Skip to content

Haydi Lillili Lillili Lillard

Damian Lillard
Weber State, Üçüncü Sınıf
6-3 (1.90), PG
Oakland, California (1990)

Dünya üzerinde NCAA’i çılgınlık derecesinde takip etmiş olanlar dahi, kimsenin bir Weber State basketbol maçı izlediğine inanmıyorum. Okulda bir akrabanız falan oynamıyorsa, Weber State’i izlemiş olmanıza imkân yok.

Okulun adını basketbolla ilgili herhangi bir mecrada ilk kez 2007 yılında duydum. NCAA Turnuvası zamanı gelmiş, bracket’ta sürpriz kovalamak için tanımadığım takımları araştırıyordum. Weber State’in UCLA karşısında hiç şansı olmadığını anlamam kısa sürdü, fakat ilginç bir noktayla karşılaştım: Koç Randy Rahe’nin hücum sistemi. 13 sene boyunca şimdilerde Utah State’ten bildiğimiz Stew Morrill ile çalışan Rahe, tıpkı bir Amerikan Futbolu antrenörü gibi kenarda hücum setlerinin bulunduğu birkaç kart bulunduruyor. Çünkü takımın aktif olarak kullandığı 25-30 hücum seti var!

Öncelikle bu sistemden çıkmış bir oyun kurucu olarak Damian Lillard’a saygı duymamak imkansız. Hem bu kadar seti aklında tutacaksın, hem de kusursuz bir şekilde bunu uygulayacaksın, hem de takımın bir numaralı hücum opsiyonu olacaksın. Gerçekten zor iş.

Aslında birkaç sene öncesine kadar Damian Lillard ismini kimse duymamıştı. Genellikle bu kadar yetenekli oyuncular, lise ikinci sınıftayken keşfedilirler, NBA seviyesinde bir yeteneğin gözden kaçması çok zordur. Bu yüzden Weber State’ten hiç NBA oyuncusu çıkmaz, çünkü genellikle yetenekli oyuncuların gideceği okullar bellidir. Son yıllarda Norris Cole, Rodney Stuckey gibiler haricinde basketbol haritasında olmayan okullardan gelen kısalara sık rastlanmamasının sebebi de budur.

Lillard’ın öyküsü çok daha karışık. Lisede Oakland şehrinin en iyi AAU karması olan Oakland Soldiers’ta değil, daha önce hiç profesyonel basketbolcu çıkarmamış olan Oakland Rebels’da kendine yer bulabilmiş.1 Lillard’ın karmada oynadığı sene, gözlemciler Oakland’da tek bir yetenekli oyun kurucu biliyorlardı: Soldiers’ın yıldızı Brandon Jennings.

Radara yakalanmayan Lillard, sadece Weber State’ten burs teklifi alabilmiş. Birinci sınıfta çift haneli sayı ortalaması tutturunca Big Sky Konferansı’nda yılın çaylağı ödülünü almış. NBA gözlemcilerinin radarına yakalanması, ikinci sınıfta 19.9 sayı ve %39 üçlük attıktan sonra gerçekleşmiş. Üçüncü sınıfın hemen başında, artık NBA oyuncusu olacağı telaffuz edilmeye başlanmışken, 10 maç sonra ayağını kırmış Lillard. Fakat vazgeçmemiş. Sakatlık döneminde daha çok maç izleyerek, oyun zekâsını artırmayı hedeflemiş. Sonrasında da bu yaz dönemini Jared Sullinger (Ohio State), Thomas Robinson (Kansas) ve Mason Plumlee (Duke) gibi üst düzey oyuncularla birlikte çalışarak geçirmiş.

Okuldaki dördüncü senesinde tam bir patlama yaşamış Damian Lillard. 24.5 sayı ortalamasıyla NCAA sayı krallığında ikinci olmakla kalmayıp, acayip istatistiklere sahip olmuş. Lillard, Bo McCalebb’in kolej günlerindeki gibi, çok önemli skorerlerden biri. Üstelik takımının hücumlarının %28’i onun üzerinden gidiyor.2 Bu tipte oyuncuların çok top kullanmalarından dolayı şut yüzdelerinin düşmesi ve fazla top kaybetmeleri beklenir. Damian Lillard için bu durum geçerli değil. %47’yle şut atıyor, %41 üçlük isabeti tutturuyor ve maç başına sekiz kez ziyaret ettiği faul çizgisinden %89 gibi saygı duyulacak bir isabet oranına sahip. Yalnızca 2.3 top kaybetmesini bir kenara koymak gerek. Tabii ki “Weber State’te olmasaydı bu istatistikleri tutturabilir miydi” tartışmaları olacaktır ancak bilim adamlarının bu soruya cevap vermeden önce “tavuk mu yumurtadan, yumurta mı tavuktan” sorusuna cevap bulması gerekiyor. Ancak sadece kliplerden de olsa, Lillard’ı izledikçe onun özel olduğunu anlıyorsunuz. O, bambaşka bir karaktere sahip.

