Syracuse, So.
6-4, SG
Philadelphia, Pennsylvania (1991)
Triple-threat. Yani İnönü stadyumunun konumunu bilenler için söylüyorum, aynı anda pas, şut ve dripling tehdidi yaratabilen topçu… Kimi scout çevrelerinde adeta bir fetiş olan bu özelliğe nedense ben de kayıtsız kalamıyorum. Son yıllarda aklımda kalanlardan Stephen Curry dedik, James Harden dedik, en son şanı büyük Kemba Paşa dedik1 bu yıl da Dion Waiters diyoruz. Üçlü tehdide bir de old school oyun mantalitesi2 eklenince Yazıhane draftında hemen Waiters’ı kapmış olmam ve siftahı da onunla yapmam garipsenmemeli.
Neymiş efendim, daha kolejde ilk 5 çıkamayan oyuncu lağıri3 olur muymuş? 12.6 sayı ortalamasıyla değil All-Star olmak, Batuğ turnuvalarında MVP olabilecek miymiş? Kulislerde böyle birtakım iddialar almış yürümüş… Nedense kimse bu çocuğun bütün sene gıkını çıkarmadan benchten gelip takır takır topunu oynamasından bahsetmiyor!? İlk sene koçuyla yaşadığı sorunları ikinci sene sineye çekmesi, olgunlaşması neden görmezden geliniyor sevgili Cem Pekdoğru? Biz mi bir yerde hata yapıyoruz?
Tepesini Enes’in devreleri olan Harrison Barnes, Jared Sullinger ve Kyrie Irving’in oluşturduğu 2010 RSCI’ında Dion Waiters 23’üncü sırada gösterilmişti. ESPN biraz daha optimist davranıp Fab Melo’nun ardından 15’inci sıraya koymuştu ki o dönemde şutu ve parmak hassasiyeti o yaştaki bir oyuncuya göre oldukça olgun bir oyuncu için bu sıralama bana daha makul gelmişti. Aynı Bradley Beal’da olduğu gibi şutu belki beklenen oranda gelişmedi4 ama savunmasını Syracuse’un sisteminde çok fazla gösterme şansı bulamasa da çok iyi bir düzeye getirdi. Yine de bir üst seviyede boyu özellikle 2 numaraları savunurken dezavantaj yaratacaktır. Atletik olmasına rağmen anormal patlayıcı bir oyuncu olmaması da maalesef boy dezavantajını örtemiyor. Ancak vücut yapısı olarak Van Gobbel’i aratmaması cılız 2 numaralarla dolu olan bir draftta kendisine önemli bir avantaj sağlıyor. Dwyane Wade karşılaştırmaları biraz da buradan kaynaklanıyor ama yazının gidişatı açısından gelin Dwyane Wade karşılaştırmalarını aradan güzelce bir çıkartalım ki rahat rahat devam edelim.5 Bu karşılaştırmanın cortladığı başlıca yer bahse konu iki oyuncunun faul çizgisine gitme sıklığı. Waiters’ın FTA/FGA rakamları 0.33 değil de 0.5-0.6 civarlarında seyrediyor olsaydı bu ihtimali sizinle oturur daha ciddi bir şekilde konuşurdum ama bu rakamlar pozisyonu için kısa olan boyuyla birleşince bana göre rebuilding yapan bir takımda çok temel parçalardan biri olma ihtimali de ortadan kalkıyor.
Triple-threat dediğimiz bir oyuncunun şık bir pick and roll oyununun olması da gayet normaldir ki bence evladımın son günlerde mock draftlarda roketlenmesinin başlıca sebeplerinden birisi bu.6 Dikkat edin zaten draft günü yaklaştıkça pick and roll oyuncusu genellikle birkaç sıra yükselir. Waiters’dan oyun kurucu olur mu, elbette olmaz ama 0.26 AST/FGA ortalaması kendi pozisyonu için hiç de fena değil. Bir de şu var Serhat, demek ki o East Coast/Phila yöresinin havasından mıdır, suyundan mıdır adama öyle bir swagger aşılanıyor ki, vücut dili, driplingi aynı Tyreke Evans’a benziyor.7 Boyu dışında en büyük dezavantajı ise yer yer şut seçimleri neredeyse Tyreke the Phenom’u8 bile aratıyor. İlk yıl hiç varlık gösteremeyip ikinci yıl da benchten gelmesinin de başlıca sebebi bu.
