach, Borussia Dortmund, Barcelona, FC Köln, Schalke 04’ü çalıştıran, 3 büyük Avrupa Kupasını Trapattoni’yle birlikte dünyada kazanan iki kişiden biri olan, 8 Bundesliga ve 3 Almanya kupası şampiyonluğu kazanan Udo Lattek 80 yaşında hayata veda etti. Bu haftaki maçlarda, Almanya’da çalıştırdığı takımlardan sadece Borussia Mönchengladbach galip gelebildi. Yetmişlerin Borussia Mönchengladbach efsanesinde onun da büyük payı vardı.


18 – Borussia Dortmund.

  1. Biz demiştik demenin güzelliği []