Skip to content

26 Senedir Atlayan Adam

Dragutin Topic'in hikayesi.

2008 pekin oyunlarının açılış töreninde iddialı takım elbisesiyle angola bayrağını taşıyan 40 yaşında bir adam vardı. adı joão n’tyamba olan bu adam maratona katılıp, tarihte 6 olimpiyat gören ilk erkek atlet olmuştu. 800, 1000, 1500, 3000, 10000, yarı maraton ve maratonda ülkesinin bütün rekorlarını elinde bulunduran bu ihtiyar delikanlının olimpiyatlarda, ülkesinin insanlarına bu büyük organizasyonun bir parçası olduğunu hissettirmek dışında, herhangi bir başarısı yoktu. türkiye’de olduğu gibi angola’da da kendi sporcuları için “bu nasıl atlet, koşamıyorsan gitme” diyenler var mıydı bilmiyorum ama işte şu an mesela angola’dan kilometrelerce ötede farklı bir kıtada, farklı bir dilde kendisinden bahsediliyor.

londra oyunlarının ardından ise n’tyamba’nın bu rekoruna bir ortak daha gelecek. hem de tamamen bir iddia üzerine.

1992’de derya büyükuncu’nun da ilk olimpiyatı olan 1992 barcelona oyunlarında, malum olaylar nedeniyle yugoslav sporcuların ancak bağımsız olimpik atlet olarak yarışmasına izin verilmişti. bunlardan biri de, 2 sene önce dünya gençler rekorunu kırdıktan 3 hafta sonra henüz 19 yaşında kendi evinde avrupa şampiyonu olan ve yugoslavya’da yılın sporcusu seçilen1 sırp yüksek atlamacı dragutin topic’ti.

olimpik kariyerine barcelona’da sotomayor gibi bir efsaneyle finalde yarışarak başlayan topic’in ertesi yaz belgrad’da atladığı 2.38, tarihin en iyi 10. derecesi olsa da, bir daha geçemeyeceği ve hep kovalayacağı bir yüksekliktir. kariyeri boyunca değişik turnuvalar kazanıp, dereceler yapsa da, 3’ünde finalde yarıştığı 5 olimpiyatta da kürsüye çıkamaz. 1994 atlanta oyunlarında son hakkında madalya için 2.37’yi dener ancak başaramaz ve 4. olur. bir daha da madalyaya yaklaşamaz.

“atlanta’daki o son atlayışta hala bara değmediğimi söylüyorum ama yine de bir şekilde düştü” diyerek anlatıyor topic o anı, athletics weekly dergisine.2

her ne kadar kabul etmese de, 2001’de doping testinden geçemez ve bir çeşit anabolik steroid3 kullandığı için 2 sene ceza alır ama olimpiyat macerasına devam eder. kendisi gibi sırbistan rekortmeni olan ve aynı zamanda antrenörlüğünü yaptığı üç adım atlamacı eşi biljana mitrovic-topic ile beraber katıldığı pekin oyunlarında finale çıkamaz ve artan sırt ağrılarının da etkisiyle sporu bırakır.

geçtiğimiz sene ocak ayında kendisi gibi sırt ağrıları yaşayan eşinin tedavisi için, türk futbol dünyasının gregory house’u olan, bayern münih’in ünlü alman doktoru wohlfahrt’a giderler. dr wohlfahrt, topic’e neden yarışmadığını sorar. son iki yılı doğru düzgün antrenman yapmadan eşini çalıştırarak geçiren topic, sırtındaki ağrılardan bahseder. bunun üzerine alman doktor, 40 yaşındaki topic’e ilginç bir iddia teklif eder. buna göre dr wohlfahrt topic’i tedavi edecektir ve sırp atlet olimpiyatlara katılabilirse para da almayacaktır. iddiaya birkaç tur bira ve bayern münih’in birkaç şampiyonlar ligi maçı bileti de eklenir ve 40 yaşında yarışmak için yepyeni bir motivasyon bulan topic, toplamda 6. olimpiyatına katılmaya hak kazanır.

41 yaşındaki dragutin “drag” topic, olimpiyat oyunları tarihinde yarışacak en yaşlı yüksek atlamacı olacak. yağmur yağmadığı takdirde final şansının olduğuna inanıyor. 19 yaşında atladığı 2.37 hala geçerli bir gençler rekoru. 38 yaşında atladığı 2.31 ise, 35 yaş üzeri dünya rekoru. bu seneki en iyi derecesi 2.284 ve bu da 40 yaşını geride bırakmış birinin yaptığı en iyi derece. 20 seneyi aşkın bir süredir yarışan drag şimdiden tarihe geçti bile, londra’da yüksek atlama elemelerini izlemek için de başlı başına bir sebep olacak gibi duruyor.

  1. daha sonra aynı ödülü savicevic, mijatovic, grbic, djordjevic, bodiroga, cavic ve djokovic gibi yıldızlar da kazanacaktı. []
  2. http://www.youtube.com/watch?v=xS4twW2gXqc []
  3. daha önce linford christie, guillermo coria, petr korda, edgar davids, fernando couto, mohammed kallon gibi ünlü sporcuların da başını yakan nandrolone maddesi. []
  4. yazının altında bu atlayışı görebilirsiniz. []