Skip to content

Çilek ve Krema, Sordular Seni…

Wimbledon'da kremalı çilekler hazır; hatta yenmeye başladı. Yazıhane ekibi bu kez biraz rötarlı buluştu yuvarlak masada. 7 soru, 4 yazar ile tenis muhabbeti...

1- David Nalbandian”ın Wimbledon”dan ihraç edilmemesi doğru bir karar mı, aldığı ceza yeterli mi?1

Burak Davran: Normal şartlarda her zaman, biri cezasını çekip bedelini ödedikten sonra cezanın toplum ve diğer merciler tarafından sürdürülmesine karşıyım. Sonuçta Nalbandian’a da kurallar dahilinde bir ceza verildi. Maçtan ihraç edildi, turnuvadan gelecek puanları silindi. Maddi kaybı 70 bin $’ı buluyor ki bu seviyedeki bir oyuncu için büyük bir para olmasa da alabileceği en büyük cezayı aldı.

Nalbandian’ın yaptığı gerçekten müthiş bir aptallık ve sorumsuzluk örneği olsa da yine de taammüden olmadığı için, bence Wimbledon’a katılmasında yanlış birşey yok. Nasılsa soruşturma devam ediyor ve daha büyük bir ceza öngörülürse (8 haftalık bir diskalifiye cezasına kadar çıkabilir), bu sonra da uygulamaya konabilir. Zaten üzerinde büyük bir baskı bulunacağından Nalbandian’ın uzun bir süre kendine hakim olmasını bekleyebiliriz. Üstelik Nalbandian dışında maç içinde sağı solu tekmeleyen, raket fırlatan, etrafına ve kendine zarar vermeye kalkan (evet evet, Mihail Yujni’den bahsediyorum) oyuncular geçmişte de görüldü ve bunlara “etraftakilere görünür bir zarar vermediği için” benzer cezalar verilmedi.

Hoş, herhangi bir tenisçinin korttaki birine taammüden zarar vermek istemesi mümkün müdür, bu da ayrı bir tartışma konusu.

Ozan Can Sülüm: Ben yaptığı hareketi çok bilinçli olarak yaptığını düşünmüyorum. Tamamen oyun içi stresin tavan yaptığı bir anda, anlık bir patlamayla yapılmış bir şey.

Eğer çizgi hakeminin bir hatası olsaydı da bu tip bir hamle yapmış olsaydı, o zaman Wimbledon”ı bırakın, ömür boyu men cezası bile gündeme getirilebilirdi. Ancak adrenalinin çok yükselmesi, oyuncunun kendi performansına kızması, (muhtemelen) vurduğu kutucuğun kırılacağını düşünmemesi gibi etmenler, olayın bu boyuta varmasına sebep oldu.

Ceza yerinde bence, çok da pişmandı zaten yaptığı şey sonrasında. Bence doğru.

Emre Yazıcıol: Nalbandian’ın Wimbledon’dan ihraç edilmemesi teknik bir detay. Olayın gerçekleştiği mecra bir ATP turnuvası, Grand Slamler ise ITF v Grand Slam Ortak Yönetimi tarafından organize ediliyor. Bire bir eşlemek doğru olmasa da ATP turnuvalarını domestik lige, Slamleri Avrupa Kupası’na benzetebiliriz. ATP ceza kurulu derhal toplanıp Nalbandian’a men cezası verseydi bile bu Wimbledon’da geçerli olmayacaktı.

Sedat Koç: etik kurulu raporunu beklemek gerek… şaka bir yana ceza kavramına nasıl baktığınızla alakalı bu durum. yaptığı elbette hoş değil ama nalbandian gibi uzun süre bu sporun yüzlerinden biri olmuş 12 yıllık bir veteranı, özür dileyip cezasını kabullendikten sonra wimbledon”dan men etmek o davranışı ıslah etmekten ziyade tepki çeker, garip bir gündem oluştururdu. bu da tenisin hiç bulaşmasını istemeyeceğim bir şey.

2- Grand Slamlerde üst üste beşinci Nadal-Cokoviç finalini kim önleyebilir ya da önlenme olasılığı nedir?

Burak Davran: Cokoviç için çeyrek finalde Berdych, yarı finalde Federer, Nadal için 3. turda Haas ve çeyrek finalde Tsonga tehlikeli rakipler gibi görünse de, bu ikili diğerlerine bariz bir fark atmış durumdalar. Konu Wimbledon olunca Federer kaç yaşına gelirse gelsin şampiyonluk adayıdır, ancak Roland Garros’ta da açıkça görüldüğü üzere Nadal ve Cokoviç diğerlerinden çok başka bir seviyedeler.

