Skip to content

Dikkat! Mareşal Kendall Geliyor

Eğer tüm oyun kurucular birer fotoğraf makinesi olsaydı, Marshall balık gözü geniş açı objektifiyle diğerlerinin bir adım önüne çıkardı.

Kendall Marshall
North Carolina, İkinci Sınıf

6-4 (1.94), PG
Dumfries, Virginia (1991)

Kendall Marshall, 2010 yılında liseden mezun olduğunda çok büyük bir yetenek olacağı biliniyordu. Villanova ve Virginia gibi guard dostu okulların yanı sıra Georgetown’dan da burs teklifi alan Marshall, tek bir telefon sonrasında North Carolina’yı seçti. Arayan Roy Williams’tı. North Carolina 2009 yılında Ty Lawson’ın önderliğinde şampiyon olduktan sonra 2010’da çok yetenekli oyunculara sahip olmasına karşın1 hayal kırıklıklarıyla dolu bir sezon geçirmişti. Williams, telefonda Ty Lawson sonrasında aradığı oyun kurucunun Kendall Marshall olduğuna karar vermiş ve telefonda bu genç adamı o fikre ikna etmeyi başarmıştı. Marshall’ın North Carolina’nın kendine has hızlı hücumlarını yönlendirecek kişi olması bekleniyordu çünkü tıpkı Ty Lawson gibi Kendall Marshall’ın da etrafındakileri daha iyi oynatan, geniş saha görüşüne sahip ve topu paylaşmayı iyi bilen bir oyun kurucu olduğu ortadaydı.

2010-11 sezonunda işler pek de istediği gibi başlamadı Marshall’ın. Larry Drew II ilk oyun kurucu olarak görülüyor, Roy Williams telefonda söylediklerinin aksine bu birinci sınıf öğrencisine güvenmiyordu. Derken ilginç bir gelişme oldu. Bir şubat akşamı Larry Drew takımdan ayrılma kararı aldı ve şehri terk etti. Hem North Carolina’nın hem de Marshall’ın sezonu bu karar sonrasında değişti. Marshall, ilk beş çıktığı ilk maçında belki sadece dokuz sayı attı ama 16 asist yaparak tarihe geçti. Artık yerini bulan Marshall, kalan 16 maçta ortalama 35 dakika süre aldı ve ACC’nin asist kralı olarak spot ışıklarını üzerine çekti. İlk beşe yerleşen Marshall, saha görüşü, müthiş penetreleri ve boş adamı doğru pasla bulma yeteneğiyle North Carolina’nın çehresini değiştirdi. Özellikle Harrison Barnes’ın oyunu Marshall geldikten sonra bir seviye yukarı çıktı.

Kendall Marshall’ın North Carolina’sı 2011-12 sezonunda birçokları için en büyük şampiyonluk adayıydı. Ancak ne olduysa Mart ayında oldu. Marshall el bileğini kırdı ve UNC’nin şampiyonluk hayalleri suya düştü.

Kötü senaryo, değil mi?

Aslında öyle. Draft’a girecek bir oyuncu için tam Mart ayında sakatlanmak kötü bir durumdur, genelde gözlemcilerin yoğunlukla izlediği maçlarda oynayamamak bir basketbolcuyu olumsuz etkiler. Fakat Marshall için durum biraz daha farklıydı. Oynamadığı dönemde North Carolina’nın yıldızlarla dolu kadrosu2 bireysel olarak muhteşem müzisyenlerden oluşan kötü bir orkestra gibiydi. Onsuz takımın bu durumu, Kendall Marshall’ın ne kadar değerli bir oyuncu olduğunu gözler önüne serdi.

NBA oyuncusu Kendall Marshall’dan beklentileri iyi ayarlamak gerekiyor. Ondan savunmada bir faktör olmasını beklemek acımasızca. Derrick Rose’ların, Russell Westbrook’ların dünyasında şimdilik ona yer yok. KM, atletizmiyle günümüz oyun kurucularının galaksisinde kendine Plüto kadar yer bulabilir. Bu yüzden ondan savunmada ayaklarını daha çabuk çekmesini, topa iyi baskı yapmasını beklememek gerekir. Yetenekleri arasında bu bulunmuyor.

Marshall’ın cephanesinde eksikliğini hissettiği bir diğer nokta da şut tehdidi. Kolej seviyesinde3 maç başına bir üçlük isabeti bile yok Kendall Marshall’ın. Bu özelliğini NBA’de biraz geliştirebilir ancak gelebileceği en iyi nokta sabit bir şutör olması. Bu konuda Jason Kidd’in kariyer gelişimini iyi inceleyip kendisini iyi bir ceza şutörü olarak tanımlaması Marshall’ın yapabileceği en iyi nokta olur.

