Skip to content

Raheem Sterling

Raheem Sterling ile geleceğe daha ümitli bakan Liverpool...

Liverpool cephesinde son 10 maç mevcut durumda camiayı memnun eden bir dönem olarak değerlendirilebilir. Özellikle Anfield’da oynanan Wigan karşılaşmasında alınan 3-0’lık galibiyetin önemi yadsınamaz. Geçtiğimiz 10 gün içinde alınan So’ton (iç saha)  ve West Ham (deplasman) galibiyetleri de taraftarları için çok değerliydi. Eğer tırmanış rüyalarını gerçeğe dönüştüreceklerse bunu öncelikle kendi evlerinde ikinci sınıf takımlarına karşı hata yapmayarak başaracaklar. Daha sonra da deplasman maçlarında maksimum puan almalılar. Geçen yıl Anfield’da direklere takılıyorlardı. Deplasman maçlarında ise ilk golü yedikten sonra maça ortak olamıyorlardı.

Ama takım tabii ki hala taraftarının istediği seviyenin çok uzağında. Örneğin Spurs karşısında alınan mağlubiyet cesaret kırıcı nitelikteydi. Bale’i durduramadılar. Daha da öncesinde Swansea karşısında da zorlandılar.

Görünen o ki ligde 5. sıra için kıyasıya bir yarış olacak. Liverpool da adaylardan biri. Bunun için galibiyet serisi yakalamaları gerekiyor. 5-6 maç üst üste kazanabilirlerse geçen seneye göre daha ileri gitmiş olacaklar. Kritik Christmas dönemini içinde bulunduran Aralık-Ocak-Şubat ayları yıllardır İngiltere’de ligin kaderinin belirlendiği dönem olarak öne çıkmıştır. Mart ayına moralli giren takım çoğu zaman yakaladığı momentumu sezon sonuna kadar taşımayı başarmıştır.

Konuyu fazla dağıtmadan futbol sahasına ve oyunculara bakalım. Önceki yazımda bahsettiğim genç oyuncular geçtiğimiz 8-10 haftalık döneme damgalarını vurdular. Sterling, Suso, Wisdom, Coady, Yeşil, Flanagan ve Robinson çeşitli mücadelelerde görev aldı. Martin Kelly’nin sakatlığında Wisdom sağ bekte sürekli oynadı. Suso takımın jokeri oldu. Robinson ve Flanagan deplasmandaki Anzhi karşılaşmasında geçen sene kaldıkları yerden devam ettiler. Aynı karşılaşmada Coady ilk resmi maçını oynadı. Yeşil kupa maçlarının tercihi oldu. Ancak bu oyunculardan birisi gerçekten fark yaratan oyuncu olmayı başardı: Raheem Sterling.

Akıllı TV’yi izleyenler bilirler. Futbolla ilgili videoların birinde 2 genç oyuncu karşılıklı geçip topla yeteneklerini sergiliyorlar. Daha sonra takım arkadaşlarından oluşan arkadaki grup onları değerlendiriyor ve kazananı seçiyor. Daha önce izlememiş olanlar aşağıdaki videoya göz atabilir.

İşte Raheem Sterling videodaki bu yarışmanın galibi. 14 yaşında Rafa Benitez tarafından QPR Academy’den Liverpool’a transfer edildi. Çok küçük yaslardan beri seçilmiş muamelesi gördüğü için yaşına göre büyük bir transfer ücreti (600 bin sterlin civarında) ödendiğini söyleyebilirim. 2011 yılında u-18 liginde Southend karşısında attığı 5 gol gündeme gelmesine neden oldu. 2012 yılının başında Avrupa’nın elit akademilerinin davet edildiği bir altyapı turnuvası olan NextGen Series’de gösterdiği performans sonrasında Kenny Dalglish tarafından Anfield’da oynanan ve Liverpool’un 2-1 kaybettiği Wigan Athletic maçında son dakikalarda görev aldı. 2012 Mart’ında oynanan bu maçta Sterling, Liverpool formasını giymiş en genç ikinci oyuncu oldu. O gün 17 yaşını sadece 107 gün ile geçmişti.1 Sezon başında Kuzey Amerika’da oynanan hazırlık maçlarında kendini gösteren Sterling, sezon açılışı niteliğindeki Leverkusen maçında Anfield’da gol atıp bu sezon oynamaya niyetli olduğunu göstermişti.