Birçok NBA oyuncusu gibi arabesk bir hikâyesi de yok Lillard’ın. Annesiyle babası ayrılmamış, çok fakir oldukları ya da varoştan geldiği söylenemez. Aksine, sevgi dolu orta halli bir aileden geliyor. Ailesine bağlılığını instagram profilinden de rahatlıkla anlayabilirsiniz.3

Lillard’ın sahada en iyi yapabildiği şey skor üretmek. Sol elini çok iyi kullanıyor, penetreleri kuvvetli ve çembere gittiğinde bitirmesini iyi biliyor. Pozisyonun getirdiği anda en doğru kararı verir. Bazen vücudunu araya koyuyor, bazen savunmacı gelmeden bir gözyaşı damlası bırakıveriyor. Koç Rahe’nin son sene özellikle üzerinde durduğu şey, Lillard’ın pick-and-roll hücumunu geliştirmesiydi. Bu sezon en iyi yaptığı işlerden biri de ikili oyunda doğru karar vermesi oldu. Çok fazla top kullanmasına karşın bencil olarak nitelendirilemeyecek kadar iyi bir basketbol oynuyor Lillard. Onu ilginç kılan özelliklerden biri de açık alandaki etkinliği. İlginç çünkü savunma ribaundlarında çok etkili olduğu için hücumu bir anda tek başına başlatabiliyor. NBA seviyesinde, kendisi kadar atlet oyuncularla birlikte oynayacağı için geçiş hücumundaki verimliliği çok daha iyi olacaktır.

Lillard kesinlikle NBA’e hazır. Benzetme yapmak gerekirse çok daha verimli hücum eden bir Rodney Stuckey’den bahsedebiliriz. Eğer Joe Dumars’ın yaptığı gibi takımı onun üzerine kurmaya çalışmazsanız, Lillard kenardan gelen iyi bir skorer göreviyle önemli bir oyuncu olabilir.

NCAA Basketball Stats

DL’in en büyük eksikliği savunmada. Her ne kadar bire birde iyi bir savunmacı olsa da, topsuz alanda hiç yok. Yardım savunması alışkanlığına sahip değil ve perdeden çıkan oyuncuyu kovalamak gibi bir adeti yok. Bu konularda kendisini geliştirmesi gerekecek.

Lillard’ın tüm soru işaretlerini çalışkanlığı ve zekâsıyla kapatabileceğini söylemek mümkün. Kendisi gibi Oakland’lı büyük menajer Aaron Goodwin ile çalışmaya karar verdi.4 Goodwin’in yönlendirmesiyle draft öncesi tüm çalışmalarını Advanced Sports Training Institute’te yapıyor. Çok sıkı idmanları var.5

Yetenek, karakter ve çalışkanlığın birleştiği bu çocuk NBA’de bir şekilde başarılı olacaktır. Tek soru işareti oyun tarzını ne kadar kısa sürede adapte edeceği…

  1. Oakland Soldiers’ın geçmişinde birçok önemli NBA oyuncusu var. LeBron James, Drew Gooden, Chauncey Billups, Eddie House, Chuck Hayes ve Kendrick Perkins bunlardan bazıları… []
  2. Her 10 pozisyonun üçünü tek başına kullanıyor anlamına gelir. Fikir vermesi açısından NBA’de kullanım oranı %28 ve üzerindeki oyuncular: Kevin Durant, Monta Ellis, Dwyane Wade, Carmelo Anthony, LeBron James, Deron Williams, Derrick Rose, Russell Westbrook ve %33 ile açık ara lider Kobe Bryant. []
  3. DL, instagram’da DamianLillard ismiyle yer alıyor []
  4. Goodwin LeBron James’e 135 milyon doların üzerinde sponsorluk anlaşması kazandıran, James’in çocukluk arkadaşlarına şirket kurma şımarıklığını yaptıktan sonra kovduğu büyük menajer. []
  5. Lillard’ın idmanlarından bir örnek isterseniz: https://www.youtube.com/watch?v=h_Q8RaU6-VI []