“Şut tehdidi olmayan, atletik yetenekleri savunmasını olumsuz etkileyen bir oyuncu nasıl olur da bu kadar yukarıdan seçilir?” sorusunun cevabı da basit: Kendall Marshall, yeryüzündeki en iyi pasörlerden biri. Saha görüşü inanılmaz. Eğer tüm oyun kurucular birer fotoğraf makinesi olsaydı, Marshall balık gözü geniş açı objektifiyle diğerlerinin bir adım önüne çıkardı. Olup biten her şeyi görmesinin yanı sıra, kimin iyi durumda olduğunu hissetmesi de ayrı bir nokta. Saha içinde saçmaladığı bir anı görmek imkansız. Bu çocuğun her hareketi doğru, her hareketi özenle seçilmiş ve kusursuz şekilde uygulanıyor. Zaten 3.5/1’lik asist/top kaybı oranı birçok şeyi açıklıyor. Dünyanın en atletik oyuncusu olmasa da penetreleri çok etkili ve yardım geldiğinde boş adamı rahat şekilde bulabiliyor.

Eğer Kendall Marshall’ı izlememişseniz ve onun hakkında ilk kez bir şeyler okuyorsanız kafanızda Jason Kidd kıyaslamaları yapmaya başlamanız normal. Fakat o kadar ileri gitmemekte fayda var. Pas öncelikli oyun kuruculara büyük hayranlık duyan biri olarak söyleyebilirim ki, izlediklerim içinde Marshall’ın oyununu en çok benzettiğim kişi Marcus Williams. Hemen kaşları kaldırmayın, Williams hırsızlık olayına karışacak kadar kafasız olmasa4 o da önemli bir NBA kariyerine sahip olabilirdi.5 Bu benzetmenin tek güzel tarafı, Marcus Williams ne kadar tembel, ne kadar kafasız bir adamsa; Kendall Marshall onun tam tersi. Çok çalışkan, sağlam karaktere sahip, kendi sınırlarını çok iyi bilen bir insan ve oyuncu Marshall. Bu yüzden birçok yerde çıkan Andre Miller benzetmesi onun için daha uygun gibi.

NCAA Basketball

Draft öncesi Florida’daki IMG Akademisi’nde günde 12 saatlik bir programla idman yapması, özellikle fiziki eksikliklerini gidermek için çalışacağını ön plana çıkarıyor olması ne kadar doğru yolda olduğunun bir göstergesi. Menajerlik için Alex Saratsis’i seçmiş olması da bir başka artısı. Juan Carlos Navarro’nun tüm kariyerini şekillendiren, Rudy Gay’e 82 milyon dolarlık kontrat yaptıran ve muhtemelen Andrey Vorontsevich’i bu yaz Oklahoma City Thunder’a taşıyacak olan Saratsis, dünyanın önemli menajerlik şirketlerinden biri olan Octagon’un da Avrupa sorumlusu.

Marshall’ın kariyerini draft gecesi belirleyecek. Hangi takıma hangi şartlar altında gideceği, onun NBA’de ne kadar verimli olacağını gösterecek. Eğer önceliği pas olan, hızlı hücumu yönlendirecek bir oyun kurucuya ihtiyacı olan bir takıma giderse, Marshall’ın NBA’de uzun bir kariyeri olacaktır. Ancak aksi bir durum, hem gelişimini engelleyecek, hem de NBA kariyerini kısa tutacaktır…

  1. Ed Davis, John Henson, Tyler Zeller, Deon Thompson gibi isimler vardı o kadroda. []
  2. Harrison Barnes, John Henson ve Tyler Zeller’ın bu sene, James Michael McAdoo’nun gelecek sene ilk 15’ten seçilmesi bekleniyor. []
  3. NCAA’de üç sayı çizgisi 6.32’de, NBA’de bu mesafe 7.24. []
  4. Marcus Williams UCONN’da oynadığı dönemde üçüncü sınıftayken takım arkadaşı AJ Price ile birlikte laptop çalmış, satarken de yakalanmıştı. []
  5. Marcus Williams’ın 2006 NCAA Turnuvası’nda Brandon Roy’lu Washington’a karşı oynadığı basketbol, hayatımda izlediğim en iyi bireysel performanslardan biriydi. 26 sayı-8 asistle oynamış, istediği zaman serbest atış çizgisine gitmiş ve maçı tek başına kazandırmıştı. []