Bir diğer fazla göze çarpmayan ama bence önemli bir özelliği de istikrar. Tek tek maç istatistiklerine baktığımız zaman (selam size Güntekin Onay, Ersin Düzen, Sergen Yalçın ve İhsan Bayülken!) özellikle kolej basketbolunda nadir olan bir durumla karşılaşıyoruz; belirli bir seviyenin altına düşmeden -yukarıda bahsettiğim kariyerinin belki de en kritik maçını dışarıda tutarsak- düzenli katkısını vermiş. İki elini de kullanabilmesi, kendi şutunu yaratabilmesi, bire birdeki başarısı (0.84 PPP) ve kağnı gibi oynatan Boeheim’a rağmen açık alanı bulunca harikalar yaratması, istikrarıyla birleşince ortaya eli yüzü düzgün bir 2 numara prospect çıkıyor. David Thorpe yazdığı zaman iyi güzel, biz söyleyince hemen aaauuu oluyor. Bakın ben David Thorpe’un basketbol bilgisine laf söylemiyorum. Ama adamlığını ayrıca tartışırız orası ayrı. Şimdi gelelim Odadaki Fil konusuna, yani Syracuse için sezonun son maçı olan Ohio State maçına… Waiters’ın erken faul problemine girmesi ve bu faullerin bazılarının hakemler tarafından çok ucuz çalınması ritmini bozdu ve maçı 2/8 gibi skandal bir şut isabetiyle bitirdi. Senelerdir “Nisan-Mayıs ayları, gevşer gönül yayları” diyorsak bir sebebi var. Ben buraya kırmızı kalemle bir nokta koyarım arkadaş, hiç kimse kusura bakmasın.
Görüldüğü gibi yukarıda bahsettiğimiz bir iki pürüz dışında oyunun hemen hemen bütün alanlarında evladımın yetenekleri belirli bir seviyenin üzerinde. Savunma yapabilen, potaya gidebilen, şutu olan, pozisyonuna göre topu paylaşabilen, atletik ve sağlam vücut yapısına rağmen boyu kısa olan bir oyuncu NBA’de nasıl bir rol üstlenir? Bence iyi takımlarda dahi şık durabilecek, skorer bir altıncı adam olması gayet olası bir senaryo. Neticede Jeremy Lamb’ler, Bradley Beal’lar da bir dolu soru işaretleriyle geliyorken makul yerlerden seçtiğiniz bir Dion Waiters hiç de fena olmayabilir. Fakaaat, aynı pozisyonda ikinci turdan dahi seçebileceğiniz bir Doron Lamb (ki bence Jeremy’den daha iyi bir oyuncu olması kuvvetle muhtemel) var ki, işte o zaman altılının bir tekini oturtursunuz. Neyse konumuz Doron Lamb değil ama buradan Yazıhane draftniklerine sesleniyorum, bu çocuğa bir el uzatın bakın pişman olmazsınız. Dion Waiters için naçizane bir oyuncu karşılaştırmasıyla da yazımı noktalamak istiyorum, biraz eskilerden olacak ama sıkı durun: Ümit Karan! Özetle çok yukarılardan seçerseniz hayal kırıklığı yaşayabilirsiniz ama uygun bir yerden savunmasına güvenebileceğiniz, “özellikli” (yazı ikinci bir Sergen referansını kaldıracak mı diye görmek istedim) tamamlayıcı bir altıncı adam skorer istiyorsanız Dion Waiters çok da yanlış bir tercih olmaz.
8 şubat 2012 - 19 aralık 2022, yazıhane