Haftalar ilerledikçe hücum oyunundaki sıkıntıları gidermekte zorluk çeken Liverpool, genç oyunculara dönerken ilk alternatif genç Raheem oldu. Geçtiğimiz yılın şampiyonu Man City karşısında 90 dakika oyunda kalarak etkili bir oyun ortaya koydu. İngiltere’de geçtiğimiz aylarda yayınlanan ve Liverpool cephesinde bu sezon başı çalışmalarını konu alan “Being Liverpool” isimli belgeselin Man City maçı sonrası soyunma odası görüntülerinde Brendan Rodgers-Ian Ayre (Liverpool Futbol Direktörü) ikilisi Sterling ile Kolo Toure arasındaki mücadelelerin ne kadar etkileyici olduğunu konuşuyorlar. Bu maç sonrasında bulduğu fırsatları etkili performanslara dönüştürmeyi devam ettirirken Jamaika asıllı (John Barnes gibi)  Reading karşısında golle tanışmayı da başardı. Liverpool formasıyla gol atan en genç oyuncu Michael Owen. Sterling böylece bu unvanın da runner-up’ı oldu.

Son 1.5 yıl içinde KOP tarafı Luis Suarez’e bir partner arıyordu. Sterling, Kuyt ve Carroll ile yakalanamayan ikiliyi sunmuş görünüyor.  Raheem şimdiye kadar denenen alternatiflerin içinde Suarez’in hızına ayak uydurmayı başarabilmiş tek isim. Brendan Rodgers uzun yıllardır Barca modelini takip eden onların oynadığı 4-3-3’u uygulamak isteyen bir teknik direktör. Andy Carroll ile anlaşamamalarının baş nedeni de bu.2 Ibrahimoviç-Barcelona sendromu diye adlandıralım. Brendan Rodgers orta saha oyuncularından topa sahip olmalarını beklerken forvet oyuncularının penetre yeteneklerinin öne çıkmasını istiyor. Sterling bu sistem içinde kenar beklerine gerekli baskıyı uygulayabiliyor. Dripling halindeyken top hakimiyeti harika. Rakiplerinin içinden geçebiliyor. Ayrıca çok da hızlı. Ancak aslında onu diğer oyunculardan ayıran asil özellik, yeteneğinin verdiği özgüvenle sakin hareket edebilmesi. Top hakimiyeti olan oyuncular kilit pozisyonlarda golü önce hayal eder, sonra da attırırlar. Pas verdiklerinde o topun nasıl bir vuruşla gol olabileceğini henüz pası vermeden kafalarında canlandırmışlardır. Sterling işte bu canlandırma özelliğiyle “Ben buradayım!” diyor.

İngiltere basını geçtiğimiz günlerde Alex Ferguson’ın Raheem Sterling’i Liverpool’dan çalma niyetini de kaleme aldı. Bence bugünlerde yeni bir Liverpool efsanesinin oluşmasının ilk adımlarını izliyoruz. Michael Owen, Robbie Fowler, Gerrard ve birçok “KOP” efsanesinin izlerini takip eden bir oyuncu geliyor. İngiliz basını galibiyete dönüşmeyen maçlarda Rodgers’ı genç oyuncuya çok fazla yük vermekle suçluyor ama ben bu değerlendirmelere pek katılmıyorum. Bence Raheem verilen görevi en iyi şekilde yapıyor ve sahada olması Liverpool adına farka dönüşüyor. Gerçekten çok etkileyici bir potansiyel olduğunu söylemeliyim.

Aşağıdaki videonun kalitesi için özür dilemek isterim. Maalesef Youtube daha iyisini sunmuyor. Ancak Gary Neville’ın analizi çok önemli. İngiltere’de futbol camiasında çok sevilen,3 Alex Ferguson’ın sahadaki kolu olmuş bir oyuncu Sterling’den bahsederken kelimeleri kaybediyor.

Raheem’den ilerideki haftalarda bahsetmeye devam edeceğim. Bence bu sezon rüzgarın dönmesinin baş nedeni onun görev alıyor olması. Bugünlerde Liverpool taraftarının memnun olduğunu söyleyebiliriz. Kaybedilen Man U maçından sonra sezonun inişli-çıkışlı olacağını yazmıştım. Ancak Academy’nin bu kadar katkı sağlayabileceğini öngörememiştim. Şimdi haftalar ilerledikçe Suarez-Sterling ikilisine Henderson, Shelvey, Downing ve Borini gibi daha tecrübeli oyuncuların da dahil olacağına inanıyorum. Özellikle West Ham karşısında Downing’in 25 dakikalık ilk yarı performansı ve Henderson ve Shelvey’nin ikinci yarı maçı koparmaları bu ışığı verdi. Joe Cole bile skora katkıda bulundu. Bu da 5. sırayı kovalarken önemli etken olacaktır.

  1. En genç oyuncu yine bu sezonun gençlerinden Jack Robinson. []
  2. West Ham, Carroll’ın asistleriyle EPL’de sezonun flaş takımı… []
  3. Liverpool taraftarı bu değerlendirmenin dışındadır. []