Ozan Can Sülüm: Fedex başgan. Ben fazla uzatmayacağım, Fedex”in finali göreceğini düşünüyorum. Nedense kurasından yarı finale kadar çok fazla yorulmayacakmış, zorlanmayacakmış gibi bir görüntü çıkarıyorum.

Emre Yazıcıol: Elbette Roger Federer. Wimbledon’ı 6 kez kazanmış bir oyuncudan bahsediyoruz. Üstelik turnuvayı kazandığı takdirde iki yıl sonra yeniden 1 numaraya yükselecek. Bu büyük bir motivasyon. Andy Murray Slamlerde iyi oynuyor üstelik Wimbledon onun evi ve çimde çok rahat. Ama son zamanlarda ben Murray’i pek iyi görmüyorum ve yarı finalden fazlası zor diyorum.

Sedat Koç: nadal ve djokovic daha genç ve daha formda olabilir ama burası wimbledon ve federer”in çimde nasıl dans ettiğini biliyoruz. inanıyorum ki, onun buradaki son dansını daha izlemedik.

sorunun olağan gizli öznesi andy murray”nin işi ise yine zor. son zamanlarda artan sarkastik yorumların onu motive edeceğini tahmin etmek zor olmasa da yarı final yolu boyunca zor adamlarla eşleşmesi hayli muhtemel. davydenko, karlovic, dimitrov, cilic/raonic, del potro ve nadal”dan oluşabilecek potansiyel andy murray hicri takvimi çok eğlenceli olur.

3- Kadın ve erkek wild cardlarından en çok ilerlemesini beklediğiniz isimler kimler?

Burak Davran: Roland Garros’un en büyük sürprizi David Goffin, büyük bir şanssızlık eseri ilk turda Bernard Tomic’e çattı. Geri kalanlar arasında eski şampiyon Hewitt formda Tsonga karşısında fazla varlık gösteremez gibi geliyor, ancak geçen hafta Federer’i Halle’de yenme başarısı gösteren, turnuvanın en yaşlı ismi Tommy Haas’tan ilginç sonuçlar görebiliriz, 3. turda Nadal’a çok sorun yaşatabileceğini düşünüyorum.

Kadınlardaysa evsahibi Laura Robson ve çok kötü bir sezon geçirmesine rağmen 2 hafta önce Birmingham’da şampiyon olan Melanie Oudin’dan iyi sonuçlar bekliyorum. Şvedova’dan fazla umudum yok.

Ozan Can Sülüm: Erkeklerde Tommy Haas Garry Weber”i kazanarak buraya geldi. Yalnız rakibi Phillip Kohlschreiber de aynı turnuvada Rafa”yı yenmişti, yani formda. O ikilinin eşleşmesi önemli. Eğer Haas ilk turu geçerse, üçüncü tura kadar gidebilir.

Yine Roland Garros”ta peri masalı yazan Belçikalı David Goffin”i merakla bekliyorum. Çimde neler yapacağı benim için büyük merak konusu. Rakibi Bernard Tomiç de yeni yıldızlardan ve Goffin”ın tuhaf winnerlarına karşı çabucak sinirlenebilecek bir yapıya sahip. Onun da üçüncü tur görme şansı var gibi.

Kadınlarda ise Yaroslava Şvedova, Laura Robson ve Melanie Oudin üçlüsü ilginç işler yapabilecek wildcardlılar. Özellikle Melanie Oudin”in tarafı sürprize bayağı müsait görünüyor.

Emre Yazıcıol: Roland Garros çeyrek finalisti Yaroslava Shvedova ve Halle’de Federer’i yenip şampiyon olan Tommy Haas.

Sedat Koç: biraz daha genişe alıp seribaşı olmayanları da eklersek, kadınlarda en bariz isim muhtemelen geçen sene burada çeyrek final oynayan ve eastbourne çiminde daha yeni turnuva kazanan tamira paszek. ilk turda wozniacki”yi geçebilirse yine sürpriz yapabilir. wc”ların en popüleri kuşkusuz shvedova gibi gözüküyor ama gençlerde wimbledon”ı daha önce kazanan genç solak ingiliz laura robson”ın güçlü servisleri, çimde pek rahat hissetmeyen seribaşı schiavone karşısında bir upset çıkarabilir.

erkeklerde popüler seçim geçen hafta federer”i yenip halle”de kazanan tommy haas olacaktır. aynı turnuvayı daha önce 2009″da djokovic”i yenerek kazanmış, hemen ardından da wimbledon”da yarı final oynamıştı. son roland garros ardından belçikalı goffin”ı herkes gibi ben de çok beğenmiştim ama ilk turda bernard tomic çok zor eşleşme. kazanırsa goffin trenine hep beraber bineriz, biletler benden.

