Skip to content

I

Bir çekilirseniz, maç izleyeceğiz.

Şimdi size bir kart tanıtacağım, daha önceleri rahatça yaptığınız her şeyi belli bir ücret karşılığında, vatandaşlık ve banka bilgileriniz dahil her türlü özel şeyinizi ilgili ilgisiz tüm kurumlara ileterek yapmanızı sağlayacak. Ama arada sorunlar olacak. Daha önce bu kart olmadan yapabildiğiniz şeyleri, istediğiniz anda değil de, sistem oturmadığı için biraz daha geç şekilde yapacaksınız. Ama olacak o kadar.

Koltuğunuzdan kaldırıp, tabureye oturtacak sizi bir nevi. Rahatınızı bozacak. Ama tabure de iyi, anlaşmalı bir marangozun taburesi. Bizim tanıdık kendisi. Biraz tecrübesiz ve henüz işi yeni yeni öğrendiğinden falsoları olacak, ona hazır olun.

Kart diyordum. Tribün terörünü de bitirecek bu kart. Bu kartı almayan herkes kötü insandır bu arada. Yani hepiniz çok kötü insanlardınız. İyi insanlar olmanıza da yardım edecek bu kart.

Neyse ne diyordum, bir şey değil, bilimkurgu filmlerinde beyne takılan çip gibi bir şey. Deli Dumrul’un OGS’si. Zaten bedavaya yapabiliyor durumda olduğunuz şeyleri belli bir ücret karşılığında yapacaksınız. Basit.

***

Reklamında 45 yıllık futbolsever babama sırf Passolig’i yok diye iğrenç bir holigan muamelesi yapan bir değer var artık. 80’li yılların o özlenen kardeşliğini, farklı renklerin dostça tribünlerini getirecek olan, ama her nedense daha tanıtımında bile ayrıştıran bir güzellik. Onu biz de anlamadık.

İstanbul’daki şube sayısı mahalle bakkalımızla aynı sayıda olmasına karşın “Türk sporunun yükselen değeri haline gelen” Aktifbank diye bir yerden alınıyor. Bakkalımız Enver Amca henüz bunu bilmediği için kıskanmıyor bankayı büyük ihtimalle. Size bir kart veriyorlar, bunu alışverişlerinizde, maçlara girişte, toplu taşımada kısaca hayatın her alanında kullanabiliyorsunuz. Çünkü daha önceleri gişe önüne falan geldiğinizde “aaa…” deyip geri dönüyordunuz, “bunun önüne geçildi”.

***

Birkaç senedir hentbola olan ilgi artsın diye Galatasaray ve Fenerbahçe kulüpleri lige çekilmeye çalışılıyor. Her şeyimiz futboldan hareketle gittiği için, futbol seyircisini tribüne çekip ilgi oluşturma konusunda bayağı ısrarlıydı hentbol camiası. Zaten bilmeyene “ya futbolun elle oynananı” diye anlatılır yıllardır.

Hentbol şahsına münhasırdır. Hentbolseverler ortaokul veya lisede oynamış ya da izlemiştir, sadece oyunu sevdiği için izlemeye gelirler maçları. Çoğunluğunun hentbol bilgisi yüksek, maçta gelişen olaylara tepkisi kurallara bağlıdır. Aşırılık olmaz. Maçlara giriş, son birkaç sezonun şampiyonu Beşiktaş’ın salonunda bile ücretsizdir. Zira ilgiye ve desteğe muhtaçtır hentbol takımları. Herhangi bir Avrupa kupası maçında kantine “merhaba giriş şurası mı” deyip yerinize oturduğunuzu düşünün. Buna rağmen ilgi azdır.

Beşiktaş Mogaz geçtiğimiz hafta tarihinde ilk kez EHF Şampiyonlar Ligi’ne kaldı. Ben bunun etkisi medyada oyuncuların ve sporun tanıtılması, yayın haklarının coşması ve gelirlerin, yani ilginin artması minvalinde olur diye düşünürken, “yükselen değer” şeklinde oldu. Özetleyeyim o zaman:

Durum

Ligin en büyük takımı Beşiktaş’ın EHF Kupası üst tur maçlarına 3750 kez duyuru yapılmasına karşın ancak 150 civarı taraftar geliyor. Gelenlerin çok azı sporu tanıyor. Sporu tanımak için değil, bağırmak için geliyor.

Olan

Passo Genel Müdürü Özgür Gündoğan; “Hentbol, Almanya, İsveç, Fransa gibi ülkelerde ikinci spor dalı olarak dikkati çekiyor. Onbinlerce taraftar, salonlara hentbol için akın ediyor. Ülkemizi Şampiyonlar Ligi’nde temsil eden Beşiktaş da orada devlerle mücadele ediyor. Biz de bu spor dalına gerekli desteği veriyor olacağız” diyor.

Durum

Kadınlarda Süper Lig’in son şampiyonu, iki kez Challenge Kupası finalisti Muratpaşa Belediyesi, salonu EHF standartlarına uygun olmadığı için Şampiyonlar Ligi elemesine alınmadı.

Olan

Türkiye Hentbol Federasyonu Başkanı Bilal Eyüboğlu; “Artık hentbolseverler, ‘www.passo.com.tr’ye girerek biletlerini rahatlıkla alabilir, özel turnikelerden ve el terminallerinden geçerek salonlarımızda maçlarını izleyebilir” diyor.

***

Passolig’in buradaki katkısını ben anlayamadım. Zaten onlar da olayı anlamadan girmişler galiba işin içine. Sıkıntı yaşamasalar bari. Ha ama sevindirici bir gelişme var, kağıt bilet uygulaması da devam edecekmiş. Burada herkesin aklına aynı soru geliyor:

YA MAÇLAR BEDAVAYDI, HANGİ KAĞIT BİLET?

Neyse, zaten kimse gelmiyordu.

Spor öldü. Emeği geçen herkese teşekkürler.