4- 2000 yılından beri ilk kez -katıldıkları yıllarda- hem Venus Williams hem de Kim Clijsters seribaşı olamadı. Bu sene pek formda olmasalar da şampiyonluk şansları nedir?

Burak Davran: Aktif oyuncular içinde tartışmasız Wimbledon’ın en başarılı ismi Venus Williams. Ancak artık devrinin kapandığını düşünüyorum, zaten bu sezon doğru düzgün turnuvalara bile katılamadı. Clijsters ise kariyerinin son sezonunda görece başarısız olduğu GS’de, çeyrek finale dek çıkabilir diye düşünmekle birlikte, Şarapova’yı geçebileceğini sanmıyorum, çünkü o da sezonun büyük bölümünde turnuvalardan uzak kaldı. Kortların gördüğü en centilmen insanın en prestijli turnuvayı kazandığı görmek elbette çok hoşuma giderdi.

Ozan Can Sülüm: Venus Williams”ın artık yüksek tempoda tenise ayak uydurması, uzayan rallilerde dinamik kalması ya da geri çizgi savunmacılarına karşı ısrarcı olabilmesi hiç kolay gözükmüyor. Rahatsızlığı sebebiyle zaten maç içerisinde bile değişkenlikler gösterebilen bir oyuncu için artık bir Grand Slam”de şampiyonluk şansından bahsetmek çok absürd olur bana göre.

Kim ise artık evinin kadını, çocuklarının anası boyutuna geçti sanki. Gerçi benim de Jada gibi kızım olsun, ben de öyle olurum, evden çıkmam. Neyse. Sezon boyu 4 turnuva oynamış bir oyuncu için artık şampiyonluktan bahsetmek çok zor. Yalnız tabii ki Kim Clijsters”ın odaklandığında neler yapabileceğini çok iyi biliyoruz. Eğer son Wimbledon”ında kazanmak niyetindeyse, o zaman kadınlar tablosunu en iyi ihtimalle “karıştırır”.

Emre Yazıcıol: Yazıyı biraz geciktirdiğim slot machines online for real money için Venus’un şampiyon olamayacağını rahatlıkla söyleyebiliyorum. Clijsters ise bu yıldız yokluğunda Serena ve Sharapova’nın tökezlemesi halinde kupaya gidebilir.

Sedat Koç: venus her ne kadar bir wimbledon efsanesi olsa da, oyunun en güçlü yönlerinden biri olan fiziksel devamlılığı artık mazideki gibi değil. zaten ben yazıyı gönderene kadar ilk turda elendi. elbette clijsters”ın da yaşı ilerledi ancak favori gözüken herhangi bir oyuncuyu çok zor durumda bırakacak repertuara sahip. yine de en iyi zamanlarında bile final göremediği wimbledon”da onu şampiyonluk adayı olarak göstermek haksızlık olur.

5- Artık toprakta bile oynamayı öğrenmiş sağlıklı Şarapova”yı Kvitova durdurabilir mi?

Burak Davran: Aslında Kvitova’nın yanına Azarenka’yı ve Serena’yı da koyarsak zaten bence tüm şampiyonluk adaylarını sıralamış oluyoruz. Serena’nın 4 şampiyonluğu var, her zaman olağan şüpheli. Geçen yılın şampiyonu ve çime son derece uygun bir stili olan Kvitova, bu yılın iki GS’inde yarı finalde Şarapova’ya boyun eğdi. İki oyuncu finalde karşı karşıya gelebiliyor ve açıkçası benim beklediğim final bu olacak.

Rafael Nadal rakiplerini dümdüz ederek RG şampiyonu olurken Şarapova’nın da ne kadar dominant olduğu biraz gözlerden kaçtı gibime geliyor. Dönem dönem zorlandığı görülse de sadece 1 set verdi 7 maçta. Tamamen sağlıklı görünüyor, üstelik kura avantajı da ondan yana. Kvitova, Azarenka ve Serena Williams alt tarafta birbirini yıpratırken Şarapova çok rahat bir şekilde finale yürüyebilir. Bu nedenle Şarapova’yı Kvitova başta olmak üzere hiç kimsenin geçebileceğini düşünmüyorum.

Ozan Can Sülüm: Kvitova geçişi çok kötü yaptı. İlk çim turnuvasında Ekaterina Makarova”ya karşı bol bol basit hata ve çok kötü servis ritmiyle 2-0 kaybetti ve kendini erkenden antrenmana vermek zorunda kaldı. Bu onun moralini bozar mı bilemem ama, zaten bana göre Şarapova”yı durduracak isimler arasında ilk sıralarda değil Kvitova. Çok parlak oynamıyor gibi geliyor bana, ne bileyim.

Kura açısından Agnieszka (yine bir salaklık yapmazsa) ve Angelique, genel anlamda da Serena, Petra”dan daha önde gibi sanki.

Emre Yazıcıol: Kvitova son Wimbledon şampiyonu. Ama geçen seneki Kvitova’nın yerinde yeller esiyor. Geçen seneki büyük başarıyı hazmedemedi ve bu yıl bir aktif dinlenme yılı gibi onun için. Roland Garros’u kazanıp kariyer slami yapan moralli Sharapova’yı durdurması zor.

Sedat Koç: roland garros, sharapova”nın son 4 yılda kazandığı tek grand slam”di. üstelik ünvanını korumak için buraya gelen o değil, kvitova. bu yıl çok formda olsa da henüz durdurulması gereken bir dominantlık yok bana kalırsa kadın tenisinde. geçmişte de böyle dönemleri olmuştu. masha”nın avantajı onu en çok zorlaması beklenen kvitova, azarenka ve serena”nın tablonun diğer yarısında olması.

6- Çiliç, Raonic, Roddick, Isner, Tomiç gibi çime uygun stili olan oyunculardan en başarılı olmasını -veya yarı final görmesini- beklediğiniz hangisidir?

Burak Davran: Büyük üçlünün bulunduğu çeyreklerden uzak kalmayı başaran Çiliç ve Roddick, yarı final için öne çıkıyor. Sanki 2009’daki efsanevi finalden sonra Roddick son bir kez daha hatırlarda kalacak bir performansa imza atacak gibi geliyor, geçen hafta 1 yıldan uzun bir aranın ardından ilk turnuva şampiyonluğunu çim zeminde kazandı.

Ozan Can Sülüm: Çiliç çim sezonunu çok iyi açtı Queen”s”de kazanarak. Andy Murray”e kadar yolu da çok kötü değil açıkçası. Miloş Raoniç zaten Çiliç ile çakışıyor. Bana göre onun ilerleme durumu, tamamen Sam Querrey”nin bel sakatlığına bağlı olacak. Eğer Sam”in beli iyileştiyse, Raoniç”i ciddi biçimde zorlar Sam Querrey.

Andy Roddick yanlışım yoksa 6 maç üst üste kaybettikten sonra kazandı Aegon”u. Çimde zaten her daim tehlikeli bir adam ve üçüncü turda muhtemekl bir David Ferrer eşleşmesi görünüyor. Eğer mental sorun yaşamazsa, ben Ferrer”i de geçip dördüncü tura kalabileceğini düşünüyorum. Ama tabii her şey adamın kafasında bitiyor.

Ha bu arada, Isner ve Mahut ilk maçlarını kazanırlarsa epik maçın tekrarı olacak… Asıl olay o.

Emre Yazıcıol: Cilic toparlanma yolunda, olaylı Queen”s finalinde istemediği şekilde de olsa kupayı kaldırdı. İyi işler bekliyorum ondan. Raonic tehlikeli oyuncu ama biraz abartılıyor. Eğer isim istiyorsanız Gasquet’e Tsonga’ya dikkat derim.

Sedat Koç: dediğim gibi murray”nin çeyreğinde bir şeyler olabilir. cilic ve raonic dışında son dönemlerde favori oyuncularımdan biri olan grigor dimitrov da o dilimde, sürpriz kuponlarda düşünülebilir. başaltı oyunculardan del potro, tsonga, gasquet ve youzhny de son sekizde görmeyi beklediğim adamlar.

7- Şampiyonluk adaylarınız?

Burak Davran: Cokoviç ve Şarapova. Plaseler Nadal ve Kvitova, sürprizler Federer ve Serena Williams.2

Ozan Can Sülüm: Erkeklerde Roger Federer, kadınlarda Agnieszka Radwanska. Maksat heyecan olsun.

Emre Yazıcıol: Novak Djokovic ve Maria Sharapova.

Sedat Koç: erkeklerde büyük üçlü dışında birinin sıyrılabilmesi çok büyük bir sürpriz olur. diğer tarafta ise elbette kvitova, azarenka ve sharapova çok öne çıksa da, kadın tenisinde asla kesin konuşmamak gerek. sürpriz ihtimali erkeklerden daha olası. nadal ve kvitova, bu mutlu günümüzde hepinizi yanımızda görmek isteriz.

  1. http://espn.go.com/tennis/story/_/id/8065785/david-nalbandian-fined-12560-faces-assault-probe-kick []
  2. Wimbledon’da toplam 10 şampiyonluğu olan iki kişiyi sürpriz olarak yazmak tuhaf olsa da, durum bu. []